Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και η συμφωνία για την απόκτηση του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, το Κυπριακό και οι διεργασίες στην Τουρκία, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στον κυπριακό Τύπο της Κυριακής. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι αυξημένες τιμές των ενοικίων, η κατάσταση με τις δημόσιες συγκοινωνίες, η προώθηση του ΓεΣΥ και η μερική απασχόληση εργαζομένων.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Επιλέξτε σύμμαχο» γράφει στο κύριο θέμα της ότι αποφασισμένες είναι οι ΗΠΑ να εμπλακούν στο Κυπριακό και να διαδραματίσουν ρόλο στα ενεργειακά εφόσον υπάρξει θετική ανταπόκριση από την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύσκεψη για το ΓεΣΥ θα γίνει στο Προεδρικό εντός των επομένων λίγων εβδομάδων. Ακόμη γράφει ότι οι ξενοδόχοι είναι προβληματισμένοι λόγω της πτώσης στις αφίξεις τουριστών από τη ρωσική αγορά και της ανάκαμψης του τουρισμού σε γειτονικές χώρες.

Ο «Πολίτης» παρουσιάζει στο κύριο του θέμα τα αποτελέσματα ερευνών, υπό τον τίτλο «Οι εκτοπισμένοι θέλουν λύση;» και γράφει ότι είναι υπαρκτό το χάσμα ανάμεσα σε εκτοπισθέντες και μη εκτοπισθέντες ενώπιον της λύσης, αλλά και αρκετός σκεπτικισμός. Αλλού, γράφει για ενοίκια-φωτιά για διαμερίσματα λόγω μειωμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης. Επίσης, αναφέρεται στην υιοθεσία παιδιών, κάνοντας λόγο για γραφειοκρατία και αναχρονιστικό σύστημα.

Ο «Φιλελεύθερος» έχει τίτλο στο κύριο θέμα του «Θα πληρώσουμε και από πάνω» και γράφει ότι πολύ ψηλός φαίνεται ότι θα είναι τελικά ο λογαριασμός για το κράτος και κατ’ επέκταση για τον φορολογούμενο πολίτη από τον Συνεργατισμό. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι στον αυτόματο πιλότο είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες, για τις οποίες δαπανήθηκαν €400 εκ. και είναι ανύπαρκτες. Επίσης επικαλείται στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών και γράφει ότι υπό διαχείριση βρίσκονται 435 εταιρείες.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Επτά στους δέκα σε μερική απασχόληση» και γράφει ότι σε ακραίες καταστάσεις οδηγούνται οι εργασιακές σχέσεις στην Κύπρο, αφού σχεδόν 50.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Επίσης γράφει ότι οι μαθητές δείχνουν το μέλλον, με εφευρέσεις που παρουσιάζουν στο διαγωνισμό τεχνολογίας και καινοτομίας του ΙΠΕ. Ακόμη, η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδας Σταύρου Κοντονή, ο οποίος λέει ότι το σάπιο καθεστώς της διαφθοράς λαμβάνει τέλος.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Ώρα μηδέν για τράπεζες» γράφει ότι πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία για το μνημόνιο και αφού η Βουλή πέρασε με μισή καρδιά κάποιες από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, οι νομοθέτες καλούνται να ενεργήσουν γρήγορα καθώς η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική νέων προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα. Επίσης αναφέρει ότι πάνω από 2.000 γυναίκες στην Ιρλανδία βούτηξαν χωρίς μαγιό για να σπάσουν ρεκόρ για φιλανθρωπικό σκοπό. Ακόμη γράφει ότι εξοργίστηκαν οι ξένες αποστολές από τη ρηματική διακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τους αρχαιολογικούς χώρους στα κατεχόμενα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Βραδυφλεγής βόμβα ένας 2ος γύρος» και γράφει ότι τα σύννεφα στη συνεργασία Ερντογάν-Γκρίζων Λύκων δημιούργησαν ήδη ένα ρευστό εκλογικό τοπίο στην Τουρκία ενόψει της 24ης Ιουνίου και το ενδεχόμενο δευτέρου γύρου στην αναμέτρηση για την προεδρία. Αλλού αναφέρεται στη συμφωνία για τη διαχείριση του τηλεοπτικού σταθμού TV ONE και γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε την πόρτα στον Ιβάν Σαββίδη λόγω ευρύτερων ζητημάτων, που σχετίζονται με τις σχέσεις των Εκκλησιών Κύπρου-Ρωσίας. Ακόμη γράφει ότι στις 18 Ιουνίου υπογράφεται η συμφωνία για την απόκτηση του Συνεργατισμού από την Ελληνική, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι η τιμή φαίνεται να κλειδώνει στα €250 εκ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σημερινή» γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Έκλεισε το deal, ζητούμενο η σταθερότητα» ότι θέμα ωρών φαίνεται να είναι το deal το οποίο οδηγεί τον «καλό» Συνεργατισμό στην Ελληνική Τράπεζα. Επίσης γράφει ότι έρχονται κρίσιμες ημέρες για την οικονομία, με τον Υπουργό Οικονομικών να καλείται να πείσει τα κόμματα για το «πακέτο» νομοθετημάτων για ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου για την αποσυμφόρηση των ισολογισμών των τραπεζών από ΜΕΔ. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει ότι είναι τραγική η εικόνα της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πάφου.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
10/06/2018 10:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: