Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι αναφορές ότι το Κυπριακό διανύει ίσως την κρισιμότερη περίοδο στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, η επέκταση των ωραρίων άλλων δύο κέντρων υγείας σε Στρόβολο και Λακατάμια (μετά την Λευκωσία και τα Λατσιά), η έναρξη του διαλόγου μεταξύ Υπουργού Παιδείας και συνδικαλιστικών οργανώσεων για τον εξορθολογισμό της Παιδείας και τα στοιχεία ότι 71,5% των επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήκει στις κατασκευές, ακίνητα και εμπόριο, είναι τα κύρια θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η πιο κρίσιμη περίοδος», γράφει ότι αποτελεί κάτι περισσότερο από πασιφανές ότι η Κύπρος βρίσκεται στην κρισιμότερη περίοδο όσον αφορά τις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά και την επόμενη μέρα της ίδιας της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι μία βδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές που κτύπησαν την Αττική αφήνοντας πίσω νεκρούς, στάχτες και ερείπια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αρχίζει σήμερα ο διάλογος Υπουργού Παιδείας και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον εξορθολογισμό της Παιδείας.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Εξωτερικά ιατρεία και απογευματινά», γράφει ότι μετά τη Λευκωσία και τα Λατσιά, από σήμερα τα κέντρα υγείας Στροβόλου και Λακατάμιας θα λειτουργούν μέχρι τις οκτώ το βράδυ και τις καθημερινές και μέχρι τη μία το μεσημέρι τα Σάββατα. Αλλού γράφει για την δολοφονία δύο Τ/κ, 30 και 34 ετών από την Γαληνόπορνη, η Αστυνομία έχει ενώπιον της σύμφωνα με το πόρισμα των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου, γραπτή μαρτυρία παραδοχής ενός από τους συνεργούς στο έγκλημα. Αλλού προβάλλει το β’ μέρος συνέντευξης του Αρχηγού της Αστυνομίας ο οποίος λέει πως μόνο με αυστηρότερες ποινές και με φωτοεπισήμανση μπορούν να περιοριστούν τα τροχαία δυστυχήματα.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Γονάτισαν στα στοιχεία» και γράφει ότι άρον – άρον ενημερώθηκαν χθες στελέχη εκπαιδευτικών οργανώσεων ότι μπορούν να προσέλθουν στο Υπουργείο Παιδείας με σκοπό να παραλάβουν τα στοιχεία που αφορούν τις ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς, επί των οποίων θα διεξαχθεί ο διάλογος μεταξύ Υπουργείου και εκπαιδευτικών. Αλλού γράφει ότι μια ακριβώς εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής και ενώ ακόμη συνεχίζεται η αναζήτηση αγνοουμένων και το μέτρημα απανθρακωμένων πτωμάτων, η Ελλάδα δέχθηκε χθες νέο κτύπημα, αυτή τη φορά από έντονη βροχόπτωση. Αλλού γράφει ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και θέματα ενέργειας θα βρίσκονται στη σημερινή ατζέντα της σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με του αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «71,5% των ΜΕΔ κατασκευές – ακίνητα – εμπόριο», γράφει στο κύριο της θέα ότι το 71,5% ων μη εξυπηρετούμενων δανείων στις επιχειρήσεις είναι συγκεντρωμένο σε τρεις τομείς: κατασκευές, εμπόριο και διαχείριση ακίνητης περιουσίας. Αλλού γράφει ελεύθερη αφέθηκε η 16χρονη Άχεντ Ταμίμι, η οποία πέρασε οκτώ μήνες στη φυλακή επειδή είχε χειροδικήσει εναντίον δύο Ισραηλινών αστυνομικών, αφέθηκε ελεύθερη. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι το Συμβούλιο Αρχηγών συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών και τις επαφές και τις εξελίξεις στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
30/07/2018 07:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: