Νέα αποβατικά σκάφη χρειάζονται οι Έλληνες Πεζοναύτες: Τι άλλο ζητάμε από τις ΗΠΑ;




Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Από τα αποβατικά σκάφη της Νορμανδίας, η Ελλάδα επιχειρεί να περάσει εν έτη 2018 στη νέα εποχή μιας και τα παρωχημένα αποβατικά πλοιάρια (ΑΒΑΚ) αισίως έχουν ξεπεράσει τα 60 και πλέον χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με πηγές από το Ελληνικό Πεντάγωνο σε ερωτηματικό έγγραφο (LOR) προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσα σε μια σειρά υλικών που ζητά η χώρα μας από τους Αμερικανούς, από τα αποθέματα που υπάρχουν, αναζητά νέου τύπου μεταχειρισμένο αποβατικό σκάφος για τους Έλληνες Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Το ποτήρι που ξεχείλισε φαίνεται πως ήταν ορισμένες από τις τελευταίες αποβατικές ασκήσεις κατά τις οποίες διαπιστώθηκαν γι’ ακόμη μια φορά προβλήματα στη λειτουργία των υπέργηρων αποβατικών πλοιαρίων που χρησιμοποιούν για αποβατικές ενέργειες τα τμήματα των Πεζοναυτών, τα οποία όση συντήρηση και να προσπαθούν να κάνουν τα έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, δεν παύουν να είναι σκάφη μιας κάποιας… σεβαστής ηλικίας.

Παρά το γεγονός πως το Πολεμικό Ναυτικό έκανε πριν χρόνια την προσπάθειά του να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τα ΑΒΑΚ με την αλλαγή μηχανών, αυτό δεν αρκεί.

Άλλωστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχε τεθεί το ίδιο ακριβώς θέμα κάτω από πολλές διοικήσεις που είχαν περάσει όχι μόνο από τις Ειδικές Δυνάμεις αλλά και από Αρχηγούς τόσο του ΓΕΣ όσο και του ΓΕΕΘΑ, ωστόσο τίποτα δεν είχε αλλάξει και κανείς δεν είχε πάρει την απόφαση για να προχωρήσει αυτό το τόσο σημαντικό αίτημα που θ’ αναβάθμιζε αμέσως τις κινήσεις των Πεζοναυτών.

Η αποβατική ενέργεια από τμήματα Πεζοναυτών, θεωρείται πλέον μια υψηλού ρίσκου επιχείρηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις κι αυτό δεν είναι συμπέρασμα των τελευταίων ετών, είναι διαχρονικό μετά από αιματηρές αποβάσεις κατά τη μακραίωνη ιστορία. Αυτός ο λόγος σε συνδυασμό με τα υπέργηρα πλοιάρια για τις αποβάσεις, φέρνει όλο και πιο κοντά την απαίτηση για πλήρη αλλαγή σ’ αυτό τον τομέα.

Στο Ελληνικό Πεντάγωνο αναμένουν την απάντηση και γι’ αυτό το όπλο καθώς το θεωρούν άκρως σημαντικό καθώς η Ελληνική ακτογραμμή στο ανατολικό Αιγαίο είναι πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Ο μακρύς κατάλογος που έφτασε στην Αμερική

Εκτός των αποβατικών σκαφών που συγκαταλέγονται στο ερωτηματικό έγγραφο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνονται πάρα πολλά ανταλλακτικά που αφορούν σχεδόν τα πάντα με ό,τι έχει στο οπλοστάσιό της η χώρα μας.

Έτσι επειδή ακριβώς οι ΗΠΑ αποσύρουν πολλά οπλικά συστήματα, όχι γιατί δεν είναι αξιόπιστα ή ότι είναι πλέον παρωχημένα, αλλά επειδή μπορεί να τα αντικαθιστά με νέο υλικό, η χώρα μας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις όποιες καλές σχέσεις έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια και με αυτό το γνώμονα, θέλει τις Ηνωμένες Πολιτείες αρωγό στην προσπάθεια αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο έγγραφο μαθαίνουμε πως υπάρχουν ερωτήσεις για ανταλλακτικά που αφορούν ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, για μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και ερωτήσεις για πλοία για τα οποία τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν ήθελαν να πουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως μια προσέγγιση που έγινε για παραχώρηση ελικοπτέρων τύπου Black Hawk, ένα από τα κορυφαία ελικόπτερα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Έλληνες επιθεωρητές που είδαν αυτό το υλικό το έχουν απορρίψει καθώς πρόκειται για πτητικά μέσα που έχουν χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές ώρες από τις ειδικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και η όποια συντήρησή τους θεωρήθηκε άκρως απαγορευτική.

“Οδύσσεια” για την πυραυλάκατο “Καραθανάσης”: Γιατί δεν έχει παραληφθεί από το Ναυτικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: