Οι Βρετανοί αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία για να αποφασίσουν για το Brexit, λέει ο Τιμ Γιέο




Οι Βρετανοί «αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία» για να αποφασίσουν για το Brexit – και στο εννεάμηνο που απομένει μπορούν να διεκδικήσουν μια νέα ψηφοφορία, υποστηρίζει ο Bρετανός, πρώην υπουργός των Συντηρητικών επί ηγεσίας Τζον Μέιτζορ, Τιμ Γιέο.

Ο κ. Γιέο βρέθηκε με την τωρινή του ιδιότητα, του προέδρου του «New Nuclear Watch Institute», στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας για την ΝΑ Ευρώπη (ΙΕΝΕ) στη Θεσσαλονίκη και ρωτήθηκε για το Brexit, αλλά και για τη σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στο Λονδίνο, καθώς και για τις προοπτικές σύσφιξης της συνεργασίας των δύο χωρών. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε «τυπική διαδικασία» την προσυπογραφή της νομοθεσίας για το Brexit από την βασίλισσα Ελισάβετ. Τόνισε ότι ο ίδιος αντιτίθεται στο Brexit και εύχεται οι πολίτες να έχουν μια ακόμη ευκαιρία να αποφασίσουν εάν θα πρέπει η Βρετανία να φύγει, ή να παραμείνει στην Ε.Ε.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Τιμ Γιέο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΕΡ. Σήμερα, η Βασίλισσα Ελισάβετ υπέγραψε τη νομοθεσία για το Brexit. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι πολίτες της Βρετανίας, που ζητούν ήδη να ξαναγίνει ψηφοφορία για τους όρους του Brexit. Τι λέτε για αυτό;

ΑΠ. Ήταν μια τυπική διαδικασία η υπογραφή της νομοθεσίας από την Βασίλισσα, συνταγματικά προβλεπόμενη από τη στιγμή που υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο. Νομίζω ότι αυτό που ελπίζουμε, είναι ότι στους επόμενους εννιά μήνες απομένει χρόνος για τους Βρετανούς να πουν «θέλουμε ακόμη μια ψηφοφορία για το αν θα φύγουμε ή θα μείνουμε (στην Ε.Ε.)», γιατί η πρόταση, δύο χρόνια πριν, δεν ήταν ξεκάθαρη….Οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit γίνονται καθαρές και μπορεί να είναι πολύ καταστρεπτικές. Νομίζω ότι οι άνθρωποι (της Βρετανίας) αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Μπορούν να ψηφίσουν ακόμη ότι θέλουν να φύγουν, εάν αυτό θέλουν, αλλά πρέπει να τους ειπωθεί η αλήθεια για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.

ΕΡ. Προέρχεστε από το συντηρητικό κόμμα, ήσασταν υπουργός της κυβέρνησης Μέιτζορ, αλλά πιστεύετε ότι το Brexit δεν θα είναι καλό για τα συμφέροντα της χώρας σας;

ΑΠ. Έχω διαφορετική άποψη (για αυτό το θέμα)… οι σχέσεις μου με το συντηρητικό κόμμα είναι λίγο πιο δύσκολες από ότι ήταν δέκα, ή πέντε χρόνια πριν… Πάντα πίστευα, ότι τα οφέλη από το να είμαστε μέλος της Ε.Ε. θα ήταν περισσότερα, θα είμαστε καλύτερα από ό,τι χωριστά. Νομίζω ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι αποτελεί το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού και παράγει το 20% του παγκόσμιου πλούτου. Αυτό είναι «success story».

ΕΡ. Πως πιστεύετε ότι θα είναι μετά το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο;

ΑΠ. Πιστεύω ότι (μετά το Brexit) το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι φτωχότερο, πιο αδύναμο και σε λιγότερη αλληλεπίδραση με τον κόσμο.

ΕΡ. Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο για επαφές με την βρετανική ηγεσία και με επιχειρηματικούς φορείς…

ΑΠ. Ελπίζω στην ευημερία αυτής της συνεργασίας, είναι σημαντικό για την Βρετανία να αναπτύσσει σχέσεις με χώρες της Ε.Ε… Και νομίζω ότι οι δεξιότητες στο Λονδίνο, στις οικονομικές υπηρεσίες, στις επενδύσεις, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες στην ελληνική ηγεσία…

ΕΡ. Είστε πρόεδρος του «New Nuclear Watch Institute» και βρίσκεστε εδώ για να μιλήσετε για το ρόλο των νέων πυρηνικών στην αγορά ενέργειας. Μπορείτε να μας δώσετε μερικές πληροφορίες για αυτά;

ΑΠ. Νομίζω, ότι υπάρχει μέλλον για την πυρηνική ενέργεια, όλος ο κόσμος και η Ε.Ε. έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για «καθαρή» ενέργεια, σχεδόν όλοι, εκτός από τον Πρόεδρο Τραμπ. Αν παρατηρήσουμε τα επόμενα τριάντα χρόνια, θα δούμε μια μεγάλη μείωση της παραγωγής ενέργειας από κάρβουνο και μια μεγάλη αύξηση παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές όμως, δεν είναι συνεχείς, εξαρτώνται από την αέρα, τον ήλιο, κ.ά.. Τα πυρηνικά μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή σταθερής, καθαρής ενέργειας, χρησιμοποιούμενα συνδυαστικά με τις ανανεώσιμες πηγές. Η νέα πυρηνική ενέργεια θα είναι φθηνή, συνεχόμενη και θα έχει μηδενικούς ρύπους, ενώ στο στάδιο μιας μετάβασης προς καθαρότερες λύσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά με τις ανανεώσιμες πηγές, γιατί τα ορυκτά καύσιμα ακριβαίνουν όλο και περισσότερο, αφού επιβαρύνονται και με το κόστος των ρύπων.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

26/06/2018 20:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ,
Φάνης Γρηγοριάδης
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: