Οι κυρώσεις στο Ιράν το νέο πρόβλημα στις σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν: Δύσκολες συζητήσεις




Ένα ακόμα πρόβλημα  στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα μπει σήμερα Παρασκευή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.  Αντιπροσωπεία των Αμερικανικών υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών φθάνει στην Άγκυρα για να συζητήσει με τις τουρκικές αρχές τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο του τουρκικού ΥΠΕΞ, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ φθάνει στην Άγκυρα από την Ινδία, και θα συναντηθεί με τους αρμόδιους φορείς από τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και θα επικεντρωθούν στις κυρώσεις του Ιράν.

Πριν από δύο μήνες, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν -στην οποία είχε καταλήξει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα μαζί με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις- και διέταξε σκληρές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ουάσιγκτον είχε πει στους συμμάχους της να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου μέχρι τον Νοέμβριο – μια πρόσκληση την οποία η Αγκυρα αντιστάθηκε δημόσια.

“Το Ιράν είναι ένας καλός γείτονας και έχουμε οικονομικούς δεσμούς. Δεν πρόκειται να διακόψουμε τους εμπορικούς δεσμούς μας με το Ιράν, επειδή μας το λένε άλλες χώρες”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από τρεις εβδομάδες.

Η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, εξαρτάται από τις εισαγωγές για όλες σχεδόν τις ενεργειακές της ανάγκες. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, η Τουρκία αγόρασε πάνω από 3 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου από το Ιράν, σχεδόν το 55% του συνόλου των εισαγωγών αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Ενεργειακού Επιθεωρητή (EPDK).

Η αντιπροσωπεία υπουργών Οικονομικών και Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τις τουρκικές αρχές την Παρασκευή για να συζητήσουν κυρώσεις με στόχο το Ιράν, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

“Μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που διεξάγει επί του παρόντος συνομιλίες στην Ινδία θα επισκεφθεί την Άγκυρα την Παρασκευή σχετικά με κυρώσεις εναντίον του Ιράν”, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο Reuters.

“Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με συναφή ιδρύματα, μεταξύ άλλων από τα υπουργεία εξωτερικών και οικονομικών”.

Πηγή: Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: