Ιστορίες Σύγχρονης Επιστημονικής Έρευνας: Επιστήμη και Αισθήσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών




Mία μοναδική έκθεση με τίτλο Ιστορίες Σύγχρονης Επιστημονικής Έρευνας και περιεχόμενο τη σχέση της επιστήμης με τις αισθήσεις και τις πιθανές επιπτώσεις τους στις ζωές μας, θα περιμένει τους επισκέπτες να την ανακαλύψουν και να την απολαύσουν με τη βοήθεια διαδραστικών πειραμάτων την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, από τις 9.30-16.00, στο προαύλιο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (είσοδος Ελέυθερη).

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με παιχνίδια αντίληψης, ή να ανακαλύψουν ποια μέρη του εγκεφάλου μας συνδέονται με ποιες αισθήσεις. Επίσης, στελέχη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), που είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας στον Ορίζοντα 2020, θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρει το ΕΣΕ στους Έλληνες ερευνητές για την υλοποίηση έρευνας αιχμής. Αυτά και πολλά άλλα θα παρουσιάσουν οι ερευνητές από το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Το πώς ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο είναι μάλλον πιο πολύπλοκο από ό,τι νομίζουμε. Σκεφτήκατε άραγε ποτέ αν θα μπορούσαμε να «δούμε» με τα αυτιά μας, να «νιώσουμε» τον ήχο ή να εξερευνήσουμε νέες διόδους αντίληψης που θα άλλαζαν την καθημερινή μας εμπειρία; Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε την «εσωτερική» μας πυξίδα και με ποιο τρόπο, ώστε να βρίσκουμε πιο εύκολα τον προσανατολισμό μας; Θα ήταν άραγε δυνατόν να αποκτήσει ο άνθρωπος νέες …αισθήσεις;

«Ναι», είναι η απάντηση των ερευνητών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ), που εργάζονται χρόνια στο θέμα αυτό. Ξετυλίγουν τα μυστήρια των αισθήσεών μας, βοηθώντας μας να «δούμε» με τα αυτιά μας, να αισθανθούμε τον ήχο και να εξερευνήσουμε νέες διόδους αντίληψης. Μοιάζει παράξενο, είναι όμως αληθινό. Οι γνώσεις τους άλλωστε αξιοποιούνται ήδη σε πάρα πολλές εφαρμογές, όπως στη ρομποτική, στις φορετές τεχνολογίες και σε θεάματα που υποστηρίζονται από 9-διάστατες εφαρμογές (π.χ. 9D τηλεοράσεις και θέατρο).

Η δράση υποστηρίζεται από το έργο ERC=Science² , το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) και συντονίζεται στην Ελλάδα από την Ελληνογερμανική Αγωγή. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου ERC=Science² προγραμματίζονται περισσότερες από 75 αφηγηματικές εκδηλώσεις σε πολλές διαφορετικές χώρες και γλώσσες.
Μουσεία επιστήμης και φυσικής ιστορίας, πανεπιστήμια, σχολεία και ερευνητικοί οργανισμοί στην Ευρώπη φιλοξενούν τις εκδηλώσεις αυτές. Η εκστρατεία έχει ως στόχο να κινήσει ενδιαφέρον για την επιστήμη, να ενισχύσει το ΕΣΕ ως επιστημονική δύναμη, να τονώσει την πολιτική και κοινωνική υποστήριξη του ΕΣΕ και να ενθαρρύνει τις αιτήσεις υποτροφιών από μια νέα γενιά ερευνητών, ιδίως σε υπο-εκπροσωπούμενες χώρες.

Το έργο συντονίζεται ευρωπαϊκά από τον οργανισμό Science Business. Συμμετέχουν επίσης έγκριτοι οργανισμοί, πανεπιστήμια, μουσεία επιστημών και φορείς ενημέρωσης σε 37 χώρες της Ευρώπης. (Η έκθεση απευθύνεται σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά άνω των 10 ετών.

Αναλυτική περιγραφή του έργου μπορείτε να βρείτε εδώ. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: