Οι Βρετανοί θέλουν νέο δημοψήφισμα με τριπλό ερώτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση




Ένας στους δύο Βρετανούς τάσσεται υπέρ της διενέργειας νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Sky News.

Συγκεκριμένα το 50% των 1466 ερωτηθέντων απάντησε ότι στηρίζει ένα δημοψήφισμα με τριπλό ερώτημα: αποδοχή της συμφωνίας με την ΕΕ που θα φέρει προς έγκριση η κυβέρνηση, έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή παραμονή στην ΕΕ.

Κληθέντες να επιλέξουν μεταξύ των τριών επιλογών, το 48% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ήθελαν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, το 27% την έξοδο χωρίς συμφωνία και το 13% την κυβερνητική συμφωνία με την ΕΕ.

Σε περίπτωση που το δημοψήφισμα έδινε την επιλογή ψήφου δεύτερης προτίμησης, η παραμονή στην ΕΕ θα επικρατούσε της εξόδου χωρίς συμφωνία με 59% έναντι 41%.

Το δημοψήφισμα με τριπλό ερώτημα ήταν πρόταση που διατύπωσε προ ολίγων εβδομάδων η πρώην Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Μέι, Τζαστίν Γκρήνινγκ. Η πρότασή της κερδίζει διαρκώς περισσότερους υποστηρικτές στη βρετανική δημόσια σφαίρα.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει την απογοήτευση και την ανησυχία της πλειοψηφίας των Βρετανών για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το 78% θεωρεί πως η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κάνει «κακή δουλειά» ως προς τη διαπραγμάτευση του Brexit. Πρόκειται για ποσοστό αυξημένο κατά 23% σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο Μάρτιο. Μόνο το 10% απαντά ότι η κυβέρνηση κάνει «καλή δουλειά».

Το 74% δηλώνει μη ικανοποιημένο από την απόδοση της πρωθυπουργού (έναντι 24% που δηλώνει ικανοποιημένο), ενώ το 65% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η συμφωνία που θα προκύψει με την ΕΕ θα είναι κακή για το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ αυτών και το 51% όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Επίσης, 42% των Βρετανών πιστεύουν ότι το Brexit θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα προσωπικά τους οικονομικά, το 52% ότι το Brexit θα είναι κακό για τη βρετανική οικονομία και το 51% ότι θα είναι κακό για τη χώρα συνολικότερα (έναντι ποσοστού 40% που αναμένει θετικό αντίκτυπο).

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο
30/07/2018 13:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: