Φοβερό: Στην Κύπρο ο ΟΑΣΕ προωθεί την κατάργηση λέξεων που ενοχλούν την Τουρκία




Ο ΟΑΣΕ ζήτησε από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας (ΕΔΔ) να εξετάσει το ενδεχόμενο να συνδράμει την προσπάθεια για δημιουργία ενός γλωσσαρίου κοινής αποδοχής, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Επιτροπή «δεν αποφάσισε καν αν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα».

Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», που παρουσιάζει την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας «να ετοιμάζει γλωσσάρι, με λέξεις που ικανοποιούν τα κατεχόμενα», η Επιτροπή αναφέρει ότι «πριν ένα περίπου χρόνο το Γραφείο του Εκπροσώπου για την Ελευθερία των Μέσων του ΟΑΣΕ (Οργανισμός Ασφάλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης) ανέλαβε πρωτοβουλία για δημιουργία συνθηκών περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων, μέσω των δημοσιογραφικών ενώσεων και στις δύο πλευρές».

«Μεταξύ άλλων προτάθηκε η δημιουργία ενός γλωσσαρίου στη βάση εμπειρίας που αποκόμισε ο Οργανισμός από μια αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δημοσιογράφων. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, ο ΟΑΣΕ κατέθεσε την εισήγηση όπως δημοσιογράφοι και από τις δυο πλευρές επεξεργαστούν και καταθέσουν ένα γλωσσάρι κοινής αποδοχής», αναφέρει η Επιτροπή στην ανακοίνωση της.

«Το γλωσσάρι αυτό», προσθέτει, « θα μπορούσαν να το χρησιμοποιούν πάνω σε εθελοντική βάση όσοι δημοσιογράφοι το θεωρούν χρήσιμο. Για υλοποίηση της ιδέας αυτής ο ΟΑΣΕ προχώρησε στη σύσταση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων αποτελούμενης από Ε/κ και Τ/κ».

«Για τη σύσταση αυτής της ομάδας», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ενημερώθηκε και η ΕΔΔ. Ταυτόχρονα ο ΟΑΣΕ ζήτησε από την ΕΔΔ να εξετάσει το ενδεχόμενο να συνδράμει την όλη προσπάθεια. Η Επιτροπή επισήμανε ότι για να μπορεί να ασχοληθεί με το θέμα θα πρέπει πρώτα να έχει ενώπιον της συγκεκριμένη πρόταση».

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι «μέχρι στιγμής η ΕΔΔ δεν έχει ενημερωθεί για την κατάληξη της προσπάθειας, πολύ δε περισσότερο για το περιεχόμενο του γλωσσαρίου».

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, « η Επιτροπή δεν αποφάσισε καν αν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα και εννοείται δεν έχει αποφασίσει να εισηγηθεί ή να υιοθετήσει ότιδήποτε».

Τέλος, σημειώνεται ότι «μέλος της ομάδας εμπειρογνώμων που σύστησε ο ΟΑΣΕ είναι, με την προσωπική του όμως ιδιότητα, και ένα μέλος της ΕΔΔ. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας», καταλήγει η Επιτροπή στην ανακοίνωση της.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/06/2018 18:27

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια που πλήττει την ελευθεροτυπία και υπάγει σε πρακτικές χειραγώγησης το δημοσιογραφικό λειτούργημα προβαίνει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας με την επίνευση, μάλιστα, της Ένωσης Συντακτών.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται και αποκαλύπτει η «Σημερινή» της Κυριακής, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, σε σύμπραξη με την ομόλογη τ/κ επιτροπή, υπό την ομπρέλα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προωθούν, επί τη βάσει της διαμόρφωσης ενός κοινού γλωσσαρίου, την απάλειψη, εκατέρωθεν, λέξεων ή και διατυπώσεων που αφορούν στην ιστορία του Κυπριακού και στις τραγικές πτυχές της, που ενδέχεται να ενοχλήσουν τις δύο πλευρές.

Όπως πληροφορείται η «Σ», το σχετικό γλωσσάρι, που, στην ουσία, θα λειτουργεί ως εγχειρίδιο «φρονηματισμού» της ιστορικής μνήμης μέσα από την περιχάραξη των γλωσσικών της αναφορών, είναι σχεδόν έτοιμο και θα κατατεθεί την μεθεπόμενη Πέμπτη, 21 Ιουνίου, στην Ολομέλεια της Επιτροπής, για τοποθέτηση, ενώ αρχές Ιουλίου θα παρουσιαστεί στους δημοσιογράφους.

Την θέση του για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Σημερινής», σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Δεοντολογίας να φιμώσει του δημοσιογράφους, επιβάλλοντας τους συγκεκριμένο γλωσσάρι σε σχέσεις με τις λέξεις που θα χρησιμοποιούν για το Κυπριακό, εξέφρασε μέσα από το SigmaLive ο έγκριτος νομικός Αντρέας Αγγελίδης.

Ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Αντώνης Μακρίδης, σχολίασε επίσης στο SigmaLive, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Σημερινής». «Εμείς οι δημοσιογράφοι είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε την αλήθεια. Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η κατοχή, είναι κατοχή, τα κατοχικά στρατεύματα είναι κατοχικά στρατεύματα…», είπε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Μακρίδης.

Για τ’ όλο ζήτημα τοποθετήθηκε επίσης στο Sigmalive, ο νομικός Κρις Τριαντραφυλλίδης. Ο κ. Τριανταφυλλίδης, είπε μεταξύ άλλων ότι «το κάθε επάγγελμα πρέπει να ρυθμίζεται από κανονισμούς δεοντολογίας όπως για παράδειγμα ρυθμίζεται και το δικηγορικό επάγγελμα…». Διαβάστε αυτούσια την τοποθέτηση του κ. Τριανταφυλλίδη ΕΔΩ .

Εξάλλου, στο Sigmalive τοποθετήθηκε κι ο Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας Φιλελεύθερος, Άριστος Μιχαηλίδης. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Μιχαηλίδης αποκάλυψε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ενοχλείται όταν τον γράφουν οι δημοσιογράφοι ως κατοχικό ηγέτη.

Καυστική ωστόσο, ήταν η τοποθέτηση του αρθρογράφου και αναλυτή της εφημερίδας «Σημερινή», Σάββα Ιακωβίδη για το εν λόγω δημοσίευμα. Σε τοποθέτηση του στην ιστοσελίδα μας, ο κ. Ιακωβίδης, τόνισε μεταξύ άλλων:

“Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται. Και η έντιμη δημοσιογραφία αντιτάσσεται, δεν τάσσεται στην εξυπηρέτηση αλλότριων και σκότιων δολιοτήτων. Η τουρκική εισβολή, είναι εισβολή. Η τουρκική κατοχή, είναι κατοχή. Το τ/κ πραξικόπημα του 1963, είναι τ/κ πραξικόπημα. Οι Τούρκοι δολοφόνοι Ελλήνων, είναι δολοφόνοι”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: