Η εθνική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν διασφαλίζεται μόνον με συνεχείς δηλώσεις




Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ*

Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η απάντηση του εκπροσώπου του Τουρκικού Υπουργείου των εξωτερικών Χαμί Ακσόι, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο αναφορικά με το πρόγραμμα Natura 2000, στο οποίο είναι ενταγμένα και τα Ίμια καθώς και οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι στο Αιγαίο δεν πετάει ούτε πουλί χωρίς την άδεια μας σε συνδυασμό με την τελευταία άσκηση “κατάληψης βραχονησίδας” από τις ειδικές δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής, αναδεικνύουν την μόνιμη απειλή της Τουρκίας ότι θα ασκήσει βία σε βάρος της χώρας μας, επειδή η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της Δικαιώματα στο Αιγαίο όπως προβλέπουν οι Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις της Λωζάνης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που η Τουρκία μάλιστα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας που ξεκινά από τον Νοέμβριο του 1973 αναφορικά με το Αιγαίο και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών παρά την αδιάλειπτη και de facto κυριαρχία της Ελλάδας σε όλα αυτά τα νησαία εδάφη, αντικρούεται από σειρά εγγράφων-στοιχείων και χάρτες που η ίδια έχει εκδώσει εδώ και δεκαετίες μέχρι και τις μέρες μας όπως το έχουν κάνει επίσης οι Μεγάλες Δυνάμεις, ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία.

Η Τουρκία με χάρτες της Υδρογραφικής της Υπηρεσίας, με χάρτες στα πλαίσια του IACAO, με χάρτες του ίδιου του Υπουργείου Άμυνας, προσδιόρισε τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών όπως αυτά έχουν χαραχθεί με τις Ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932, και από το 1947με την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, όταν παραδόθηκαν τα Δωδεκάνησα από τον Άγγλο ταξίαρχο Πάρκερ στο Ναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη, μέχρι σήμερα .

Map: Turkish Geographic Service, Map No 18, 1:100.000,1969.
Χάρτης του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας έτους 1994

Επειδή όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας αυτής σε κοινό βηματισμό και διαγκωνιζόμενος ο ένας αρχηγός τον άλλο, εκτοξεύουν καθημερινά ωμές απειλές σε βάρος της χώρας μας, οφείλει η υπεύθυνη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας να αναλύσει σωστά την συμπεριφορά της Τουρκίας και να μην θεωρήσουμε ότι όλο αυτό το επιθετικό παραλήρημα σε βάρος της χώρας μας έχει αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο, αλλά αποτελεί σαφή στρατηγική στόχευση της Τουρκίας που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές.

Κάνοντας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την αναφορά του στο πρόγραμμα NATURA 2000, στο οποίο έχει ενταχθεί σχεδόν το σύνολο των νησαίων εδαφών του Αιγαίου μεταξύ των οποίων και τα Ίμια, το έκανε όχι για να ενισχύσει το αδιαμφισβήτητο οπλοστάσιο της χώρας μας για το Αιγαίο και το Καστελλόριζο, αλλά για να στείλει και ένα μήνυμα κυρίως στην Ευρώπη η οποία δε μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα στις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Ν.Α Μεσόγειο.

Ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε θα έπρεπε αμέσως μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας για το πρόγραμμα NATURA να πάρει θέση λέγοντας καθαρά στη Τουρκία ότι η υλοποίηση του NATURA που έγινε σε Ελληνικά νησαία εδάφη και όχι μόνον, είναι ταυτόχρονα και Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ειδικά για τα Ίμια για τα οποία οι Τούρκοι δείχνουν την ξεχωριστή προτίμηση τους, αφού τα αμφισβήτησαν επίσημα για πρώτη φορά το 1995 με σειρά ενεργειών, με την εγγραφή τους στο κτηματολόγιο του χωριού Καράκαγια, της Επαρχίας Μούγκλα της Νομαρχίας Αλικαρνασού, ακολούθησε η σκόπιμη προσάραξη του Εμπορικού πλοίου Φιγκέν Ακάτ στις 25 Δεκεμβρίου 1995 και εκδόθηκε η Ρηματική διακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών στις 29 Δεκεμβρίου 1995 με την οποία για πρώτη φορά αμφισβητείται χερσαίο Ελληνικό Έδαφος, θυμίζω ότι μετά το ατυχές στρατιωτικό επεισόδιο στις 31 Ιανουαρίου του 1996 ο βοσκός Αντώνης Βεζυρόπουλος συνέχιζε να έχει τα κατσίκια του και στα δύο νησιά μέχρι τον Απρίλη του 2004.

Δηλαδή για εννέα ολόκληρα χρόνια τα επισκεπτόταν 2 και 3 φορές την εβδομάδα για να ταϊσει και να ποτίσει τα ζωντανά του, χωρίς οι Τούρκοι να τολμήσουν να σταματήσουν τον βοσκό να έχει τα ζώα του στα νησιά και να ανεβαίνει ο ίδιος πάνω σ’ αυτά.

Σ’ όλη αυτή την εννιάχρονη διάρκεια (1996-2004) δύο μήνες μετά την νύκτα της 31ης Ιανουαρίου 1996, στις 31 Μαρτίου 1996 κλήθηκε ο πρέσβης μας στην Άγκυρα κύριος Νεζερίτης Δημήτρης για να του διαμαρτυρηθεί ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας γιατί να συνεχίζει να πηγαίνει ο βοσκός στα Ίμια. Αυτή ήταν η σπουδαιότητα της παρουσίας του βοσκού Αντώνη Βεζυρόπουλου στα νησιά.

Πρόβατα στα Ίμια. Φωτογραφικό Αρχείο Αντώνη Βεζυρόπουλου

Έκτοτε οι Τούρκοι, χώνεψαν την παρουσία του βοσκού και των κατσικιών στα Ίμια, την οποία στήριζε οικονομικά μόνο ο Δήμος από τον Δημοτικό Προϋπολογισμό χωρίς βοήθεια του κεντρικού κράτους, παρουσία που επιβεβαίωνε την de facto Ελληνική κυριαρχία στα νησιά.

Η αδιαμφισβήτητη Ελληνική Κυριαρχία όχι μόνο στα Ίμια, αλλά σε όλα τα νησαία εδάφη στο Αιγαίο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι αυτά τα νησιά η Ελληνική Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού τα έχει εντάξει στο Εθνικό Τριγωνομετρικό Δίκτυο.

Η Γ.Υ.Σ στα πλαίσια των τριγωνισμών που έχει υλοποιήσει σε όλη τη χώρα έχει εγκατεστημένο τριγωνομετρικό σημείο (κολωνάκι) στη Δυτική Ίμια με τα εξής χαρακτηριστικά:

Κωδικός 024 Νήσος Λιμνιά, Υψόμετρο 18,69μ. Ύψος Κολωνακίου 1,08μ.

Ανήκει στο φύλλο χάρτη με κλίμακα1:50.000 και αριθμό 134 Καλύμνου με πλάτος 37ο 2΄42,635΄΄ και μήκος 27ο 8΄36,653΄΄.

Τα Ίμια via Google maps

Η διεκδίκηση της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο Ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, η αμφισβήτηση του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, η δέσμευση παράνομα μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, η απειλή ότι η επέκταση του νόμιμου δικαιώματος της χώρας να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί “αιτία πολέμου”, ο εμβολισμός του Γαύδος στα Ίμια, η σύλληψη των 2 Ελλήνων αξιωματικών τους οποίους έχουν φυλακισμένους παράνομα περισσότερο από τρεις μήνες, οι σημαίες στους Ανθρωποφάγους, η απειλή με τον ΠΟΡΘΗΤΗ ότι θα κάνουν γεωτρήσεις σε περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα και στην Κυπριακή ΑΟΖ και η διεκδίκηση 18 νησιών, συνθέτουν τον καμβά της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας, αναθεωρητισμό που τον στηρίζουν στη στρατιωτική τους ισχύ με τα υπέρογκα ποσά που δαπανούν ετησίως για εξοπλισμούς και με την αλματώδη ανάπτυξη της στρατιωτικής τους Βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια.

Μπροστά λοιπόν σ’ αυτή την σκληρή πραγματικότητα και όσο ακόμα η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο είναι ελεγχόμενη, λαμβάνοντας υπόψιν και το τεράστιο πρόβλημα του Δημογραφικού που αντιμετωπίζουμε ως Έθνος, επιβάλλεται για να διασφαλιστεί η Εθνική ακεραιότητα της χώρας μας να προχωρήσουμε στα παρακάτω:

  • Ίδρυση και λειτουργία άμεσα Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
  • Άμεση ενίσχυση των Ε.Δ. δαπανώντας ένα σοβαρό ποσόν από το υπερπλεόνασμα, σε συνδυασμό με την οφειλόμενη άμεσα οικονομική στήριξη προς την πατρίδα των Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ένα ποσόν από τα 100 δις ευρώ που είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο το αξίζει αυτή η χώρα και η ιστορία της.

  • Όλο το υπάρχον στρατιωτικό υλικό να είναι λειτουργικό σύμφωνα με τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες
  • Ανάπτυξη της εγχώριας στρατιωτικής βιομηχανίας με συγκεκριμένους στόχους βραχυμεσοπρόθεσμους για την αντιμετώπιση των αναγκών των Ε.Δ. και των άλλων φορέων του κράτους που είναι επιφορτισμένος με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, αξιοποιώντας το πολύ υψηλό επίπεδο του επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει η πατρίδα μας.
  • Να ενεργούμε κατάλληλα ώστε να αντιδράσει επιτέλους ουσιαστικά η Ε.Ε στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία, από την οποία όμως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εισπράττει ετησίως αρκετά δις ευρώ στα πλαίσια των προενταξιακών διαδικασιών και στην οποία Ε.Ε η Τουρκία στέλνει ταυτόχρονα περίπου το 70% των εξαγωγών της.
  • Να διευρύνουμε την ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο σε στρατιωτική, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά ο νεοθωμανισμός του Ερντογάν.
  • Διαμόρφωση και υλοποίηση, με συγκεκριμένο οδικό χάρτη, επιτέλους ενός ρεαλιστικού Ελληνικού Αναπτυξιακού σχεδίου αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να δημιουργηθούν μόνιμες δουλειές για την νέα γενιά ώστε να μην φεύγει στο εξωτερικό.

Εάν ανασκουμπωθούμε και κινηθούμε στοχευμένα αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας μέσα από την διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής που θα διευκολύνει και τους διπλωματικούς χειρισμούς των πολιτικών μας, είναι βέβαιο ότι θα σταματήσουν οι θρασύτατες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας είτε στη θάλασσα είτε στον αέρα, ενέργειες που έχουν ξεπεράσει και κάθε επιτρεπτό όριο.

Ακούσαμε τις αντιδράσεις όλου του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας, γιατί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε το αυτονόητο, ότι το καθεστώς στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητο με τις υπάρχουσες Διεθνές Συνθήκες και Συμβάσεις, οι οποίες ούτε αναθεωρούνται ούτε επικαιροποιούνται και ότι σχεδόν το σύνολο των νησαίων εδαφών στο Αιγαίο έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA 2000, μεταξύ των οποίων είναι και τα Ίμια.

Γι’ αυτό εάν ενημερωθεί σωστά ο Λαός και οι πολιτικές δυνάμεις συναισθανθούν τις ευθύνες τους απέναντι στο Έθνος και πολιτεύονται με στόχο αποκλειστικά και μόνο την εξυπηρέτηση των Εθνικών Συμφερόντων δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε.

Επειδή καθημερινά ακούμε από επίσημα χείλη Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου, επιβάλλεται τώρα που μας ευνοούν οι συνθήκες, εάν μας ευνοούν, λόγω της συμπεριφοράς του Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ και επειδή αλλάζουν πολλά σ’ αυτή την γωνία του πλανήτη, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας και ενημερώνοντας τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ε.Ε και την Κίνα οφείλει να εφαρμόσει επιτέλους τις διατάξεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, προχωρώντας στην ανακήρυξη και οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ.

Ο Αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος μας έδειξε το δρόμο με το Σχέδιο Ανάν και με την ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2004.

Ας τον μιμηθούμε επιτέλους!!

Θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη του μεγάλου αυτού Έλληνα Πολιτικού και ταυτόχρονα θα διασφαλίσουμε τα Εθνικά μας συμφέροντα.

Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, βιαστήκατε να χαρακτηρίσετε καλή τη συμφωνία με την Π.Γ.Δ.Μ στη συνάντηση σας με τον Πρωθυπουργό, όταν σας επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ γνωρίζετε ότι δεν σας το επέτρεπαν οι συνταγματικές σας δυνατότητες.

Γι’ αυτό επειδή οι συχνές σας αναφορές στις Διεθνείς Συνθήκες για να αντιμετωπιστεί ο επικίνδυνος αναθεωρητισμός της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν αρκούν από μόνες τους, οφείλετε να εργαστείτε με σοβαρότητα ξεπερνώντας και εδώ τις Συνταγματικές σας δυνατότητες ώστε να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά οι διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και πρέπει να ηγηθείτε μιας παγκόσμιας σταυροφορίας για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων Αξιωματικών από τις Τουρκικές φυλακές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
Κάλυμνος 20/6/2018

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: