Με κομμένη την ανάσα περιμένει η κυβέρνηση τα στοιχεία που θα κρίνουν το αφορολόγητο




Του Θανάση Κουκάκη

Κρίσιμης σημασίας είναι για την κυβέρνηση τα προσωρινά στοιχεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών για το πρώτο τρίμηνο του 2018 που θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 4 Ιουνίου.

Τα εν λόγω στοιχεία θα αποτυπώνουν το ρυθμό με τον οποίο αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία ανάμεσα στον Ιανουάριο και το Μάρτιο, μέγεθος εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς, καθώς επηρεάζει τις αποφάσεις του ΔΝΤ για τον χρόνο μείωσης του αφορολογήτου.

Στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding) που υπέγραψαν προ ημερών κυβέρνηση και θεσμοί σημειώνεται πως η μείωση του αφορολογήτου θα δρομολογηθεί από το 2019, αντί το 2020, εάν το ΔΝΤ στη βάση μιας διαφανούς αξιολόγησης κρίνει πως οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές επιδόσεις του 2018 δεν διασφαλίζουν ότι η ελληνική οικονομία το 2019 θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Έτσι, εάν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείξουν ισχνή ανάκαμψη της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο, είναι πολύ πιθανόν η μείωση του αφορολογήτου να επισπευσθεί. Δεδομένης της επιβράδυνσης που θα μπορούσε να επιφέρει στην οικονομία της ευρωζώνης και της Ελλάδας μια κλιμάκωση της ιταλικής κρίσης, είναι πολύ πιθανόν και αυτό το στοιχείο να ληφθεί υπόψη από το ΔΝΤ.

Αν και την προηγούμενη εβδομάδα πηγές των Βρυξελλών υποστήριζαν ότι το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου το 2019 αντί για το 2020 «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι», τονίζοντας πως όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τόσο το 2018 όσο και το 2019, αυτό μέλλει να αποδειχτεί στην πράξη, καθώς το μνημόνιο προβλέπει πως τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το ΔΝΤ.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα λεγόμενα αντίμετρα, για το οποία το κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης θέτει προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή τους. Συγκεκριμένα, αναφέρει σχετικά:

«Βάσει μιας αξιολόγησης και σε συμφωνία με όλα τα θεσμικά όργανα και κατόπιν διαβουλεύσεων με τις ελληνικές αρχές, οι αρχές θα υιοθετήσουν, έπειτα από μια διαφανή διαδικασία, την απαραίτητη δευτερογενή νομοθεσία για την εφαρμογή των αντίμετρων που ξεκινούν από το 2019. Το ποσό των αντίμετρων θα ευθυγραμμιστεί με την προβλεπόμενη υπέρβαση σε σχέση με τους συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμους στόχους -με την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο- προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων».

Στην παρούσα φάση, πάντως, η κυβέρνηση ευελπιστεί σε καλά νέα για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, όχι μόνον για να ξεπεράσει τον σκόπελο του αφορολογήτου και για να ενεργοποιήσει τα αντίμετρα, αλλά και για να αποσπάσει μια θετική είδηση μέσα στο κατάμαυρο τοπίο που δημιουργεί για την Ελλάδα η όξυνση της ιταλικής κρίσης. Εάν πάντως τα νέα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δεν είναι υποστηρικτικά, τότε η κατάσταση για την ελληνική κυβέρνηση θα γίνει ακόμη πιο δυσχερής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: