Τέρμα στον αλυτρωτισμό και στις θεωρίες ότι έχουν μειονότητα στην Ελλάδα, δήλωσε ο Κοτζιάς




Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της συμφωνίας στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα. Σχετικά με το θέμα της εθνότητας είπε ότι η σκοπιανή πλευρά προσδιορίζει σήμερα αυτούς που ζουν στη σημερινή FYROM, με τη συγκεκριμένη γεωγραφική υπόσταση- Αλβανοί ή Σλαβομακεδόνες- ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με τον ελληνικό μακεδονισμό.

“Όταν εμείς έχουμε πάρει τον τερματισμό του αλυτρωτισμού, την αναγνώριση των συνόρων, τον τερματισμό των θεωριών που υπήρχαν στη χώρα αυτή ότι έχουν μειονότητα εδώ, το erga omnes που φαντάζομαι ότι θα υπάρξει στο τέλος, ή τις αλλαγές που είπαμε στο νομοθετικό σύστημα, και αυτοί κάτι θα πάρουν. Παίρνουν αυτό το οποίο το έχουν κατοχυρωμένο” είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη “μακεδονική” γλώσσα και την κατοχύρωσή της στον ΟΗΕ.

Ερωτηθείς πώς διασφαλίζεται το erga omnes και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι το πραγματικό erga omnes είναι η χρήση του ιδίου ονόματος διεθνώς και στο εσωτερικό του κράτους.

“Ο διαχωρισμός διεθνές έγγραφο – διαβατήριο και εσωτερικό έγγραφο – ταυτότητα δεν υπάρχει πια. Αυτό λήφθηκε υπόψη και λήφθηκε με τέτοιο τρόπο υπόψη που να σέβεται την ταυτότητα των ανθρώπων της φίλης βόρειας χώρας. Θα παίρνει υπόψη της τα χρονοδιαγράμματα ένταξης εκεί όπου εκείνοι θέλουν να ενταχθούν και ταυτόχρονα και το erga omnes” είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα τόνισε ότι η λύση που επιθυμεί η χώρα μας είναι μια λύση που να μπορεί να σταθεί στον χρόνο και να αναδείξει τα προτερήματα και τα πλεονεκτήματα της και για τους δύο λαούς.

Ερωτηθείς αν το νέο όνομα εκτός από τις ταυτότητες θα μπει και στο Σύνταγμά τους ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: “Έχουμε λύσει το συνταγματικό πρόβλημα. Με ενθουσιάζει η προοπτική να λυθεί και το πρόβλημα του ονόματος της Εκκλησίας των Σκοπίων”.

Και πρόσθεσε: “Παίρνουμε μέτρα και από τις δύο πλευρές για να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας, και έχουμε πάρα πολλά κοινά συμφέροντα. Νομίζω ότι θα γίνουμε οι πιο στενοί εταίροι στην περιοχή. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Δημιουργείται ένας φόβος για ένα κράτος που δεν έχει ούτε μαχητικά αεροπλάνα σήμερα, ούτε τεθωρακισμένα. Προσπαθεί με ευπρέπεια να επιβιώσει, να βρει τον ευρωπαϊκό του δρόμο, τον δρόμο της ευμάρειας”.

Αναφορικά με τις δικλείδες ασφαλείας που έχουμε εμείς ως χώρα ο Ν. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι η δική μας έγκριση της συμφωνίας στη Βουλή έπεται των δικών τους εσωτερικών διαδικασιών καθώς εκείνοι χρειάζονται τις διαδικασίες αυτές για να ξεκινήσουν την ενταξιακή πορεία για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. “Ενώ εμείς όταν ολοκληρώσουμε, πρέπει να επικυρώσουμε τη συμφωνία που θεωρούμε καλή για να ισχύσει” είπε και εξήγησε ότι στις 25 Ιουνίου, θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ:

“Εφόσον έχουμε επικυρωμένα από τη Βουλή, όπως και επικυρωμένα τα ζητήματα που έχουμε με την Αλβανία, εμείς θα δώσουμε το οκ μας με μεγάλη μας χαρά να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο” είπε. Σημείωσε δε ότι “αν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, εμείς πρέπει να συνδράμουμε και να στηρίξουμε αυτές τις χώρες στον ευρωπαϊκό τους δρόμο, πρώτον διότι εμείς είμαστε φίλοι που δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις σε βάρος τους, δεν είμαστε καμία χώρα που θέλει να τις εκμεταλλευτεί, και δεύτερον γιατί πρέπει να διαμορφώσουμε μια κοινή πορεία σήμερα, ώστε να υπάρχει η ομάδα των βαλκανικών κρατών στο μέλλον μέσα στην ΕΕ των 40 κρατών-μελών, που να παίζει ρόλο”.

Ερωτηθείς σχετικά με το ορόσημο της 12ης Ιουλίου της Συνόδου του ΝΑΤΟ είπε ότι δεν βλέπει να το προλαβαίνει η πΓΔΜ . Εξήγησε δε ότι “αυτό που μπορεί να δώσει το ΝΑΤΟ και που προγραμματίζει, αν όλα πάνε καλά, είναι μια πρόσκληση. Αυτή η πρόσκληση θέλει επικυρώσεις από όλα τα κράτη. Και η πρόσκληση θα δοθεί με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μπορεί να επικυρωθεί. Εάν δεν κρατήσουν τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα δοθεί η πρόσκληση, δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν ανταποκριθούν, θα το ολοκληρώσουν. Η ΕΕ και η ασφάλεια του ΝΑΤΟ είναι το κίνητρο που τους κάνει να διαπραγματεύονται με εμάς”.

Συμπλήρωσε δε ότι “κράτος που έχει να έχει την τόλμη και την αποφασιστικότητα να αλλάξει το συνταγματικό του όνομα, το όνομα του στις διεθνείς σχέσεις και να πάρει και πρωτοβουλία το ίδιο, θέλει μεγάλη τόλμη. Δεν είναι μικρό πράγμα”.

Απαντώντας σχετικά με τη διαφωνία για το ονοματολογικό του υπουργού ‘Αμυνας Πάνου Καμμένου ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις “πολύ πιο ισχυρές αντιθέσεις και με πολύ άσχημο τρόπο” που υπήρξαν στις κυβερνήσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ “απ’ ό,τι σε μια κυβέρνηση δύο διαφορετικών κομμάτων” και τόνισε ότι “ο κ. Καμμένος με πάρα πολύ ευπρεπή και ευγενή τρόπο εκφράζει τη διαφορετική του σκέψη”.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι “το θέμα στη Βουλή δεν είναι η πλειοψηφία των κομμάτων αλλά η πλειοψηφία των βουλευτών” εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “θα βρεθεί πλειοψηφία βουλευτών που θα στηρίξει μια τέτοια λύση”.

“Μια κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία της Βουλής. Αν διαμορφωθεί η πλειοψηφία υπέρ αυτής της λύσης είναι νόμιμο, συνταγματικό, δημοκρατικό. Αν πάλι δεν της αρέσει της ΝΔ η πλειοψηφία των βουλευτών, δεν έχει παρά να βάλει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να μετρήσει το μπόι της” είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ένταση που καλλιεργείται από τουρκικής πλευράς στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας εναντίον της Ελλάδας ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤΡΑ, ως πρόβλημα και στην αντιπολίτευσή της, υπενθυμίζοντας ότι και την ιστορία με τα νησιά του Αιγαίου την ξεκίνησε η αντιπολίτευση.

Επισήμανε ότι όλοι οι διεθνείς παίκτες, και ιδιαίτερα στη δύση, έχουν την απορία και περιμένουν να δουν που ακριβώς πηγαίνει η Τουρκία από το είδος του αποτελέσματος στις εκλογές “διότι από αυτό θα εξαρτηθεί η σταθερότητα της Τουρκίας αλλά και πόσο εκνευρισμένοι θα είναι οι πιθανοί νικητές”, όπως είπε.

Στο πλαίσιο αυτό αποσαφήνισε ότι στις λεκτικές προκλήσεις της Τουρκίας ο ίδιος δεν απαντά καθώς “η ελληνική διπλωματία μετρά τα λόγια της γιατί είμαστε σοβαροί, νηφάλιοι και υπομονετικοί”. “Δεν είμαστε κοκοράκια για να τσακωνόμαστε” πρόσθεσε και συμπλήρωσε: “Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να μετράει τα λόγια του όσον αφορά τρίτες χώρες. Εγώ ελπίζω να λειτουργήσει η δημοκρατία στην Τουρκία, να έχουμε πραγματικά δημοκρατικά εκλογές, να εκλέξει αυτόν που προτιμάει ο τουρκικός λαός και να επιδείξουν αυτοί που θα εκλεγούν στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές νηφαλιότητα και ηρεμία και να πάψουν οι εκδηλώσεις που προκαλούν την ανησυχία, την νευρικότητα και τον αναθεωρητισμό τους”.

Σοφία Αραβοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: