Στην Ελλάδα θα εφαρμοσθούν προγράμματα για ανήλικους πρόσφυγες, είπε ο Μπότσεκ στον Βίτσα




Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας, κος Βίτσας, συναντήθηκε με τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα μεταναστευτικά θέματα, κο Tόμας Μπότσεκ, κατά την επίσκεψη του στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Ο κος Βίτσας έθεσε το ζήτημα της βοήθειας που μπορεί να παράσχει το Συμβούλιο της Ευρώπης στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων όπου και συμφωνήθηκε με τον Τ. Μπότσεκ η περαιτέρω ανάπτυξη της νομοθεσίας περί της Επιτροπείας των ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων, ανανεώνοντας την ήδη υπάρχουσα συνεργασία για τα υπόλοιπα θέματα.

Ο κος Μπότσεκ τόνισε πως η νομοθεσία είναι και παραμένει το κλειδί της υλοποίησης και η βάση για όλες τις περαιτέρω δράσεις ώστε οι ανήλικοι και ασυνόδευτοι πρόσφυγες που με τα τωρινά δεδομένα βιώνουν έναν γενικότερο αποπροσανατολισμό, να μπορούν να έχουν έναν κηδεμόνα που θα τους ενημερώνει για όλες τις διαδικασίες αιτήματος ασύλου και τα δικαιώματά τους.

Ο Τόμας Μπότσεκ μίλησε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Στρασβούργο Ευαγγελία Ντζιούνη για τις σχέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης με την Ελλάδα και την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων για τη προστασία των ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων :

Ερ: Πως θα χαρακτηρίζατε τις μελλοντικές σχέσεις σας με την Ελλάδα στο θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, συγκεκριμένο εγχείρημα ή κάποια κοινή πολιτική που προέκυψε από τη συνάντησή σας με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα ;

Απ: Με τον κο υπουργό αναφερθήκαμε στη πολιτική διάσταση του θέματος ως προς την προετοιμασία νέων προτάσεων σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά κυρίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που επηρεάζει τις δραστηριότητές μας. Επίσης αναμένουμε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να δούμε ποιες θα είναι οι νέες προτάσεις και σε πιο βαθμό θα εντάσσονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτές τις προτάσεις.

Επιπλέον συζητήσαμε συγκεκριμένα για τη συνεργασία μας έπειτα από την επίσκεψη που έκανα το 2016 στην Ελλάδα και τις συστάσεις που ακολούθησαν προς την Ελλάδα, οι οποίες υλοποιήθηκαν και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την λειτουργική συνεργασία, μολονότι εκκρεμούν ακόμη κάποιες συστάσεις προς εφαρμογή τις οποίες η Ελλάδα προτίθεται να εφαρμόσει και μάλιστα συζητήσαμε για ένα συγκεκριμένο εγχείρημα σχετικά με μία νέα νομοθεσία για το θέμα της Επιτροπείας των ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων.

Ερ: Το θέμα των ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της ατζέντας σας;

Απ: Ναι όντως, είναι κάτι που υπογραμμίζω στην έκθεση μου και για το οποίο συζητάμε εκτενέστερα εδώ και καιρό με τις ελληνικές αρχές. Το Συμβούλιο τις Ευρώπης θεωρεί ότι η πλαισίωση αυτού του θέματος θα είναι πολύ χρήσιμη και νομίζω, το ελπίζω τουλάχιστον, πως θα συγκεκριμενοποιηθεί σύντομα μέσω μιας νέας νομοθεσίας.

Ερ: Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ατζέντα για το προσεχές μέλλον και σκοπεύετε να επισκεφθείτε προσεχώς εκ νέου την Ελλάδα με σκοπό να δείτε από κοντά την εξέλιξη του μεταναστευτικού/προσφυγικού θέματος;

Απ: Ο υπουργός ανέφερε τη δυνατότητα ειδικής αποστολής συγκεκριμένης αντιπροσωπείας για το θέμα αυτό, εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε και να τελειοποιήσουμε τα εγχειρήματα που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα.

Το δεύτερο βήμα θα είναι το εγχείρημα για τη νομοθεσία σχετικά με τους ανήλικους και ασυνόδευτους πρόσφυγες. Και καθώς το θέμα αυτό είναι κοινή προτεραιότητα, συμφωνήσαμε να επεξεργαστούμε, κάτω από αυτή τη σκοπιά, το σχέδιο δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε επίπεδο διμερών σχέσεων.

Ερ: Συγκεκριμένα, πιο είναι το κλειδί της υλοποίησης στην Ελλάδα του ζητήματος της προστασίας των ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων στην Ελλάδα;

Απ: Η νομοθεσία είναι και παραμένει το κλειδί της υλοποίησης και η βάση για όλες τις περαιτέρω δράσεις. Ωστόσο, η επιτροπεία των ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων είναι η βασικότερη πτυχή της υλοποίησης μιας τέτοιας νομοθεσίας και ο θεμέλιος λίθος. Γιατί όταν τα ασυνόδευτα παιδιά, φτάνουν στη χώρα υποδοχής και δεν έχουν κάποιον κηδεμόνα που να τους φροντίσει, είναι αποπροσανατολισμένα, και ανήμπορα να ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες και να καταθέσουν τα απαραίτητα αιτήματα για άσυλο. Είναι πολύ περίπλοκο και γι’αυτό θεωρώ, πως η νομοθεσία είναι ο βασικός διαρθρωτικός πυλώνας σε αυτή τη περίπτωση γιατί, νόμιμα, θα έχουν έναν κηδεμόνα που θα τους ενημερώνει για όλες τις διαδικασίες και τα δικαιώματά τους.

Αξιοσημείωτο επίσης στο συγκεκριμένο εγχείρημα νομοθεσίας είναι η ένταξη, η εκμάθηση γλώσσας, η σχολική εκπαίδευση, ο καθορισμός της ηλικίας και η ενηλικίωση των ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων. Με το εγχείρημα νομοθεσίας, αποσκοπούμε στο να υπάρχει μία μεταβατική περίοδος, καθώς με την ενηλικίωση, σταματάνε απότομα οι όποιες βοήθειες και παροχές και οι πρόσφυγες βρίσκονται μετέωροι και αβοήθητοι.

Συνεπώς αυτό είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο εργαζόμαστε με σθένος προς μία τέτοια σύσταση με σκοπό να υπάρχει μία μεταβατική περίοδος κατά την ενηλικίωση των προσφύγων. Η συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές κινείται και προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερ: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα θέλατε να το εφαρμόσετε πρώτα πιλοτικά στην Ελλάδα και μετά στις υπόλοιπες χώρες;

Απ: Ναι, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε πιλοτικά με την Ελλάδα, όπως άλλωστε έγινε και με το πρόγραμμα του « Ευρωπαϊκού Διαβατηρίου για τα Προσόντα των Προσφύγων » που ήταν μεγάλη επιτυχία με απτά αποτελέσματα. ‘Αλλωστε έκτοτε συμμετέχουν ήδη άλλες δέκα χώρες και αυξάνονται συνεχώς τα αιτήματα συμμετοχής και από άλλα κράτη-μέλη.

Νομίζω πως πρέπει να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση και στη περίπτωση της επιτροπείας, δηλαδή να έχουμε απτά αποτελέσματα.

Τέλος στο θρίλερ: Η Μάλτα ανοίγει λιμάνι στο πλοίο μεταφοράς μεταναστών Lifeline

Η Ιταλία απειλεί με βέτο το Συμβούλιο αν δεν ληφθεί κοινή δράση για το προσφυγικό

27/06/2018 21:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ε.Ντζιούνη
Στρασβούργο, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: