Ακολουθούν και άλλα κακά, όχι μόνο για την οικονομία της Κύπρου: Προς το χειρότερο το νησί




Του Νίκου Κατσουρίδη

Πέντε και μισό χρόνια πήγαν χαμένα.  Διέρρευσαν τουλάχιστον σε απραξία, ώσπου φτάσαμε στις 8 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, όπου στη Βουλή των Αντιπροσώπων τελέστηκε η  κηδεία του Συνεργατισμού.  Η κηδεία της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κατάκτησης των Κυπρίων.  110 ολόκληρα χρόνια μιας πορείας η οποία στο διάβα της βοήθησε τον κύπριο αγρότη, εργάτη, νοικοκύρη, δάσκαλο, αστυνομικό, ιερέα, υδραυλικό, οικοδόμο και άλλους πολλούς απλούς κύπριους, να σταθούν στα πόδια τους. 

Να φτιάξουν σπίτια και νοικοκυριά.  Να σπουδάσουν παιδιά.  Να δημιουργήσουν μικρές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, αναπτύξεις διαφόρων ειδών.  Χάρις στο Συνεργατισμό οι δουλοπάροικοι έγιναν άνθρωποι.  Απόκτησαν το δικαίωμα της δημιουργίας και το προνόμιο να κάνουν όνειρα.  Για δεκαετίες ο Συνεργατισμός στάθηκε το οχυρό απέναντι στην αυθαιρεσία και την σκληρότητα των ιδιωτικών τραπεζών στην Κύπρο.  Άνοιξε δρόμους και στήριξε χιλιάδες πρωτοβουλίες σε πολλαπλές δραστηριότητες εμπορικής και άλλες οικονομικής φύσης δραστηριότητες.

Σ΄ αυτήν την αιωνόβια πορεία έγιναν και λάθη.  Σοβαρά ορισμένα και άλλα σοβαρότατα.  Η ουσία όμως είναι ότι  έστω και μ΄  αυτά, και παρά την οικονομική κρίση, και το κούρεμα των τραπεζών (πλην Συνεργατισμού), παρ’ όλες τις υπονομεύσεις και παγίδες θα μπορούσε να σταθεί.  Θα μπορούσε να μην χαθεί.  Θα διερωτηθώ μόνο για ένα  θέμα ως παράδειγμα.

  • Αν προχωρούσε η κυβέρνηση να δημιουργήσει φορέα «κόκκινων δανείων», όπως κάνει τώρα κατόπιν εορτής, θα βοηθούσε το τραπεζικό σύστημα να ορθοποδήσει ή όχι;  Σε τέτοια περίπτωση, χωρίς τα ΜΕΔ, ο Συνεργατισμός θα καθίστατο ή όχι πανίσχυρος;

Ούτε αυτή η εισήγηση, η οποία τέθηκε από διάφορες πλευρές εδώ και χρόνια και προεκλογικά έντονα, δεν υιοθετήθηκε, ούτε και κανένα άλλο ουσιαστικό μέτρο λήφθηκε για 5 ½ χρόνια και έτσι μοιραία ο Συνεργατισμός, που αφέθηκε στον αναπνευστήρα, απαγχονίστηκε στις 8 Ιουλίου 2018.  Μια μέρα πριν την επέτειο της 9ης Ιουλίου, οπόταν οι Οθωμανοί κατακτητές απαγχόνισαν αρχιερείς και προύχοντες.  Είναι και αυτός ο Ιούλιος ένας πεισματάρης μήνας που μας καίει με τις θερμοκρασίες αλλά και με άλλες ακόμα πιο τραγικές φωτιές.

Πάει λοιπόν και ο Συνεργατισμός.  Περνά στις ιστορικές καλένδες.  ΄Όπως πέρασαν και άλλες οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις του λαού μας. Όπως χάνονται παρόμοιες κατακτήσεις και άλλων λαών.  Όπως σμπαραλιάζεται ο κοινωνικός ιστός, το εργασιακό ωράριο, η υγεία, η παιδεία σε πολλές χώρες του κόσμου.  Όπως σαρώνονται ωφελήματα και δεδομένα που κατέστησαν τον άνθρωπο – άνθρωπο!

Και όλα αυτά στο όνομα ενός τάχατες εκσυγχρονισμού, που πραγματοποιείται μονόπλευρα, μονόδρομα και ισοπεδωτικά.  Με αναλγησία και σκληρότητα που θυμίζει τα αρχικά στάδια εμφάνισης και δημιουργίας του καπιταλιστικού συστήματος.  Που σήμερα, στην νεοφιλελεύθερη του έκδοση, σαρώνει ως τσουνάμι, πέραν από κοινωνικά και οικονομικά επιτεύγματα αιώνων, γκρεμίζει και σωρεία δημοκρατικών κατακτήσεων των λαών και ανθρωπίνων και πολιτικών ελευθεριών.

Και πιο το αντίτιμο;  Η εξυγίανση λέει των τραπεζών.  Η ευημερία των αριθμών.  Η ευρωστία των μεγάλων και υπερεθνικών οικονομικών κολοσσών.  Η συσσώρευση ασύλληπτου μυθικού πλούτου στα χέρια όλων και λιγότερων.  Το 1 – 2% του παγκόσμιου πληθυσμού καρπούνται το 50 και πλέον τοις εκατό του παγκόσμιου εισοδήματος και ακόμα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του συσσωρευμένου παγκόσμιου πλούτου.

Παρόμοια ή λίγο διαφοροποιημένα είναι τα ποσοστά και σε εθνικό επίπεδο ανά χώρα.  Και ακόμα χειρότερα είναι τα αποτελέσματα για το 40% και πλέον του παγκόσμιου πληθυσμού που κυριολεκτικά πεινά, εργάζεται σαν σκλάβος, πεθαίνει από αρρώστιες, παντός είδους ελλείψεις, πολέμους και άλλα πολλά.

  • Αυτά είναι μερικά μόνο από τα έμπρακτα αποτελέσματα του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού.  Αυτού του αρπακτικού που πήρε μαζί του πολλούς και πολλά και μαζί το κυπριακό συνεργατικό κίνημα.  Βέβαια ο ρόλος άλλων παραγόντων δεν  συνιστά ούτε δικαιολογία ούτε άφεση αμαρτιών για όσους κακοδιαχειρίστηκαν  τον Συνεργατισμό.  Άλλωστε προς τούτο διορίστηκε ειδική επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Το μέγα ερώτημα το οποίο άμεσα προκύπτει τώρα είναι το εξής:  Μετά τον Συνεργατισμό τι;  Εδώ άραγε σταματούν τα κακά μας;  Όντως όπως ισχυρίζεται από χθες ο ΥΠΟΙΚ αρχίζει νέα θετική πορεία για την κυπριακή οικονομία γιατί τώρα θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ΜΕΔ;  Δηλαδή για να καταλάβω έπρεπε να χαθεί ο Συνεργατισμός για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ΜΕΔ;  Περίεργη λογική.

Εξάλλου όταν λέμε ότι τώρα θα αντιμετωπιστεί μήπως μας διαφεύγει ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με ένα νέο μνημόνιο.  Γιατί τι άλλο από μνημόνιο είναι το κόστος των 8 δις.  προς αντιμετώπιση του προβλήματος που έχουμε να επιλύσουμε.

Λυπούμαι αλλά διαφωνώ ότι εδώ σταματούν τα κακά μας.  Πολύ φοβάμαι ότι ακολουθούν και άλλα κακά, όχι μόνο στην οικονομία.  Υπάρχουν και άλλοι εξίσου σημαντικοί τομείς που βρίσκονται στο στόχαστρο.  Κυπριακό και Φυσικό Αέριο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Κυβέρνηση χωρίς πλάνο: Στέλνει τον λογαριασμό των λαθών της να τον πληρώσουν οι πολίτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: