Οριστικοποιήθηκαν οι εγγυήσεις προς την Ελληνική Τράπεζα: Στη Βουλή το νομοσχέδιο




Οι εγγυήσεις που θα δοθούν στην Ελληνική Τράπεζα για να εξαγοράσει το καλό κομμάτι του Συνεργατισμού, “κλείδωσαν” και πλέον αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο να περάσει αύριο από την Κυπριακή Βουλή.

Μετά τη συνάντηση που είχαν Αναστασιάδης και Παπαδόπουλος η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιη τη στήριξη των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Αλληλεγγύη αναμένεται να απέχει, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Συμμαχία Πολιτών καθώς ο Γιώργος Λιλλήκας θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο” η έγκριση των εγγυήσεων θα βάλει στην τελική ευθεία τη διαδικασία μεταφοράς των εργασιών (καταθέσεων, δανείων κ.ά) του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα και ελπίζεται ότι θα περιορίσει σημαντικά την εκροή καταθέσεων, που ας σημειωθεί χθες η μέρα ήταν πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες.

Ο Συνεργατισμός έχασε μέχρι χθες από τον Αύγουστο του 2017 καταθέσεις €3 δισ. λόγω της ψιθυρολογίας και των κομματικών αντιπαραθέσεων στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε.

Διατηρεί, όμως, ακόμα ρευστότητα περίπου €1,2 δισ. Γι’ αυτό και χθες ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στη Βουλή ότι δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με όσα έχουν συμφωνηθεί με την Ελληνική Τράπεζα.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι είναι διαχειρίσιμες οι όποιες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά από τις κρατικές εγγυήσεις προς την Ελληνική Τράπεζα. Εξήγησε ότι είναι εντελώς διαφορετικές από τις απ’ ευθείας εγγυήσεις που δίνονται προς τρίτους για την εξασφάλιση δανείων.

Στο μεταξύ, ερώτημα προκύπτει ως προς την τύχη των άλλων νομοσχεδίων που αφορούν στις εκποιήσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Παρά την προσπάθεια του ΔΗΣΥ να ολοκληρωθεί η συζήτησή τους στην Επιτροπή Οικονομικών και να κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση αύριο, αυτό μάλλον δεν θα γίνει.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν περισσότερο χρόνο για να τα συζητήσουν και ετοιμάζουν, μάλιστα, σωρεία τροπολογιών. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για νομοσχέδια τα οποία αφορούν και στις παραδοχές που θα χρησιμοποιηθούν για τα στρες τεστ των τραπεζών και κατά τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, «καλύτερα να απορριφθούν παρά να τους αλλάξουν τα φώτα τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Σήμερα, στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή, θα αποφασίσουν εάν τα νομοσχέδια θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας αύριο.

Πηγή: philenews

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: