Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το Μακεδονικό, οι εξελίξεις εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα τις επόμενες μέρες και η ιστορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Β. Κορέας για την αποπυρηνικοποίηση της στρατιωτικής Χερσονήσου, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τετάρτης.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καλά νέα αλλά πυροδότησαν αντιδράσεις σε Σκόπια και Ελλάδα», αναφέρεται στην ιστορική συμφωνία για το Μακεδονικό μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ, σύμφωνα με την οποία η ΠΓΔΜ θα ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία. Σε άλλο αναφέρεται σε συνέχει του σκανδάλου της Δρομολοξιάς, γράφοντας πως η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Συντάξεως των Υπαλλήλων CYTA διεκδικεί από Κιττή, Λίλλη και άλλους τα €21 εκατ. που κατέβαλε για την επένδυση χωρίς να της μεταβιβαστεί το έργο. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση Τραμπ-Κιμ, αναφέροντας ότι άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία.

Η εφημερίδα «Πολίτης» υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «10 καυτά ερωτήματα για τον Συνεργατισμό», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η εικόνα στο deal Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, με το τυπικό κλείσιμο και την ανακοίνωση της συμφωνίας να εξακολουθούν να αποτελούν θέμα ωρών. Αλλού αναφέρεται στη συμφωνία Αθηνών – Σκοπίων με την οποία η ΠΓΔΜ, θα ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναστατώθηκε η ExxonMobil από νομοσχέδιο που επιβάλλει κατάθεση περιβαλλοντικών μελετών μόνο στα ελληνικά και προειδοποίησε για καθυστέρηση αδειοδοτήσεων και ίσως και γεωτρήσεων.

Ο «Φιλελεύθερος» στο πρωτοσέλιδο θέμα του με τίτλο «Τρία δώρα στο πακέτο», γράφει ότι σε ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελληνική για την εξαγορά του «καλού» Συνεργατισμού μέχρι το τέλος της εβδομάδας αισιοδοξεί η Κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι Ελλάδα και Σκόπια γυρίζουν σελίδα στις σχέσεις του με την υιοθέτηση πλέον από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της νέας ονομασίας ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αλλού γράφει ότι με ταχύτατους ρυθμούς προχωρεί η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας και ήδη προχθές η Βουλή αποδέσμευσε σχετικό κονδύλι για την προκήρυξη προσφορών.

Υπό τον τίτλο «Αυταπόδεικτες ευθύνες κυβερνώντων για ΣΚΤ» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για τη συμφωνία πώλησης του Συνεργατισμού προς την Ελληνική Τράπεζα, ενώ έχει προγραμματιστεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΣΚΤ την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουνίου για ολοκλήρωση της συμφωνίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συμφωνία Τραμπ-Κιμ για τα πυρηνικά στη κορεατική χερσόνησο. Αλλού αναφέρεται σε συμπλεγματοποιήσεις κέντρων υγείας υπό προϋποθέσεις.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ο Τραμπ λέει ότι τελειώνουν τα παιχνίδια πολέμου της Κορέας», και αναφέρεται στην συμφωνία ΗΠΑ- Β. Κορέας αλλά και στις δηλώσεις του ηγέτης της Β. Κορέας ότι «ο κόσμος θα δει μια μεγάλη αλλαγή». Σε άλλο θέμα γράφει ότι δύο βουλευτές κατέθεσαν πρόταση νόμου που σκοπεύει να ρυθμίζει και να φορολογεί τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις όπως αυτές μέσω Airbnb. Αλλού γράφει ότι οι ταυτοποιήσεις αγνοουμένων καθυστερούν.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
13/06/2018 07:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: