Ομαδικά πυρά από τα κόμματα για το επαίσχυντο, προσβλητικό και προκλητικό “γλωσσάρι”




Με ανακοινώσεις τους τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο καταδικάζουν την απόπειρα λογοκρισίας και της κατάργησης της ελεύθερης έκφρασης που επιχειρείται με το “Γλωσσάρι της Ντροπής”.

Το ΔΗΚΟ στην ανακοίνωσή το χαρακτηρίζει επαίσχυντο, επισημαίνοντας οτι θέτει σε άμυνα, εκτός από τους δημοσιογράφους και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία. επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι “αποτελεί μεγάλη ήττα για την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελληνοκυπριακή πλευρά και μεγάλη νίκη για την Τουρκία και την τουρκική πλευρά”.

Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι “η απαράδεκτη προσπάθεια που γίνεται μέσα από το γλωσσάρι για να διαγραφεί η τουρκική επεκτατική πολιτική και η δράση του κατοχικού καθεστώτος με αναφορές όπως «τουρκοκυπριακή διοίκηση», εμμέσως «νομιμοποιούν» το ψευδοκράτος”.

Το Kίνημα Aλληλεγγύη επισημάνει ότι “με το προαιρετικό γλωσσάρι και την αθωότητα που του έχει προσδοθεί, αναμένεται να υποστούν λοβοτομή οι Έλληνες της Κύπρου και να αποδεχθούν μια προδοτική λύση”.

“Πόλεμος” στην ΕΣΚ για το “Γλωσσάρι της Ντροπής”: Δημιουργήθηκε με την εύνοιά της λέει μέλος του ΔΣ

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

ΤΟ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

“Το επαίσχυντο «γλωσσάριο» θέτει σε άμυνα, εκτός από τους δημοσιογράφους και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία
Τεράστια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση για το επαίσχυντο, «γλωσσάριο» για τους δημοσιογράφους, το οποίο ετοιμάστηκε από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με την συνέργια της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Κύπρου και της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.
Η κυβέρνηση, που διορίζει τα μέλη του Συμβουλίου της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, δεν μπορεί να μη γνώριζε για όλη τη διαδικασία, ειδικά επειδή σ’ αυτή εμπλέκεται ένας διεθνής οργανισμός, όπως ο ΟΑΣΕ.
Το «γλωσσάριο» αυτό αποτελεί μεγάλη ήττα για την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελληνοκυπριακή πλευρά και μεγάλη νίκη για την Τουρκία και την τουρκική πλευρά, καθώς:
Οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι, που δεν θα το υιοθετήσουν, θα τεθούν μονίμως σε άμυνα, απέναντι σε ένα διεθνή οργανισμό και θα κατηγορούνται αδίκως ότι δήθεν δεν επιθυμούν τη συνεννόηση.
Σε άμυνα τίθεται η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζει την απροκάλυπτη προσπάθεια παραχάραξης των πραγματικοτήτων που αφορούν την τουρκική εισβολή και τις συνέπειες της, τον εποικισμό, το σφετερισμό και την παραβίαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ωραιοποίηση και την νομιμοποίηση της κατοχής.
Το «γλωσσάρι» είναι προσβλητικό και προκλητικό:
Για τη μνήμη των νεκρών της τουρκικής εισβολής.
Για τους πρόσφυγες, που έχουν απολέσει τις περιουσίες τους.
Για τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας.
Το «γλωσσάρι» είναι επικίνδυνο για τον αγώνα που δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία για δικαίωση.
Αναμένουμε από την κυβέρνηση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών και την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, να αναθεωρήσουν πάραυτα τη θέση τους και να απαιτήσουν απόσυρση του προκλητικού «γλωσσαρίου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΔΕΚ 

“Επαναλαμβάνουμε: για την ΕΔΕΚ η εισβολή είναι εισβολή, η κατοχή είναι κατοχή, το κατοχικό καθεστώς είναι ψευδοκράτος και η απελευθέρωση είναι απελευθέρωση
Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει τη στήριξή της στην δημοσιογραφική ελευθερία και τάσσεται κατά της επιβολής κώδικα που επιχειρεί κατά τρόπο άμεσο ή έμμεσο να επιβάλει συγκεκριμένη συμπεριφορά η οποία άπτεται ιστορικών γεγονότων. Θυμίζουμε πως το θέμα της δεοντολογίας αφορά τον κάθε δημοσιογράφο και το κάθε μέσο επικοινωνίας ξεχωριστά για να το τηρήσουν.
Η απαράδεκτη προσπάθεια που γίνεται μέσα από το γλωσσάρι για να διαγραφεί η τουρκική επεκτατική πολιτική και η δράση του κατοχικού καθεστώτος με αναφορές όπως «τουρκοκυπριακή διοίκηση», εμμέσως «νομιμοποιούν» το ψευδοκράτος. Ταυτόχρονα, μέσα από την καταδικαστέα απάλειψη συγκεκριμένων όρων παραχαράσσεται με τον πιο προκλητικό τρόπο η ιστορία.
Επαναλαμβάνουμε πως για την ΕΔΕΚ η εισβολή είναι εισβολή, η κατοχή είναι κατοχή, το κατοχικό καθεστώς είναι ψευδοκράτος και η απελευθέρωση είναι απελευθέρωση”.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗ ΛΟΒΟΤΟΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Χθες είχαμε την επίσημη πλέον αποκάλυψη των προθέσεων και διαθέσεων καθόσον αφορά το γνωστό γλωσσάρι για το οποίο λέγονταν πολλά χωρίς να γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενό του. Και πολλοί έσχιζαν τα ιμάτια τους λέγοντας πως είναι αμέτοχοι του εγκλήματος. Τώρα με πολύ σοβαρότητα και επισημότητα γνωρίζουμε ότι ξένες κυβερνήσεις έχουν χρηματοδοτήσει το εγχείρημα. Αλήθεια ποιους; Εκείνους που τα «πήραν» και το 2004; Υπό την αιγίδα διεθνούς οργανισμού μάς «παροτρύνουν» προς χρήση και συμμόρφωση έστω και αν την ίδια ώρα εισπράττουμε τη δήλωση ότι αυτό προσφέρεται για εθελοντική και μόνο χρήση.
Κοντολογίς καλούνται οι λειτουργοί της δημοσιογραφίας, οι οποίοι εκ του λειτουργήματός τους διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, να το χρησιμοποιούν αν και εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι είναι έμμισθοι και οφείλουν να υπακούνε στα κελεύσματα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.
Με το προαιρετικό γλωσσάρι και την αθωότητα που του έχει προσδοθεί, αναμένεται να υποστούν λοβοτομή οι Έλληνες της Κύπρου και να αποδεχθούν μια προδοτική λύση. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι η Παιδεία που προσφέρεται στα παιδιά μας και ιδιαίτερα το μέρος αυτής που αφορά τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου έχει προσαρμοσθεί από καιρό στις στοχεύσεις στις οποίες αποσκοπεί και το γλωσσάρι: στην υποδούλωση των Ελλήνων. Δεν υπάρχει κατοχή αλλά διακοινοτικές αντιπαραθέσεις. Αναμένοντας, κατά τα άλλα, τα παιδιά μας να γνωρίζουν και να αντιδρούν σωστά στα διάφορα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινή τους ζωή και κυρίως στο υπέρτατο καθήκον να υπηρετούν την ΕΦ και την πολιτική άμυνα. Και να προστατεύουν το νησί και την κοινωνία.
Το Κίνημα Αλληλεγγύη επανειλημμένα έχει καταδικάσει σθεναρά αυτές τις ενέργειες για αυτό και δε δίστασε να πάρει σαφείς θέσεις. Αντίθετα οι κυβερνώντες κρύβονται με το δικαιολογητικό ότι οι ενέργειες αυτές προέρχονται από ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς να νοιάζονται ότι η πρωτοβουλία αυτή αγγίζει και επηρεάζει άμεσα το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζουμε. Το κυπριακό δεν είναι θέμα οικοδόμησης καλών σχέσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών αλλά θέμα εισβολής και κατοχής που δεν επισκιάζεται με οποιοδήποτε γλωσσάρι”.

HellasJournal

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: