Με νέο εκπαιδευτικό θα πετούν οι Έλληνες Ίκαροι: Έπεσαν πριν από λίγο οι σχετικές υπογραφές




Ρεπορτάζ: HellasJournal

Στην τελική φάση για μόνιμη προσγείωση οδεύουν πλέον ύστερα από 49 ολόκληρα χρόνια τα αεροπλάνα πρώτης επιλογής ιπταμένου Τ-41.

Πριν από λίγη ώρα η Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας με την Ιταλική εταιρία Tecnam η οποία τους επόμενους μήνες, θα προμηθεύσει τη Σχολή Ικάρων με το νέου τύπου αεροπλάνο σταδίου επιλογής, το σύγχρονο P2002JF.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το νέο αεροσκάφος θα κάνει πρεμιέρα από την επόμενη σειρά Ικάρων των πρωτοετών Ικάρων που θα μπουν στις αεροπορικές τάξεις τον ερχόμενο Σεπτέμβρη κι αν κάνουμε έναν παραλληλισμό, οι πρωτοετείς της Σχολής Ικάρων, οι αυριανοί πιλότοι εκτός του ότι θα εκπαιδευτούν στο νέο τύπο εκπαιδευτικού αεροσκάφους, θα είναι εκείνοι που θα πετάξουν μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή με το νέο F-16 VIPER καθώς τα πρώτα μαχητικά τότε θα έχουν επιστρέψει στις Πολεμικές Μοίρες από την αναβάθμιση τους.

Η συμφωνία που επετεύχθη, προβλέπει δώδεκα μονοκινητήρια αεροπλάνα P2002JF. Τα πρώτα τέσσερα θα προσγειωθούν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και θα «πιάσουν δουλειά» στο αεροδρόμιο της Δεκέλειας, με χειριστές τους νέους εκπαιδευόμενους της Σχολής Ικάρων και τους έμπειρους εκπαιδευτές τους. Η παράδοση των υπολοίπων, θα γίνει έως το τέλος του έτους.

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 9 Ιουλίου ξεκινά το πρόγραμμα εκπαίδευσης του τεχνικού προσωπικού στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ιταλία, ενώ σε δεύτερη φάση- τον Σεπτέμβριο2018- θα ακολουθήσει η εκπαίδευση των Ιπταμένων και επιπλέον αριθμού τεχνικού προσωπικού.

Το πακέτο της συμφωνίας με την Ιταλική εταιρία προβλέπει πως το κόστος αγοράς των νέων εκπαιδευτικών αεροπλάνων αγγίζει τα 2,46 εκ. ευρώ και σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται εξοπλισμός και υλικά για τη συντήρηση των αεροσκαφών.
Το νέο εκπαιδευτικό P2002JF είναι ικανό να φτάσει 568 Ναυτικά Μίλια μακριά από την βάση του με ταχύτητα που μπορεί να φτάσει έως τα 226 χλμ. Ο κινητήρας του έχει ισχύ 100 ίππων.

Ένα αίτημα πολλών ετών έφτασε η ώρα να υλοποιηθεί καθώς αυτό το πρόγραμμα που «κυνηγάει» καιρό η Πολεμική Αεροπορία, θα φέρει την αναγκαία νέα πνοή και καλύτερες συνθήκες στους νέους υποψήφιους ιπταμένους και ταυτόχρονα θα κάνει και πιο εύκολη τη ζωή των εκπαιδευτών.

Τα 21 αεροπλάνα Τ-41 αισίως ξεπέρασαν τις 200.000 πτητικές ώρες και μεγάλωσαν όλες τις γενιές ιπταμένων από το 1969 που εκπαιδεύτηκαν στην 360 Μοίρα Αρχικής Εκπαίδευσης «Θαλής» στην αεροπορική βάση του Τατοϊου.

Η Ελλάδα οριστικοποιεί την ΑΟΖ και το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται να την θωρακίσει απόλυτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: