Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, με τη συμφωνία των Πρωθυπουργών Ελλάδας – πΓΔΜ και τα όσα επακολούθησαν στην ελληνική Βουλή, το προσχέδιο της έκθεσης καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Συνεργατισμός και η συμφωνία με την Ελληνική τράπεζα, οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για συνταγματικές τροποποιήσεις για ορισμένους θεσμούς, όπως και το ότι αρκετοί τουρίστες επιλέγουν τα εναλλακτικά καταλύματα στην Κύπρο είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Πρόταση – βόμβα» αναφέρει, στο κύριο της θέμα, ότι το ΑΚΕΛ ετοιμάζει συνταγματικές τροποποιήσεις που φέρνουν τα πάνω κάτω στους θεσμούς Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα σχόλια που ο τέως ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης έκανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα για την συμφωνία για το Σκοπιανό και το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης εμμέσως επιβεβαίωσε την επικείμενη συμφωνία για την συμμετοχή και της TOTAL στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Έκκληση Γκουτέρες για εμπλοκή κοινοτήτων» γράφει, στο κύριο του θέμα, για το προσχέδιο της έκθεσης καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ καθώς και για τις περιπτώσεις στις οποίες, σύμφωνα με διπλωματική πηγή από της ΕΕ, μπορεί να σημειωθεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Airbnb φέρνει 1 εκ. τουρίστες στην Κύπρο και πως το 30% των τουριστών επιλέγουν πλέον τα εναλλακτικά καταλύματα στον τόπο μας. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Σταύρου Μαλά για τις προεδρικές, τις Ευρωεκλογές και για την πολιτική γενικότερα.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Σκηνικό διπλής όψης», γράφει ότι θετική εξέλιξη αποτελεί η συμφωνία για τον Συνεργατισμό, αλλά αρνητικό στοιχείο είναι η εκκρεμότητα με την Ελληνική Τράπεζα για την συμπλήρωση των κεφαλαίων της. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη,ο οποίος αναφέρει πως δεν είναι ο Ιαβέρης αλλά κυνηγά τους άθλιους. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος βλέπει προοπτικές για το Κυπριακό από το φθινόπωρο.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ο Συνεργατισμός μπορούσε να σωθεί» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι σε συζήτηση οικονομολόγων στον «Άστρα» έγινε αναφορά σε πολιτικούς κυρίως λόγους που οδήγησαν τον Συνεργατισμό στην κατάρρευση. Αλλού αναφέρεται στις επιπτώσεις των σβησμένων αποτσίγαρων στις παραλίες και την τοποθέτηση οικολογικών σταχτοδοχείων σε οργανωμένες παραλίες στη Λάρνακα. Σε άλλο θέμα έχει αφιέρωμα στις τουρκικές εκλογές, τις αλλαγές που υπάρχουν για πρώτη φορά όπως και τις κομματικές συμμαχίες που γίνονται για πρώτη φορά.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Το προσωπικό της J&P έδωσε τελεσίγραφο για τις πληρωμές», γράφει ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία J&P στη Σαουδική Αραβία απειλούν με απεργία, καθώς παραμένουν απλήρωτοι. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει αυτούς που ευθύνονται για τους εμπρησμούς σε καφετέριες και μπαρ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την 1η Ιουλίου αρχίζει η καταβολή τέλους για τις πλαστικές σακούλες αλλά οι ενδείξεις ότι οι καταναλωτές είναι έτοιμοι για την αλλαγή είναι ισχνά.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Εκ των έσω κατάχρηση διαβατηρίων» προβάλλει συνέντευξη του ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνου Πετρίδη και τη δυσαρέσκεια του Υπουργού για τον τρόπο με τον οποίο έτυχε διαχείρισης εντός της Κύπρου το σχέδιο για τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει για τις “10 μέρες που οδήγησαν στις Πρέσπες» και αναφέρεται στο χρονικό μέχρι την συμφωνία για το Σκοπιανό και τις δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι στην εφημερίδα για τη συμφωνία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε “τέλος του προγράμματος των εκταφών για τον εντοπισμό αγνοουμένων” και δημοσιεύει δηλώσεις της Τ/κ μέλους της ΔΕΑ Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Συμφωνία χωρίς εθνική συναίνεση» γράφει για τη συμφωνία για το Σκοπιανό, τις αντιδράσεις στην Ελλάδα και τον πολιτικό κόσμο αλλά και για την απόφαση του ‘Αρείου Πάγου ότι «δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος». Σε άλλο θέμα γράφει για τραγικούς χειρισμούς όσον αφορά την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλού γράφει για τον απόηχο της συνάντησης Τραμπ – Κιμ.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
17/06/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: