Μετά τον αγώνα των πιλότων με τις φλόγες, η ολονύχτια μάχη από τους αθέατους ήρωες της ΠΑ




Ρεπορτάζ: HELLASJOURNAL

Μετά τα ανεξέλεγκτα μέτωπα που περικύκλωσαν σχεδόν όλη την Αττική ήδη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ζήτησε μεγαλύτερη ετοιμότητα στα μέσα που συμμετέχουν στην πυρόσβεση και έθεσε σε συναγερμό τις δυνάμεις που υπηρετούν στην Αττική.
Ένας μεγάλος αριθμός του αεροπορικού στόλου των CL-215 & CL-415 είναι διαθέσιμος και τουλάχιστον 5 αεροσκάφη επιχείρησαν στα μεγάλα μέτωπα της Αττικής. Επιπλέον αεροσκάφη PzL πέταξαν σε μικρότερα μέτωπα που ξέσπασαν για να προλάβουν την εξάπλωσή τους εν τη γένεση τους.
Τα αεροσκάφη Canadair πραγματοποίησαν 13 εξόδους σε Σκόπελο, Κινέτα, Κόρινθο και Πεντέλη συμπληρώνοντας 27 ώρες αεροπυρόσβεσης.
Τα μικρότερα PzL πέταξαν για 4,5 ώρες κι έκαναν 6 εξόδους σε πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Κόρινθο, Λέσβο και Άμφισσα.
Μόνο στο Μάτι, τα ελικόπτερα τύπου Chinook έκαναν 15 ρίψεις νερού με κάδο ελεγχόμενης ροής πετυχαίνοντας στοχευμένες βολές ενώ σε όλα τα μέτωπα ξεπέρασαν τις 5 ώρες πτήσης.

Οι αθέατοι ήρωες και οι ολονύκτιες μάχες
Μόλις τροχοδρομήσουν τα αεροσκάφη και «πιάσουν» τη δική τους πίστα, οι ιπτάμενοι κατεβαίνουν λουσμένοι στον ιδρώτα καθώς για πολλές ώρες έδωσαν την εναέρια μάχη για τον περιορισμό των μετώπων.

Caadair σε συντήρηση . Φωτογραφία Πολεμική Αεροπορία

Όταν όμως οι προσγειώσεις τελειώσουν κάποιοι θα μείνουν πίσω, είναι οι τεχνικοί της Μοίρας Συντήρησης των αεροσκαφών σε ότι αφορά τα Canadair της Πολεμικής Αεροπορίας και οι ιπτάμενοι μηχανικοί στα ελικόπτερα τύπου Chinook της Αεροπορίας Στρατού.
Μπορεί τα Canadair να φόρεσαν ανακατασκευασμένους κινητήρες, είναι λογικό όμως με τόσες ώρες πτήσεων και καταπονήσεις να βγάλουν ορισμένες μικρές βλάβες οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρώτο φως της ημέρας πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν και τα αεροσκάφη να παραδοθούν ξανά έτοιμα για απογείωση.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους ιπτάμενους μηχανικούς των Chinook οι οποίοι μόλις προσγειωθούν και όσες ώρες χρειαστεί θα παραμείνουν στο ελικόπτερο, άλλωστε το λένε και οι ίδιοι πως μπορεί να χρειαστούν περισσότερες ώρες εργασίας εκτός ωραρίου όμως το ελικόπτερο θα αποδοθεί ξανά έτοιμο το ξημέρωμα.
Αυτοί είναι οι αθέατοι, οι «αντιπαραγωγικοί» που είχαν χαρακτηριστεί κάποτε και είναι όλοι που δίνουν από το δικό τους πόστο πολύτιμες υπηρεσίες στην πατρίδα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: