Η μεταμνημονιακή εποχή για την Ελλάδα είναι μία “φυσιολογική κατάσταση” δήλωσε ο Ράις του ΔΝΤ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ως μία «φυσιολογική» (“normal”) κατάσταση χαρακτήρισε την μεταμνημονιακή εποχή για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις της ιστοσελίδας μας για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο έλεγχος μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.

Ο κ. Ράις είπε ότι με αυτόν τον έλεγχο το ΔΝΤ θα εξετάζει την «εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί» και σημείωσε ότι πέραν αυτών των ελέγχων, των οποίων δεν καθόρισε τη διάρκεια, θα διεξάγεται και η επιθεώρηση για την κατάρτιση της έκθεσης του άρθρου 4.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του σε χρηματοδοτική υποστήριξη, το ΔΝΤ θα συνεχίσει αν βοηθά την Ελλάδα και χρησιμοποίησε τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ επ’ αυτού.

Το Ταμείο ανέφερε, θα παραμείνει πλήρως αφοσιωμένο και θα υποστηρίξει την Ελλάδα για τη διατήρηση της οικονομικής της ανάκαμψης και για την επίτευξη ισχυρότερης ανάπτυξης στην περίοδο που θα ακολουθήσει μετά το πρόγραμμα, όπως συμβαίνει με την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Για το ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Ράις, είναι «σημαντικό ορόσημο» οι αποφάσεις του Eurogroup. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας, σημείωσε ότι αυτές οι αποφάσεις αποτελούν αναγνώριση των τεραστίων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.

Ο εκπρόσωπος κατέφυγε στις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ για να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα. Είπε ότι τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup θα περιορίσουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους αναχρηματοδότησης της Ελλάδας και θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του χρέους. Χαρακτήρισε και τις δύο αυτές εξελίξεις θετικές.

Ρωτήθηκε ο κ. Ράις για το τι ακριβώς είναι το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο, για το Ταμείο, αλλά απέφυγε να δώσει μία σαφή απάντηση. Είπε: «Θα ήθελα να σας παραπέμψω στην έκθεση του άρθρου 4 που θα δημοσιοποιηθεί αύριο και η οποία θα αναφέρει τι είναι μεσοπρόθεσμο και τι είναι μακροπρόθεσμο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος, η κ. Λαγκάρντ στο Λουξεμβούργο χαιρέτησε τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας να λάβουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εάν δεν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες μακροπρόθεσμες μακροοικονομικές υποθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Κατά τα άλλα, ανακοίνωσε ότι συζητήσεις του κλιμακίου του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές για την έκθεση του άρθρου 4 θα ολοκληρωθούν αύριο και πως ο επικεφαλής της Αποστολής Πίτερ Ντόλμαν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Είπε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα είναι μέρος της έκθεσης, αλλά δεν θα δημοσιοποιηθεί αύριο. Αυτό θα συμβεί όταν υποβληθεί η έκθεση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. «Περιμένω αυτό να γίνει στο τέλος Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου», είπε ο Ράις.

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο επίκεντρο σύσκεψης εργοδοτών – ΔΝΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: