Οι Ελληνοκύπριοι τιμούσαν τους νεκρούς τους: Στα κατεχόμενα τo πανηγύρι της ντροπής…




Της ΑΥΓΟΥΣΤΑΣ ΦΑΚΟΝΤΗ*

Ενώ στην ελεύθερη Κύπρο ηχούσαν οι σειρήνες για την 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής και ενώ θρηνούσαμε σε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής τους πεσόντες και γίνονταν δεήσεις για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, στα κατεχόμενα γιόρταζαν με πανηγυρισμούς τη μαύρη επέτειο θυμίζοντας ποια πραγματικά είναι η Τουρκία και την προκλητικότητά της, σε όσους επέλεξαν να ξεχάσουν και να θεωρήσουν ότι η αδιάλλακτη Τουρκία έχει αλλάξει.

Πλήθος κόσμου ζητωκραύγαζε στους ελιγμούς των μαχητικών αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία την ίδια ώρα παραβίαζαν τον κυπριακό εναέριο χώρο. Έντονη και προκλητική ήταν και η παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι της Κερύνειας μας.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, χρόνο με τον χρόνο, το πανηγύρι ντροπής στα κατεχόμενα και το ίδιο το ψευδοκράτος αναβαθμίζονται. Δυστυχώς στο πανηγύρι αυτό δέχθηκαν να παραστούν φέτος, μετά από πρόσκληση του Μουσταφά Ακιντζί, και βουλευτές ευρωπαϊκών κρατών όπως της Βρετανίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας. Πέραν αυτών παρέστησαν και βουλευτές από τον Καναδά, το Αζερπαϊτζάν, το Κόσοβο, τη Μποτσουάνα, τη Μαδαγασκάρη, τη Γουινέα Μπισάου και το Τσαντ. Και αυτές οι επισκέψεις σε συνέχεια της αποδοχής της πενταμερούς στο Κραν Μοντανά και των συνεχών και χωρίς διαμαρτυρίες από την Κυπριακή Κυβέρνηση επισκέψεων ξένων αξιωματούχων και διπλωματών στα κατεχόμενα, όπως και επισκέψεων του κ. Ακιντζί στο εξωτερικό.

Ας μην ξεχνούμε ότι το 2016 ο κ. Ακιντζί προσκλήθηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός χωρίς οποιαδήποτε αντίδραση από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Περαιτέρω το 2017 ο κ. Ακιντζί έγινε δύο φορές δεκτός από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρωτόκολλο αρχηγού κράτους, χωρίς η Κυπριακή Κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί.

Στα πλαίσια των πανηγυρισμών ο Μουσταφά Ακιντζί μέσω του τηλεοπτικού μηνύματός του δεν δίστασε να μας δώσει και «μαθήματα ιστορίας» για τη μαύρη επέτειο λέγοντας ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, στην ομιλία του στα κατεχόμενα κατά τους πανηγυρισμούς για την εισβολή ανέφερε: «Αισθάνομαι περηφάνια που βρίσκομαι μαζί σας και σας μεταφέρω την αγάπη και τους χαιρετισμούς του Προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην εισβολή χαρακτηρίζοντάς την ως «ειρηνευτική επιχείρηση». Περαιτέρω, παινεύτηκε για τα 16 πανεπιστήμια που υπάρχουν σήμερα στα κατεχόμενα με 100.000 φοιτητές από διάφορες χώρες και τα 2 εκατ. τουρίστες που επισκέπτονται τα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου. Ξεκαθάρισε επίσης πως στόχος του είναι η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, να γίνει πόλος έλξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτά σε συνέχεια της συναίνεσης της Κυπριακής Κυβέρνησης κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη στο άνοιγμα τριών ακόμα ενταξιακών κεφαλαίων σε σχέση με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Δυστυχώς όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του «καλού παιδιού», του «καλού κλίματος» και των «γενναιόδωρων προσφορών». Δυστυχώς η στρατηγική η οποία βασίστηκε στη λανθασμένη εκτίμηση ότι η Τουρκία θέλει λύση και ότι το πρόβλημα είναι οι «απορριπτικοί» Ελληνοκύπριοι και ότι η μόνη περίπτωση για κοινά αποδεκτή λύση είναι με υποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς που θα πείσει την Τουρκία να αλλάξει στάση απέτυχε.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι αναβάθμιση του ψευδοκράτους και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο δυστυχώς κατορθώνει με τους λανθασμένους διπλωματικούς χειρισμούς της Κυπριακής Κυβέρνησης.

  • Είναι πασιφανές ότι χρειάζεται άμεσα αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό που όχι μόνο να αποκαθιστά τη χαμένη μας εθνική αξιοπρέπεια αλλά και να εκθέτει την Τουρκία ως χώρα βαθιά βυθισμένη στον αναχρονισμό, που ακολουθεί πολιτική εκτός των αρχών του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

Αλλαγή στρατηγικής που να της καταλογίζει εξ ολοκλήρου την ευθύνη ενός νέου ναυαγίου των συνομιλιών, που όλα δείχνουν ότι σύντομα θα αρχίσουν. Στρατηγική που θα την καταντήσει δακτυλοδεικτούμενη, εκτεθειμένη στις διεθνείς της σχέσεις και που θα υψώνει φραγμό στην πολιτική της νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής, της διχοτόμησης και της αναβάθμισης των κατεχομένων σε κράτος. Φραγμός που θα παραμείνει ακόμα και στο απευκταίο ενδεχόμενο να καταρρεύσουν οι αναμενόμενες να αρχίσουν συνομιλίες.

* Η Αυγούστα Φακοντη είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: