“Έρευνα για τον Συνεργατισμό”: Το νέο σύντομο ανέκδοτο στην πολιτική ζωή της Κύπρου




Του Αρίστου Μιχαηλίδη

Ρίγη συγκινήσεως διακατέχουν τον κυπριακό λαό μετά από τις εξαγγελίες για την έρευνα που θα γίνει για τον Συνεργατισμό. Κι ακόμα πιο έντονα μετά από την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως διοριστούν κατά προτίμηση ξένοι εμπειρογνώμονες, με εξειδίκευση στο θέμα. Με συγχωρείτε για τον σαρκασμό, αλλά πάθαμε τόσα και τόσα με όλες αυτές τις έρευνες, πληρώσαμε και τα μαλλιοκέφαλα μας, που πλέον όταν ακούμε για έρευνες είναι σαν να μας λένε ανέκδοτα.

Τις περιβάλλουν και με τόσο ωραία παραμύθια, περί αμεροληψίας και ταχύτητας… Είναι ένα επαναλαμβανόμενο παραμύθι χωρίς τέλος. Όπως κι αυτό του Άντρου Κυπριανού, που καλούσε την κυβέρνηση, χτες: «Ας μην επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει διατάζοντας μια έρευνα που θα στοχεύει να ελέγξει τις ευθύνες των οποιωνδήποτε άλλων εκτός από τις δικές της». Καθένας με τον πόνο του κι ο λογαριασμός στον κοσμάκη. Ποιος ερεύνησε τις δικές του ευθύνες για να το κάνει κι αυτή η κυβέρνηση;

Η άλλη έρευνα πού βρίσκεται; Αυτή που απασχολεί φουλ εδώ και τέσσερα χρόνια καμιά τριανταριά αστυνομικούς ερευνητές (φέρνουν κι αυτοί κατά καιρούς ξένους εμπειρογνώμονες) αλλά μόνο ένας άνθρωπος πήγε στη φυλακή, ο Ανδρέας Ηλιάδης, πρώην διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου.

Θυμάστε γιατί καταδικάστηκε; Διότι, στις 19 Ιουνίου 2012 στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου δήλωσε ότι το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας ήταν €200 εκατομμύρια. Την επόμενη μέρα με επιστολή στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δήλωνε ότι το έλλειμμα ήταν €400 εκατομμύρια. Γι΄ αυτό καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι χρόνων για χειραγώγηση της αγοράς. Πόσοι και πόσοι δεν χειραγώγησαν αυτή την καημένη την αγορά! Μόνο ο Ηλιάδης καταδικάστηκε, όμως.

  • Οι άλλοι, τα τζάκια, που έκαναν τις τράπεζες προσωπικό τους θησαυροφυλάκιο και το γέμιζαν με εξόφθαλμες χειραγωγήσεις πολύ πιο βάναυσες και προκλητικές από αυτήν του Ηλιάδη, ούτε που ασχολούνται μαζί τους.

Αλλά, να ήταν μόνο αυτό! Η έρευνα της Επιτροπής Πική, τι απέγινε; Μια ολοκληρωμένη έρευνα με δεκάδες καταθέσεις από όλους τους πρωταγωνιστές της οικονομικής καταστροφής, με απόλυτη απόδοση και πολιτικών ευθυνών, μπήκε στα συρτάρια και ξεχάστηκε. Ακριβώς γι΄ αυτό.

Διότι απέδιδε πολιτικές ευθύνες: «Πρώτος και κύριος υπαίτιος για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας στα πρόθυρα χρεοκοπίας, είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Χριστόφιας. Αυτός καθόριζε την οικονομική πολιτική του κράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής του στα δημοσιονομικά της χώρας και σε κάθε πτυχή της οικονομίας. Επέμενε στην επιβολή των θέσεων του, αγνοώντας συμβουλές και παροτρύνσεις από ειδήμονες σε θέματα της οικονομίας ως προς τις συνέπειες των αποφάσεών του. Δεν είχε μέτρο», έλεγαν τα συμπεράσματα της Επιτροπής. Απέδωσε ευθύνες και σε υπουργούς και σε κόμματα και σε άλλους. Και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη που πήγε στο Γιούρογκρουπ του κουρέματος και «η προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις υπολειπόταν. Υποτιμήθηκαν ενδεχόμενα που κατά λογική συνέπεια, έπρεπε να προβλεφθούν.»

  • Λοιπόν, τι να τις κάνουμε τις έρευνες αν θα μπαίνουν στα συρτάρια; Να θυμίσουμε κι άλλες; Την έρευνα για το Χρηματιστήριο; Την έρευνα για τις Κυπριακές Αερογραμμές; Ή την έρευνα Πολυβίου για το Μαρί;

Γιατί να περιμένουμε αυτή τη φορά κάτι καλύτερο από τα προηγούμενα, την ώρα μάλιστα, που γνωρίζουμε ότι επιχειρήθηκε διά νομοθεσίας να αποκλειστεί ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης από τον έλεγχο του Συνεργατισμού. Τουλάχιστον ο Οδυσσέας θα τα έβγαζε όλα στη φόρα, αν μη τι άλλο να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα.

Το δεδομένο είναι ένα, και αυτό περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, προβάλλεται στον Συνεργατισμό: Ότι υπάρχει κραυγαλέα πολιτική διαπλοκή. Ο Συνεργατισμός δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο, είναι και πολιτικό σκάνδαλο. Χρόνια ολόκληρα τον λυμαίνονταν κόμματα, πολιτικοί και άλλοι έξυπνοι. Με δάνεια, με διαγραφές, με εισφορές, με διορισμούς, με κομματικούς παράγοντες, ενίοτε και αγράμματους, να έχουν το πάνω χέρι και να μοιράζουν την περιουσία και την επιρροή του με ειδικά κομματικά κριτήρια. Γι΄ αυτό δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί στον Συνεργατισμό τίποτε περισσότερο από ένα ακόμα παραμύθι παρόμοιο με τα προηγούμενα. Η πολιτική ανεπάρκεια είναι αμέτρητη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Άδεια περιορισμένης ισχύoς για την ΣΚΤ μετά την αγορά του ‘καλού’ κομματιού από την Ελληνική

Αναγκαία η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους για “ενδυνάμωση” των τραπεζών, είπε ο Γεωργιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: