Πρόοδος στις συνομιλίες Ε.Ε. και Βρετανίας για την έξοδο: Σύγκλιση στην ειδική τελωνειακή σχέση




Περαιτέρω πρόοδο σημείωσαν στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ομάδες των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, που ολοκλήρωσαν τις επαφές τους στις Βρυξέλλες για αυτήν την εβδομάδα και συμφώνησαν να τις επαναλάβουν στα μέσα Αυγούστου, όπως ανακοίνωσαν Μισέλ Μπαρνιέ και Ντομινίκ Ράαμπ.

Συγκεκριμένα, δεδομένων των εκπεφρασμένων προθέσεων της κυβέρνησης του ΗΒ να συνάψει μια φιλόδοξη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει και προνομιακές τελωνειακές ρυθμίσεις, οι δύο πλευρές προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο να προσδιορίσουν πώς η έκτακτη τελωνειακή ρύθμιση για την νήσο της Ιρλανδίας θα ισχύσει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και δει ως τη σύναψη της τελικής συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση ΕΕ- ΗΒ.

Στην πράξη, σε κοινές τους δηλώσεις Μισέλ Μπαρνιέ και Ντόμινι Ράαμπ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναφέρεται ρητά στη συμφωνία αποχώρησης και δει στο πρωτόκολλο για την αποφυγή σκληρού συνόρου Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (στο πνεύμα και το γράμμα της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μ.Παρασκευής), ότι η νομική ισχύ της επιβολής έκτακτων τελωνειακών και συνοριακών ελέγχων μεταξύ της νήσου της Ιρλανδίας και της νήσου της Βρετανίας (backstop), θα ισχύσει μόνο μέχρι την έναρξη ισχύος της μελλοντικής σχέσης. Αυτό κατέστη δυνατό αφού επί μια εβδομάδα οι Βρετανοί διαβεβαίωναν πως το ΗΒ επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή τελωνειακή και εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, αλλά και την κανονιστική και ρυθμιστική ευθυγράμμιση του ΗΒ με την ΕΕ, πάντα όμως σε πνεύμα αυτονομίας στη λήψη αποφάσεων – όπως πολλές φορές διευκρίνισαν Μπαρνιέ και Ράαμπ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα εκμεταλλευτούν το διάστημα ως τα μέσα Αυγούστου για να ολοκληρώσουν στο μέτρο του δυνατού αυτή τη συμφωνία, στον δρόμο για μια συνολική συμφωνία αποχώρησης τον Οκτώβριο.

Ο διαπραγματευτής του ΗΒ Ντομινίκ Ράαμπ κατέστησε σαφές ότι το ΗΒ επιθυμεί να υπάρχει ειδικό παράρτημα στη συμφωνία αποχώρησης όπου θα περιγράφεται η πολιτική δέσμευση των 27 για την μελλοντική σχέση, αλλά και ειδική πρόβλεψη για εντατικές συνομιλίες για την μετατροπή της πολιτικής δέσμευσης σε νομικό κείμενο τάχιστα – εξ’ου και ο περιορισμός στη χρονική ισχύ του backstop.

Eπιπλέον, όπως κατέστησε σαφές ο Μισέλ Μπαρνιέ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι λύσεις θα περιέχουν σεβασμό στην αυτονομία λήψης αποφάσεων του ΗΒ, αλλά παρομοίως θα πρέπει να έχουν σεβασμό και στην ίδια αυτονομία της ΕΕ. “Το ΗΒ ζήτησε να πάρει πίσω τον έλεγχο των οικονομικών του, των νόμων του και των συνόρων του, όμως το ίδιο θα κάνει και η ΕΕ”, ξεκαθάρισε ο Μ. Μπαρνιέ εξηγώντας ότι Κράτη Μέλη, Συμβούλιο και Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε ό,τι αφορά τον αδιαίρετο χαρακτήρα των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όποια συμφωνία μελλοντικής οικονομικής, εμπορικής, η τελωνειακής σχέσης.

Τέλος οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν πρόοδο σε ό,τι αφορά μια σειρά από άλλα θέματα της μελλοντικής σχέσης, όπως η ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική και συγκεκριμένα στην ανταλλαγή στοιχείων DNA, δακτυλικών αποτυπωμάτων και στοιχείων οχημάτων, δεδομένα PNR επιβατών πτήσεων και συνθήκες ταχείας έκδοσης υπόπτων, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Επιπλέον συμφώνησαν στο πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας επί της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και ειδικά στα σημεία που αφορούν τις διεθνείς κυρώσεις, την ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων και τη διαχείριση κρίσεων.

ΚΥΠΕ
26/07/2018 20:14

Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας Ουάσινγκτον-Βρυξελλών: Σπουδαία μέρα, λέει ο Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: