Η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει τις ανακριτικές Αρχές, δήλωσε ο Ιωνάς Νικολάου




Η Κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση των ανακριτικών Αρχών με κάθε τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματική διερεύνηση του εγκλήματος και κυρίως του οργανωμένου, δήλωσε σήμερα σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου στα εγκαίνια των νέων γραφείων του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας.

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι τα νέα γραφεία αποτελούν ένα σύγχρονο χώρο ο οποίος έχει διαμορφωθεί, ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις και να παρέχει όλες τις δυνατότητες στον κάθε Αστυνομικό που εργάζεται στο νευραλγικό τομέα της διερεύνησης σοβαρών εγκλημάτων, να αποδίδει αποτελεσματικά στο έργο του.

Είπε ότι μέσω του Τμήματος Δημοσίων Έργων, έγινε η πλήρης ανακατασκευή του πρώην οικοτροφείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αναπήρων και σε αυτό μεταστεγάστηκε το ΤΑΕ Λευκωσίας, το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε στο ακατάλληλο, όπως έχει κριθεί, κτήριο της Πύλης Πάφου.

Το έργο στοίχισε 650 χιλιάδες ευρώ και αποτελεί μέρος του στόχου για άμεση υλοποίηση σειράς αναπτυξιακών έργων, όπως έχουν προκηρυχθεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, για λογαριασμό του Υπουργείου, και αφορούν την ανέγερση και εξασφάλιση νέων εγκαταστάσεων, καθώς και την κτηριολογική αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων της Αστυνομίας Κύπρου.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο στάδιο ολοκλήρωσης της Γ’ Φάσης του έργου της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί μετά το καλοκαίρι, του έργου της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, το οποίο θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, και της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στα μέσα του 2019.

Οι νέες εγκαταστάσεις των Αστυνομικών Διευθύνσεων και Τμημάτων της Αστυνομίας αναμένεται να επιλύσουν σοβαρά στεγαστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε μέχρι σήμερα η Αστυνομία, αλλά και να προσφέρουν καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και μέγιστη απόδοση του προσωπικού στο λειτούργημα που επιτελεί, σε ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον για όλους, είπε.

O Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση των ανακριτικών Αρχών με κάθε τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματική διερεύνηση του εγκλήματος και κυρίως του οργανωμένου. Με τις νέες εγκαταστάσεις όλα τα επαρχιακά Τμήματα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την εξέταση και ανίχνευση σοβαρών ποινικών υποθέσεων που διαπράττονται στην οικεία επαρχία, θα αποκτήσουν κατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις που θα επιτρέπουν στα μέλη να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντα τους, σημείωσε.

Δεν είναι δυνατό, πρόσθεσε, να έχουμε επαρχιακά ΤΑΕ να στεγάζονται για χρόνια σε ακατάλληλα υποστατικά, αδειοδοτημένα καταστήματα και πρόχειρες κατασκευές- προεκτάσεις, χωρίς να προσδίδεται προτεραιότητα στην αύξηση των δεικτών απόδοσης των μελών τους. Οφείλουμε, να τους παρέχουμε όλα τα μέσα που θα κάνουν το έργο τους πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό.

Δίδουμε, συνέχισε ο Υπουργός, ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, τόσο στο πλαίσιο της διερεύνησης και εξιχνίασης των υποθέσεων, όσο και μέσα από τον περιορισμό του οικονομικού οφέλους και τη δήμευση των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με σκοπό τον περιορισμό της επανάληψης τέτοιων δραστηριοτήτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, στους άμεσους σχεδιασμούς είναι η αναβάθμιση σε κλάδο του Γραφείου Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος, και η στελέχωσή του με εξειδικευμένους λογιστές με σκοπό τη διεξαγωγή οικονομικών ερευνών σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις, που αφορούν το οργανωμένο και πολύ σοβαρό έγκλημα και τη διαφθορά.

Η Κυβέρνηση, ανέφερε, στηρίζει έμπρακτα το έργο της Αστυνομίας και συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για τον εκσυγχρονισμό των δομών και του τρόπου λειτουργίας της, για την περαιτέρω ενίσχυση του νομικού της οπλοστασίου και την προστασία των μελών της από πράξεις διαφθοράς στο Σώμα.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας της Αστυνομίας, με περισσότερα νομικά εφόδια για διερεύνηση των υποθέσεων, είπε ότι σημαντικότερα εφόδια είναι η ρύθμιση της δυνατότητας άρσης του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας και της ταυτοποίησης των so easy – καρτοτηλεφώνων, που αποτελούν καθοριστικά ανακριτικά εργαλεία στην αποτελεσματική διερεύνηση του οργανωμένου εγκλήματος και κυρίως της εμπορίας ναρκωτικών.

Παράλληλα είπε ότι η Αστυνομία της Κύπρου αλλάζει, με βασικότερο στόχο να καταστεί ως ένα αναβαθμισμένο Σώμα, ικανό να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει το έργο της Δύναμης σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα των ΤΑΕ.

Αρχηγός Αστυνομίας

Στην ομιλία του, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου είπε ότι κατέστη άκρως αναγκαίο όπως τροχοδρομηθούν οι διαδικασίες για άμεση μεταστέγαση του Τ.Α.Ε. σε σύγχρονα κτήρια, γιατί το Τ.Α.Ε. αποτελεί ένα από τα πλέον νευραλγικά τμήματα της Αστυνομίας.

Ήταν ανεπίτρεπτο, ανέφερε, το Τ.Α.Ε. να τυγχάνει δυσμενούς χειρισμού και να στεγάζεται σε εγκαταστάσεις που βλάπτουν την υγεία και ασφάλεια των μελών της Δύναμης και να στερούνται του κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού γιατί προτεραιότητά της ηγεσίας αποτελεί η ασφάλεια και ευημερία των μελών της Αστυνομίας, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και η κινητήρια δύναμη του Οργανισμού.

Ανέφερε ότι είναι με αισθήματα ικανοποίησης και υπερηφάνειας που τελούνται τα εγκαίνια του νέου κτηρίου του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας. Ενός ευρύχωρου κτηρίου 1500 τ.μ. με σύγχρονη αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα φύλαξης τεκμηρίων, ειδικό δωμάτιο λήψεως οπτικογραφημένων καταθέσεων, ειδικά διαμορφωμένο χώρο αναγνωριστικών παρατάξεων και κλιμάκιο διερεύνησης σκηνών εγκλήματος.

Ο κ. Ζαχαρίου αναφέρθηκε σε σημαντικό αριθμό αναπτυξιακών έργων όπως το νέο κτήριο για τον αστυνομικό σταθμό Ζυγίου, νέο κτήριο για τον αστυνομικό σταθμό Αγρού, ανέγερση νέων Αστυνομικών Διευθύνσεων Αμμοχώστου και Μόρφου, ανακαίνιση αστυνομικού σταθμού Περιστερώνας. Έπονται, είπε, η ανέγερση αστυνομικών σταθμών Λάνιας, Κουκλιών, Στρουμπιού και Λατσιών· η ανέγερση κτηρίων Διοίκησης της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και του Ναυτικού Σταθμού Κ. Πύργου, ως επίσης υποστατικών για τις ανάγκες του Κλάδου Πυροτεχνουργών και του Κλάδου Αστυνομικών Σκύλων.

Η μέριμνα για ύπαρξη ποιοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων και κατάλληλου εξοπλισμού και τεχνικών μέσων, είπε, εντάσσεται στις γενικότερες προσπάθειες για αναβάθμιση της αστυνόμευσης αλλά και την υιοθέτηση νέων, σύγχρονων μορφών δράσης και στρατηγικής ανάπτυξης.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών στρατηγικών στόχων θέτει τα θεμέλια για μια καλύτερη Αστυνομία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον, είπε.

Αναφερόμενος στη Διεύθυνση και στο προσωπικό του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας, είπε ότι εργάζονται ακούραστα πέραν του καθιερωμένου εργασιακού ωραρίου για τη διεκπεραίωση του δύσκολου έργου κατά του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.

Κατέστησε σαφές ότι η Αστυνομία Κύπρου, ως η εντεταλμένη από το νόμο Υπηρεσία του κράτους για την τήρηση του νόμου και της τάξης, την πρόληψη και εξιχνίαση του εγκλήματος και τη σύλληψη και προσαγωγή των αδικοπραγούντων ενώπιον της Δικαιοσύνης, «θα συνεχίσει και θα εντείνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος σε όλα τα επίπεδα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ασκούντες ανακριτικά καθήκοντα, με βάση τα νέα κριτήρια ανέλιξης που θα εισηγηθούμε, θα αμείβονται δεόντως και θα τους ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Ωστόσο, όσοι διαδραματίζουν ρόλο Δούρειου Ίππου για την Αστυνομία, δηλαδή συνεργάζονται και εργάζονται προς όφελος του υπόκοσμου, θα τιμωρούνται παραδειγματικά, τόνισε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: