Λύσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών




Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έλυσε οριστικά το πρόβλημα με τα Σκόπια έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώ πρόσθεσε πως «τελείωσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της εξωτερικής μας πολιτικής».

«Κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια», είπε μιλώντας στον Αντέννα ο υπουργός Εξωτερικών και παρομοίασε την αλλαγή της ονομασίας με νιόπαντρο ζευγάρι που τσακώνεται για το όνομα του παιδιού.

«Για πρώτη φορά αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι η δικιά τους ιστορία δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνισμό», τόνισε ο κύριος Κοτζιάς και υπογράμμισε ότι ένα ακόμα σημαντικό βήμα ήταν η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων.
Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει στην περίπτωση αλλαγή του όνόματος του αεροδρομίου από μια μελλοντική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μου, ο κύριος Κοτζιάς απάντησε: «Υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες, διεθνή μέτρα».

Ερωτηθείς για την αποστροφή του λόγου του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «Μακεδόνες» και «Έλληνες», κατά την ομιλία του στις Πρέσπες, έκανε σαφές ότι, «έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με τη γεωγραφία».
Εξηγώντας είπε πως «υπήρχε ευρύτερη περιοχή υπό το όνομα ‘Μακεδονία’, περιοχή που διασπάστηκε με τη συνθήκη. Το 1913 με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου φτιάξαμε τη Μακεδονία μας» και διερωτήθηκε: «Τη δεχόμαστε; Αν ναι, τότε να δεχτούμε ότι η Μακεδονία έχει χωριστεί στα τέσσερα».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ένα από τα θετικότερα σημεία της συμφωνίας είναι το ότι οι Σκοπιανοί αποδέχονται πως δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

«Το δικό μας όπλο είναι το Διεθνές Δίκαιο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «το Βουκουρέστι του 1913 έσπασε την αρχαία Μακεδονία τη γεωγραφική στα τέσσερα, όποιος αμφισβητεί αυτήν τη συνθήκη, αμφισβητεί και τη δική μας Μακεδονία».

Πηγή: Αντέννα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: