Οι Έλληνες ομογενείς στην Αργεντινή συμβάλλουν στις καλές μας σχέσεις, λέει ο πρέσβης Αρκούρι




Εγκαρδιότητα και φιλία, καθώς και σύμπτωση απόψεων σε πολυμερές επίπεδο, διέπει τις σχέσεις Ελλάδας και Αργεντινής, τόνισε στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αργεντινός πρεσβευτής στην Αθήνα, Χουάν Χοσέ Αρκούρι.

«Οι Αργεντίνοι όσο και οι Έλληνες έχουμε βιώσει παρόμοιες ιστορικές καταστάσεις και, φυσικά, οικονομικές κρίσεις με παρεμφερή χαρακτηριστικά» επισημαίνει ο πρεσβευτής της Αργεντινής στην Ελλάδα. Υπογραμμίζει μάλιστα τη βούληση της χώρας του για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών της με την Ελλάδα, με έμφαση το διμερές εμπόριο, τον πολιτισμό και την παιδεία. Ο κ. Αρκούρι σημειώνει επίσης ότι το μεταναστευτικό, η ανθρωπιστική βοήθεια και η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέματα τα οποία θα μπορούσε να υπάρξει ανάληψη κοινής δράσης από την Ελλάδα και την Αργεντινή.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο πρεσβευτής της Αργεντινής στην ευμεγέθη ελληνική ομογένεια που βρίσκεται στη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής, διαμηνύοντας πως είναι ένα στοιχείο που ευνοεί τις ανταλλαγές και συμβάλλει στη σύσφιξη των δεσμών φιλίας.

Επίσης, χαιρετίζει τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ και ελπίζει να συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Αρκούρι υπογραμμίζει ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι αξιοσημείωτες και νομίζω ότι όλοι θα επιθυμούσαμε να δούμε μια ταχεία ανάκαμψη της χώρας και των ανθρώπων της».

Εστιάζοντας στις σημερινές προκλήσεις της Αργεντινής, αναφέρει ότι η κύρια είναι τα ζητήματα οικονομικής φύσης που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Αργεντινών, όπως η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η μείωση των επιπέδων φτώχειας και η αύξηση του ρυθμού επενδύσεων στις υποδομές, έτσι ώστε να επιτευχθεί η διασύνδεση όλων των πολιτών και η παροχή σε αυτούς ίσων ευκαιριών.

Τέλος, ο Χουάν Χοσέ Αρκούρι σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στη νέα προσφυγή της χώρας του στο ΔΝΤ, αναγνώρισε ότι υπήρξε μια στιγμή έντασης και πολύς κόσμος το αντιμετώπισε με αγωνία και φόβο, ωστόσο επισήμανε ότι ο λαός έχει αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια διαπραγμάτευση χωρίς κρυφή ατζέντα, που διεξάγεται δημόσια, και με την πρόθεση της επίλυσης ζητημάτων παρά τη δημιουργία νέων.

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρεσβευτή της Αργεντινής στην Ελλάδα Χουάν Χοσέ Αρκούρι στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αργεντινής και τι προοπτικές υπάρχουν για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους;

Θεωρώ ότι σε διμερές επίπεδο, τις χώρες μας τις συνδέει η εγκαρδιότητα και η φιλία, ενώ και σε επίπεδο πολυμερών σχέσεων υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Ένα στοιχείο που συντελεί στη σύσφιξη αυτών των δεσμών είναι οι ομοιότητες στην ιδιοσυγκρασία των δυο λαών. Αυτή η εγγύτητα εξηγείται από το γεγονός ότι τόσο οι Αργεντίνοι όσο και οι Έλληνες έχουμε βιώσει παρόμοιες ιστορικές καταστάσεις και, φυσικά, οικονομικές κρίσεις με παρεμφερή χαρακτηριστικά.

Η συνεργασία είναι κάτι στο οποίο πάντα μπορούμε να εμβαθύνουμε. Εν προκειμένω, πιστεύω ότι η σύσφιξη των δεσμών θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς εάν, καταρχάς, σε τοπικό επίπεδο, οι άνθρωποι του πολιτισμού, της παιδείας κ.λπ. ενώναν τις προσπάθειές τους για την υλοποίηση έργων.

Τι ευκαιρίες υπάρχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά της Αργεντινής;

Στην Αργεντινή υπάρχουν επενδύσεις από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, ιδίως στον ναυτιλιακό και κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των τροφίμων.

Η Αργεντινή αποτελεί τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας εκτός ΕΕ στον τομέα των τροφίμων, με ποσοστό συμμετοχής που κυμαίνεται στο 2% με 3%, ανάλογα με τις σχετικές διακυμάνσεις.

Επίσης, ο κύκλος των εποχών είναι αντίθετος στην Αργεντινή και αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη όταν θέλει να αξιολογήσει την ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Μπορούν να αρθούν τα εμπόδια που δυσκολεύουν τις ελληνικές εξαγωγές, όπως η απόσταση και η προστατευτική εμπορική πολιτική;

Όπως προκύπτει από την εμπειρία παρελθόντων ετών, η απόσταση είναι ένας κρίσιμος παράγοντας καθότι αυξάνει το κόστος μεταφοράς και, κατά συνέπεια, επηρεάζει τις εισαγωγές και των δύο χωρών.

Μπορεί η Αργεντινή να αποτελέσει κύρια πύλη εισόδου για τα ελληνικά προϊόντα στη Λ. Αμερική και το αντίστροφο;

Η θέση της Αργεντινής και ιδίως τα λιμάνια του Μπουένος Άιρες και του Ροσάριο, καθιστούν τη χώρα ένα εξαίρετο σημείο για την εισαγωγή προϊόντων στην περιοχή. Κατά τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει κάνει επενδύσεις και έχει βελτιώσει τις υποδομές μεταφορών, κυρίως του σιδηροδρομικού δικτύου, ώστε να διευκολύνεται η διανομή αγαθών.

Έως το 2009 το κυριότερα εξαγόμενο προϊόν της Ελλάδας προς την Αργεντινή ήταν τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα. Λόγω πρακτικών περιορισμού εισαγωγών τροφίμων διεκόπησαν οι εισαγωγές τους από το εξωτερικό. Ποια είναι σήμερα η εικόνα;

Η Αργεντινή υιοθέτησε μια στρατηγική ανοίγματος σε παγκόσμιο επίπεδο που περιλαμβάνει την οικοδόμηση συγκροτημένων και πραγματιστικών σχέσεων με άλλες χώρες, καθώς επίσης και την αναβίωση τού κατά παράδοση πρωταγωνιστικού ρόλου της σε διεθνείς οργανισμούς και στρατηγικά fora, ιδίως αποτελώντας την έδρα της Υπουργικής Διάσκεψης του ΠΟΕ (το έτος 2017) και αναλαμβάνοντας την προεδρία της ομάδας G-20 (2018).

Τα ζητήματα εμπορικής φύσης επιλύθηκαν με πρόσφορο τρόπο ενώπιον του Οργάνου Επίλυσης Διαφορών του ΠΟΕ.

Τι κοινές δράσεις και σε ποιους τομείς θα μπορούσαν να αναπτύξουν οι δύο χώρες σε διεθνές επίπεδο;

Ένα από τα κοινά θέματα γύρω από τα οποία θα μπορούσε να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και ανάληψη δράσεων μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής είναι η ανθρωπιστική βοήθεια και η προσφυγική κρίση. Η Αργεντινή παρείχε πρόσφατα την υποστήριξή της στο έργο «Γέφυρες Αλληλεγγύης» του Πάπα Φραγκίσκου για την προσφορά βοήθειας στους πολίτες της Βενεζουέλας που αναγκάζονται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες λόγω της φτώχειας και της πείνας. Γνωρίζουμε ότι το προσφυγικό κατέχει ιδιαίτερη θέση στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και ότι γίνονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Από την άλλη, η Αργεντινή και η Ελλάδα συμμερίζονται την παγκόσμια δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος που προωθεί η Συμφωνία του Παρισιού, ένα ζήτημα που θα τονιστεί ιδιαιτέρως από την προεδρία της Αργεντινής κατά τη συνάντηση της ομάδας G20, σε μια κοινή προσπάθεια να προσχωρήσουν στην εν λόγω συμφωνία και οι χώρες που αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα ευθέως.

Τι ρόλο παίζει η ελληνική κοινότητα της Αργεντινής, που υπολογίζεται γύρω στους 30.000, για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατεύθυνση περαιτέρω διεύρυνσης;

Η ύπαρξη μιας ευμεγέθους κοινότητας ελληνικής καταγωγής στην Αργεντινή είναι ένα στοιχείο που, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα από τις αρχές και των δύο χωρών, ευνοεί τις ανταλλαγές και συμβάλλει στη σύσφιξη των δεσμών φιλίας.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Είστε αισιόδοξος;

Αποτελεί ευτύχημα το ότι η χώρα έχει κατορθώσει να πετύχει θετικά αποτελέσματα μετά από τόσα χρόνια περικοπών. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι αξιοσημείωτες και νομίζω ότι όλοι θα επιθυμούσαμε να δούμε μια ταχεία ανάκαμψη της χώρας και των ανθρώπων της.

Ωστόσο, θεωρώ ότι το σημείο-κλειδί για την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα είναι η επίτευξη μιας αποτελεσματικής αναδιάρθρωσης του χρέους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και να διευκολύνει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης.

Πώς είδατε τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ και ποιες είναι οι θέσεις της Αργεντινής σε εθνικά θέματα της Ελλάδας, όπως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Χαιρετίζω τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ και ελπίζω να συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων. Η Αργεντινή προωθεί και προασπίζει την εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου και υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση των διενέξεων επί τη βάσει αυτών των αρχών.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Αργεντινή και τι ρόλο μπορεί να παίξει σε μεγάλα διεθνή ζητήματα;

Οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αργεντινή αφορούν σε ζητήματα οικονομικής φύσης με αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Αργεντινών, όπως η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η μείωση των επιπέδων φτώχειας και η αύξηση του ρυθμού επενδύσεων στις υποδομές, έτσι ώστε να επιτευχθεί η διασύνδεση όλων των πολιτών και η παροχή σε αυτούς ίσων ευκαιριών.

Τι προσδοκά η Αργεντινή από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση εμπορικής συμφωνίας ΕΕ- MERCOSUR;

Από το 2016, η MERCOSUR [Εμπορική Ένωση κρατών της Νότιας Αμερικής] υιοθέτησε μια ομοιόμορφη στάση που ευνοεί την ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας. Πέραν κάποιων διαχωρισμών που υπάρχουν μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως σε σχέση με τον προστατευτισμό ορισμένων χωρών στον αγροτικό τομέα, η ΕΕ εμφανίζεται πλέον πιο έτοιμη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και, ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις με τη MERCOSUR έχουν καταστεί προτεραιότητα για τους ευρωπαίους εταίρους.

Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-MERCOSUR θα μπορούσε να δώσει μια νέα ώθηση στην ιστορική σχέση αυτών των λαών λόγω του ισχυρού μεταναστευτικού ρεύματος που υπήρξε από την Ευρώπη προς τη Λατινική Αμερική, ιδίως στις χώρες της MERCOSUR. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε όχι μόνο την αύξηση του εμπορίου προς όφελος και των δυο μερών αλλά και την εμβάθυνση δεσμών, τεχνικών συνεργασιών και επενδύσεων μεταξύ τους.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας της Αργεντινής και γιατί στρέφεται εκ νέου στο ΔΝΤ, με δεδομένο και την προηγούμενη προσφυγή της το 2001; Ευελπιστεί σε μια διαφορετική συμφωνία από την προηγούμενη και σε τι προσβλέπει;

Οι αναταράξεις που βίωσε η Αργεντινή πριν από κάποιες μέρες δεν συγκρίνονται με τις κρίσεις του παρελθόντος διότι έχουμε πια διδαχθεί από τις κρίσεις αυτές και πλέον διαθέτουμε τα εργαλεία και την ομάδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση και την επίλυσή τους. Το κυριότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να το μειώσει, όχι μόνο επειδή αποτελεί ένα βάρος για όλους αλλά και διότι μας θέτει σε πιο ευάλωτη θέση, καθότι το έλλειμμα καθιστά αναγκαία την εξάρτηση της χώρας από εξωτερική χρηματοδότηση.

Οι αποτυχημένες πολιτικές κατά το παρελθόν (που εφαρμόστηκαν στην Αργεντινή και την Ελλάδα) αποτελούν γεγονός αναγνωρισμένο από το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο παραδέχθηκε -σε μια ιστορική ομολογία λάθους- την ανάγκη αλλαγής στην προσέγγιση του ζητήματος.

Μπορεί να χαρακτηριστεί η σχέση ΔΝΤ και Αργεντινής μια ιστορία μίσους αλλά και ανάγκης; Ανησυχείτε για την αντίδραση των πολιτών της Αργεντινής;

Είναι αλήθεια ότι υπήρξε μια στιγμή έντασης και πολύς κόσμος το αντιμετώπισε με αγωνία και φόβο. Παρόλα αυτά, ο λαός έχει αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια διαπραγμάτευση χωρίς κρυφή ατζέντα, που διεξάγεται δημόσια, και ότι κανείς δεν πρόκειται για μια διαπραγμάτευση χωρίς κρυφή ατζέντα, που διεξάγεται δημόσια, και με την πρόθεση της επίλυσης ζητημάτων παρά τη δημιουργία νέων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: