File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ (Α) και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς (Δ), παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ (2Α) και του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα (2Δ), υπογράφουν τη συμφωνία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, Andrea Bonetti

Οι Σκοπιανοί αποφάσισαν να αλλάξουν όνομα γιατί μας εμπιστεύονται, τονίζει ο Νίκος Κοτζιάς

«Παίρνουν ρίσκο, γιατί μας εμπιστεύονται, ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε» τόνισε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, αναφερόμενος στην πΓΔΜ και στα επόμενα βήματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Ξεκαθάρισε ότι τώρα έπεται η επικύρωσή της, αυτή την εβδομάδα, από τη Βουλή των Σκοπίων, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και η αλλαγή του Συντάγματος, επισημαίνοντας ότι μετά από όλα αυτά «θα την επικυρώσουμε εμείς».

Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε, για άλλη μία φορά, τη σημασία του συμβιβασμού «ως προς το κυριότερο που ήταν για εμάς να αλλάξει το όνομα», -το οποίο, όπως είπε, διεκδίκησε η ΝΔ στις καλές “καραμανλικές” στιγμές, γιατί στις κακές είχε δεχθεί “Μακεδονία” σκέτο- «να είναι για όλες τις χρήσεις, διεθνείς και εσωτερικές και να αλλάξει το Σύνταγμά της, για να είμαστε σίγουροι».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της ΝΔ είπε ότι δεν χάρηκε που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει παρασυρθεί από το ακροδεξιό της κομμάτι» , ούτε από το γεγονός ότι «η ΝΔ θυσίασε τη θέση που εκείνη έφερε με τον Καραμανλή το 2008 για τη σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία», αλλά χάρηκε «που αποκαλύφθηκε η υποκρισία της, την ώρα που εγκατέλειπε αυτή τη θέση». Παράλληλα, επέκρινε τη ΝΔ ότι «λειτουργεί σαν κομματικό παράρτημα του VMRO στην Αθήνα, του κόμματος “που σκούζει ότι τάχα η κυβέρνηση Ζάεφ τα παρέδωσε όλα”, που έφερε τον αλυτρωτισμό στα Σκόπια με τις πιο άθλιες τοποθετήσεις ενάντια στην Ελλάδα, που γέννησε αυτόν τον αλυτρωτισμό που θέλαμε να χτυπήσουμε με τη συμφωνία που κάναμε. Αυτό το κόμμα λέει ακριβώς τα ίδια με τη νέα Δημοκρατία».

Σχετικά με τον Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «έχει επιδείξει μια σοβαρότητα- την οποία υπογράμμισα και δημοσίως και μέσα στη Βουλή- στη πολιτική σκηνή του τόπου», σημειώνοντας ότι «αντίθετα, οι υβριστές και του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κώστα Καραμανλή είναι αυτοί που δίνουν τον τόνο μέσα στη Νέα Δημοκρατία, οι άνθρωποι που προέρχονται από την ακροδεξιά, που τους διόρισε ο φυλακισμένος Παπαδόπουλος, σαν επικεφαλής της χουντικής τους νεολαίας, αυτοί οι άνθρωποι δίνουν σήμερα τον τόνο». Και διερωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς: «Και τι θέλουνε; Να παραβιάσουμε το διεθνές δίκαιο; Θέλουνε να εισβάλει η χώρα στα Σκόπια;» Ως προς την υπερβολή αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι στο μεγάλο συλλαλητήριο, πριν από μερικές εβδομάδες, στο Σύνταγμα ακουγόταν επί ώρες το σύνθημα «φέρτε τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια». «Αυτό δεν είναι αλυτρωτικό; Και αλυτρωτισμός είναι και φιλοπολεμικό είναι» επισήμανε ο υπουργός.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα ένα κράτος φιλικό και συνεργαζόμενο στα βόρεια σύνορά της, εξηγώντας τους κινδύνους που εγκυμονούν να γίνει η πΓΔΜ ή παροικία της Τουρκίας ή να διαλυθεί και να δημιουργηθεί η μεγάλη Αλβανία και η μεγάλη Βουλγαρία. «Διότι τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ σοβαρά και πολύ σκληρά δυστυχώς. Συμφέρει την Ελλάδα αυτό; Διότι μιλούνε χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες» σημείωσε.

Ως προς τη διείσδυση της Τουρκίας στην πΓΔΜ είπε ότι, με βάση αυτά που του μετέφεραν οι επικεφαλής των Αλβανών της πΓΔΜ, «οι Τούρκοι προπαγανδίζουν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και θέλουν τον περιορισμένο και χαμηλό αλβανικό εθνικισμό να τον μετασχηματίσουν σε ισλαμικό φανατισμό», για να καταλήξει: «Συμφέρει την Ελλάδα να αποκτήσει ισλαμικό φονταμενταλισμό πάνω από τα σύνορά μας και να αποκτήσουν αυτοί έναν χώρο που να εκπαιδεύονται ισλαμιστές μαχητές για να εισέρχονται στην Ελλάδα;»

18/06/2018 10:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σοφία Αραβοπούλου
Αθήνα, Ελλάδα

1 Comment on "Οι Σκοπιανοί αποφάσισαν να αλλάξουν όνομα γιατί μας εμπιστεύονται, τονίζει ο Νίκος Κοτζιάς"

  1. Crescenzio Sangiglio | June 18, 2018 at 6:57 AM | Reply

    Ή εμείς οι αναγνώστες είμαστε βλάκες ή ο Κοτζιάς είναι βλάκας! Πώς μπορείν να λέει ότι οι Σκοπιανοί “αλλαξαν όνομα” όταν ΚΑΙ στο νέο όνομα υποάρχει η λέξη “Μακεδονία”;!
    Άλλαξε ρούχο ο Μανωλιός και το φόρεσε αλλιώς!!! Μη μας παίρνει ο Κοτζιάς για ανόητους! Και θα πρέπει να ντρέπεται που έδωσε ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΖΗΤΠΟΥΣΑΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ!! Καταλαβαίνω βέβαια πως, σαν καλός υπήκοος των ΗΠΑ, έκανε απλά το καθήκον του: εκτέλεσε μάλλον όλες τις εντολές που έλαβε στις συναντήσεις που είχε με τους Αμερικανούς, τί σύμπτωση!, μερικές μέρες πριν από τις Πρέσπες, όπως και ο Τσίπρας στην επίσκεψή του στον Τραμπ.
    Μπράβο τους. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ιστορία ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΊΝΕΙ αν και για τη ζημιά που προκαλείτε στην Ελλάδα του μέλλοντος σίγουρα “δεν θα την πληρώσετε”: είναι εδώ η χώρα της ατιμωρησίας για τους “μεγάλους” και “ισχυρούς”!
    Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

Leave a comment

Your email address will not be published.


*