Το ΔΝΤ αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα για το μεταμνημόνιο και τις αξιολογήσεις




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL
Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερωτήσεις της ιστοσελίδας μας, ξεκαθάρισε πως ο Διεθνής Οργανισμός θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα μέσω της μεταπρογραμματικής εποπτείας, η οποία, όμως, δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που “ζήσαμε” τα τελευταία οκτώ χρόνια, από την έναρξη του Μνημονίου, τον Μάιο του 2010.

Είναι μια φυσιολογική κατάσταση (very normal), τόνισε ο κ. Ράις, που προβλέπεται για κάθε χώρα που εξέρχεται από ένα πρόγραμμα. Σχετικά με το αντικείμενο αυτής της εποπτείας, είπε πως θα ελέγχει τα αποτελέσματα αλλά και την πορεία εφαρμογής των συμφωνημένων πολιτικών.

  • «Αυτό (η μεταπρογραμματική εποπτεία) δεν αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Αν κοιτάξετε την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αν κοιτάξετε τις άλλες χώρες στον κόσμο, αυτή η μεταπρογραμματική εποπτεία είναι μια πολύ φυσιολογική διαδικασία για το ΔΝΤ».

Με τον τρόπο αυτό ξεκαθάρισε και το καθεστώς της μεταμνημονιακής περιόδου, αλλά και το θέμα των αξιολογήσεων, καθώς είχε ειπωθεί ότι αυτές θα γίνονται όπως ακριβώς συνάβαινε στη διάρκεια του Μνημονίου. Το ΔΝΤ όντως “βλέπει” μία νέα ημέρα για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι πολλά και οι ζωές των ανθρώπων δεν θα αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη.

Επίσης ο κ. Ράις είπε ότι ΔΝΤ καλωσορίζει τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς θεωρεί ότι θα περιορίσει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο τους οικονομικούς κινδύνους της Ελλάδας.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της Έκθεσης του ‘Αρθρου 4, ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις εκτίμησε πως τα τελικά ευρήματα θα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

  • «Σχετικά με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), αυτή θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας για την έκθεση του ‘Αρθρου 4. Αυτό δεν θα είναι κάτι που θα δημοσιοποιηθεί αύριο (σήμερα). Αλλά θα κυκλοφορήσει με την έκθεση με τον συνήθη τρόπο. Έτσι, η πλήρης έκθεση θα μεταβεί στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο με τον συνηθισμένο τρόπο για συζήτησή και ως μέρος αυτής της συζήτησης θα συμπεριληφθεί στην τελική έκθεση  η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους… Δεν έχω μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Κανονικά χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για την οριστικοποίηση αυτής της έκθεσης. Το Εκτελεστικό μας Συμβούλιο, ωστόσο, διακόπτει τις εργασίες του στο τέλος του Ιουλίου, οπότε θα περίμενα να συμβεί πριν από αυτό».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, ο κ. Ράις τις χαρακτήρισε ως ένα «ορόσημο», σημειώνοντας πως αποτελούν αναγνώριση της προσπάθειας που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός και παρέπεμψε στη πρόσφατη τοποθέτηση που έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ για το συγκεκριμένο θέμα.

  • «Μόλις πριν από μία εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Eurogroup για την Ελλάδα, όπου λήφθηκαν ορισμένες πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την προσπάθεια οικονομικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας και την ελάφρυνση του χρέους. Για να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια, ο Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μια δήλωση, στην οποία επαίνεσε την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Όσον αφορά το πως θα γίνεται η αξιολόγηση στο πλαίσιο αυτής της νέας εποπτείας, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να γίνονται αξιολογήσεις σε τριμηνιαία βάση όπως γινόταν στη διάρκεια του προγράμματος.«Και παρομοίως δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος. Δεν είναι αξιολογήσεις επί τρίμηνης βάσης. Δεν είναι αυτό. Είναι πολύ πιο ευέλικτο από αυτό».

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έκθεσης για το ‘Αρθρο 4 που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει σήμερα στην Αθήνα ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν

Η «καταληκτική δήλωση» του Ταμείου περιέχει ορισμένα αρχικά συμπεράσματα, στα οποία, όμως, δεν συμπεριλαμβάνεται η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA), καθώς αυτή είναι μέρος της ευρύτερης έκθεσης για του ‘Αρθρου 4, τα τελικά αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να παρουσιαστούν μέσα στον Ιούλιο.

Η μεταμνημονιακή εποχή για την Ελλάδα είναι μία “φυσιολογική κατάσταση” δήλωσε ο Ράις του ΔΝΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: