Οι Ειδικές Δυνάμεις ετοιμάζονται για νέο όπλο: Οι συζητήσεις για αναβάθμιση του εξοπλισμού

Στιγμιότυπο από άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων – Πηγή: ΓΕΣ
Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Απόλυτα ικανοποιημένος με τα όσα είδε από κοντά σε επιχειρησιακό επίπεδο και με την μετεξέλιξη των ειδικών δυνάμεων εν εξελίξει, εμφανίστηκε ο Αρχηγός του Γενικού επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής κατά την επίσκεψή του στη Ρεντίνα και τη Δ’ Μοίρα Καταδρομών.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο Αρχηγός, μιλώντας προς τα στελέχη και τους οπλίτες των Καταδρομών της βόρειας Μοίρας, είχε την ευκαιρία να τους μεταφέρει στοιχεία που έχει αποκομίσει και ο ίδιος κατά τις συνομιλίες που έχει με ξένους αξιωματούχους και να τους μεταφέρει πως η αξία των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο, αναγνωρίζεται διεθνώς κι αυτό δεν αποτελεί επίτευγμα κανενός άλλου πλην των ίδιων των στελεχών από τις Καταδρομές.

Επιπροσθέτως ο Αντιστράτηγος Στεφανής σημείωσε και επέμεινε σε όλες εκείνες τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει οι επιτελείς για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και της ενίσχυσης των Ειδικών Δυνάμεων με νέο προσωπικό το οποίο έχει κριθεί ως ένας από του πλέον «hot» στόχους καθώς ο μέσος όρος ηλικίας κυμαίνετε στα 35-37 έτη, πράγμα που σημαίνει πως χτυπά εδώ και καιρό καμπανάκι για «νέο αίμα».

Έρευνες για νέου τύπου τυφέκιο για τις Ειδικές Δυνάμεις

Από τα πλέον επίσημα χείλη ακούστηκε ότι το επιτελείο έχει ήδη μπει στην έρευνα για την απόκτηση του κυρίως εργαλείου του καταδρομέα, που δεν είναι άλλο από το τυφέκιο το οποίο φέρει.

Το Μ-16 και οι παραλλαγές αυτού έχουν συμπληρώσει με επιτυχία περισσότερο από μια 20ετία στις Ειδικές Δυνάμεις και οι σκέψεις πλέον είναι, είτε ν’ αντικατασταθούν αυτά τα όπλα με νέα του ιδίου τύπου, όπως αυτά που παραγγέλθηκαν πρόσφατα και από τις Ειδικές Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σήμερα στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις το μόνο που έχει γίνει ως νέα αγορά είναι η ράγα piccatiny και στο Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών δόθηκαν ορισμένες υπερσύγχρονες διόπτρες νυκτός.

Νέο υλικό για παραλλαγή των όπλων και κυρίως των στελεχών δεν έχει υπάρξει τα πέντε τελευταία χρόνια κι ότι αλλαγές βλέπει κανείς εφαρμοσμένες πάνω σε όπλα Μ-4 κυρίως, των υπαξιωματικών και Αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων είναι από την ίδια τους την τσέπη, με προσωπικά έξοδα. Μάλιστα Αξιωματικός των ειδικών επιχειρήσεων που ρωτήθηκε είπε πως ένα Μ-4 μπορείς να το κάνεις με πολλούς τρόπους ακόμη πιο δυναμικό και να τοποθετήσεις πολλά παρελκόμενα, ανάλογα φυσικά την αποστολή που έχεις αναλάβει, όμως τα πολλά παρελκόμενα σημαίνουν και περισσότερο βάρος στο όπλο ενώ σε περιορισμένους χώρους όταν υπάρχουν πολλά πράγματα τοποθετημένα πάνω σε αυτό, καθίσταται δύσχρηστο.

Ένα ερώτημα που τέθηκε και από έμπειρα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων είναι αν το νέο τυφέκιο των Καταδρομών θα παραμείνει στο ίδιο εγκεκριμένο από το ΝΑΤΟ διαμέτρημα των 5,56 χιλιοστών ή αν θα ήταν πιο χρήσιμη η επιστροφή σε διαμέτρημα των 7,62 χιλιοστών.

Όπως σημείωσαν οι στρατιωτικές μας πηγές, όλα είναι στο τραπέζι των μελετών και τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, ακόμη και η απόκτηση ενός εντελώς νέου όπλου για τις ειδικές δυνάμεις εναρμονισμένο για το μέλλον και τη μετεξέλιξη σε μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Πάντως οι ίδιες πηγές σημείωναν πως είναι άκρως απαραίτητο να υπάρξει νέο τυφέκιο για τους Καταδρομείς και να επανεξεταστεί το διαμέτρημα των 7,62 χιλιοστών σ’ ένα μελλοντικό τυφέκιο.

Εδώ μπορεί κανείς να σχολιάσει επίσης ότι όλες οι αναλύσεις από τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφρίν, έλεγαν ότι οι βολίδες από το Καλάσνικοφ των 7,62 αποτέλεσαν μεγάλο πονοκέφαλο για τις Τουρκικές δυνάμεις καθώς οι ατομικές θωρακίσεις των στρατιωτών της γειτονικής χώρας δεν ήταν ικανές για να σταματήσουν τις θανατηφόρες αυτές σφαίρες του συγκεκριμένου διαμετρήματος.
Το διαμέτρημα των 5,56 χιλιοστών ακόμη και soft armor θωράκιση, το κρατάει υπό προϋποθέσεις.

Η Κύπρος έχει δείξει εδώ και χρόνια τον δρόμο του εκσυγχρονισμού

Μια από τις πλέον σοβαρές μελέτες για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό του φορητού οπλισμού των Ειδικών Δυνάμεων ξεκίνησε από την Κύπρο, την οποία είχε κάνει η Διοίκηση Καταδρομών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του προγράμματος για το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης της Κύπρου, είχε βρεθεί η «χρυσή» ευκαιρία και οι Καταδρομείς της Μεγαλονήσου βρέθηκαν από το 2017 με το τυφέκιο Tavor που κατασκευάζει Ισραηλινή εταιρία. Οι Κύπριοι Commandos έχουν πλέον στα χέρια τους την έκδοση X95 Flattop 330.

Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου επίσης είχε προχωρήσει σε προσπάθεια αναβάθμισης ακόμη και των γνωστών και για τον Ελληνικό Στρατό, G-3 ώστε να εξυπηρετηθούν οι όποιες νέες ανάγκες στο σύγχρονο πεδίο των επιχειρήσεων. Επιπλέον σχεδόν πριν μια τριετία, η Κύπρος είχε προχωρήσει σε συμβάσεις για προμήθεια ακόμη δυο τυφεκίων, των Scar-l, 5,56 χιλιοστών αλλά και των Scar-H Tpr των 7,62 χιλιοστών, για στόχους ακριβείας.

Εικόνες από τις κάμερες ελικοπτέρων και πλοίων, την νύχτα της καταστροφής έδωσε το ΥΕΘΑ (video)

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal