Άστε ήσυχους τους πρόσφυγες και την ελευθερία του λόγου! Δεν τους ενοχλούν Ερντογάν-Ακιντζί




Του Δρ. Νίκου Αντωνιάδη* – Νέα Υόρκη

Στις 15 Ιουλίου 1974, κάποιοι καλοί άνθρωποι (όχι προδότες) μπήκαν ειρηνικά στο Προεδρικό και ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να πάει ένα ταξίδι (δεν έκαναν πραξικόπημα!). Πέντε μέρες μετά, στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία έμαθε πως ο Πρόεδρος πήγε διακοπές και αποφάσισαν πως οι Κύπριοι “έπρεπε” να προστατευτούν, δεν μπορούσαν να μείνουν μόνοι τους!

Έτσι, αποφάσισαν να πετάξουν με τα πολεμικά τους αεροπλάνα (όχι για να εισβάλουν με την βία των όπλων) για να επισκεφτούν το νησί και να προσφέρουν προστασία μέχρι να επιστρέψει ο Πρόεδρος. Επειδή το κλίμα στο νησί ήταν πολύ καλό, τους άρεσε και κάθισαν μέχρι σήμερα.

Νομίζω πως η διατύπωση αυτή ικανοποιεί “πλήρως” όσους θέλουν να ξεχάσουμε τι μας έκανε η Τουρκία και παράλληλα να χαϊδέψουμε τον Ακκιντζί που «ενοχλείται» από κάποιες λέξεις αλλά και όσους θέλουν να βρούμε μια όποια λύση άρον-άρον. Εύχομαι το πιο πάνω να τους αρέσει, έχω μεγάλη “αγωνία”!

Δεν μας παρατάτε λέω εγώ!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Σημερινή, σε μια πρωτοφανή ενέργεια που πλήττει την ελευθεροτυπία και υπάγει σε πρακτικές χειραγώγησης το δημοσιογραφικό λειτούργημα προβαίνει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας με την επίνευση, μάλιστα, της Ένωσης Συντακτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Σημερινή” της Κυριακής, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, σε σύμπραξη με την ομόλογη τ/κ επιτροπή, υπό την ομπρέλα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προωθούν, επί τη βάσει της διαμόρφωσης ενός κοινού γλωσσαρίου, την απάλειψη, εκατέρωθεν, λέξεων ή και διατυπώσεων που αφορούν στην ιστορία του Κυπριακού και στις τραγικές πτυχές της, που ενδέχεται να ενοχλήσουν τις δύο πλευρές.

Όπως αναφέρει η “Σ”, το σχετικό γλωσσάρι, που, στην ουσία, θα λειτουργεί ως εγχειρίδιο “φρονηματισμού” της ιστορικής μνήμης μέσα από την περιχάραξη των γλωσσικών της αναφορών, είναι σχεδόν έτοιμο και θα κατατεθεί την Πέμπτη, 21 Ιουνίου, στην Ολομέλεια της Επιτροπής, για τοποθέτηση, ενώ αρχές Ιουλίου θα παρουσιαστεί στους δημοσιογράφους. Δηλαδή, υπό την ομπρέλα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προωθούν, στην βάση της διαμόρφωσης ενός κοινού γλωσσαρίου, την απάλειψη, εκατέρωθεν, λέξεων ή και διατυπώσεων που αφορούν στην ιστορία του Κυπριακού και στις τραγικές πτυχές της, που ενδέχεται να ενοχλήσουν τις δύο πλευρές.

Μουσταφά, δεν φταις εσύ αλλά όσοι σου έδωσαν το δικαίωμα να κορδώνεις στην έδρα του ΟΗΕ και όπου αλλού σε κάλεσαν. Γι’ αυτούς είσαι ότι είσαι. Για μένα, για μας τους 200,000 πρόσφυγες είσαι και θα είσαι ο κατοχικός ηγέτης που κάθεται πάνω στα τουρκικά τανκς που άλωσαν τα σπίτια μας με την βία. Εκτός κι αν αποδείξεις το αντίθετο! Η Τουρκία κατέχει, άλωσε, βίασε. Κι εσύ/εσείς θέλετε να “ξεχάσουμε” πριν φύγουν τα τανκς!

Αδύνατον!

Γι’ αυτό, ΟΑΣ(τ)τ τον δημοσιογραφικό λόγο ήσυχο. Γιατί ακόμη κι αν καταφέρετε να φιμώσετε αυτό τον λόγο (όπως τα κατάφερε ο Σουλτάνος μέσα στην Τουρκία), αυτός ο λόγος θα γίνει λόγος των μέσων κοινωνικών δικτύων και θα ψάχνετε γλωσσάρια να το εξηγήσετε. Αυτή την Δημοκρατία θέλεις Μουσταφά; Μια Τουρκική “Δημοκρατία” καρμπόν στην Κύπρο; Σε αυτή την “Δημοκρατία” θες να διοικήσεις ελεύθερα, με υγεία;

  • ΟΑΣ(τ)ε την ελευθερία του λόγου ήσυχη. Η ιστορία δεν αλλάζει, μόνο το μέλλον (μακάρι) μπορεί να αλλάξει. Και ιστορία έγραψε ξεκάθαρα:

Στις 15 Ιουλίου 1974, το προεδρικό της Κυπριακής Δημοκρατίας βεβηλώθηκε από τους πραξικοπηματίες που μπήκαν με την βία για να ρίξουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και άνοιξαν την πόρτα στον Τούρκο κατακτητή για να εισβάλει, να βεβηλώσει, να βιάσει και να εκδιώξει με την βία 200,000 συμπατριώτες μας που ακόμη είναι εκτοπισμένοι. Από τότε, διάφοροι Τουρκοκύπριοι κάθονται παράνομα σε κάποια καρέκλα του ψευδοκράτους και λιμπίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία. Χτες ήταν ο Ταλάτ, σήμερα είναι ο Ακιντζί.

*Πολιτικό Μάρκετινγκ και Επικοινωνία
(Πολιτική Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση)
Editor ikypros.com και LA Voice
https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός

Φοβερό: Στην Κύπρο ο ΟΑΣΕ προωθεί την κατάργηση λέξεων που ενοχλούν την Τουρκία

 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: