Η αποτρεπτική μας δύναμη, “όπλο” στα χέρια της διπλωματίας απέναντι στο πρόβλημα “Τουρκία”




Μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων για την αλλαγή της ονομασίας, μια σημαντική «δύναμη» κυρίως της ελληνικής διπλωματίας λογικά απελευθερώνεται για να ασχοληθεί με αυτό που εμμέσως πλην σαφώς περιέγραψε ο Νίκος Κοτζιάς ως «το μεγάλο πρόβλημα», που δεν είναι άλλο από την Τουρκία και κυρίως την αυξημένη προκλητικότητα.

Αρωγοί φυσικά στη διπλωματική προσπάθεια είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που αν και δεν συμμετέχουν άμεσα στα διπλωματικά φόρα, με την ισχυρή αποτρεπτική τους ικανότητα και δίνουν την ικανότητα στο υπουργείο Εξωτερικών να έχει τον χρόνο να διαπραγματεύεται από επίπεδο ισχύος και όχι με την «πλάτη στον τοίχο».

Οι Τούρκοι που συνεχίζουν στον δρόμο των προκλήσεων από τον Οκτώβριο κρατούν ψηλά τον πήχη της έντασης είτε στον αέρα είτε στην θάλασσα, με το κόψιμο του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά να κρατούν το σκήπτρο.

Μια μόλις εβδομάδα πριν τις κάλπες στην Τουρκία, η ρητορική από αξιωματούχους της γειτονικής χώρας, παρατηρούν αξιωματικοί στο Ελληνικό πεντάγωνο, πως αντί να στραφεί εκεί που καίει τον τουρκικό λαό που δεν είναι άλλο από τη συνεχιζόμενη «κατρακύλα» της οικονομίας της χώρας τους, παραμένει σε μεγάλο βαθμό η τεχνητή και υβριδική ένταση με φόντο το Αιγαίο κι αυτό δεν είναι συστατικό στην συνταγή του τούρκου προέδρου αλλά όλων των υποψηφίων για τις επερχόμενες εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις παίζουν κι αυτές τον ρόλο τους στον παρατεταμένο εκνευρισμό των πολιτικών μας γειτόνων εξ Ανατολών μιας και δεν φαίνεται να δίνουν την αυτοδυναμία που θέλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, ηλεκτρίζοντας ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα.

Αυτό το «σκηνικό οικοδόμημα» κάνει τ’ αυτιά και τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στις εξελίξεις των επόμενων επτά ημερών καθώς ο Ερντογάν και οι στρατηγοί του κανείς δεν ξέρει πως θα θελήσουν να αποπροσανατολίσουν τα βλέμματα της κοινής γνώμης από τα ουσιώδη προβλήματα της χώρας τους.

Αυτά τα δεδομένα φέρνουν τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι σε κατάσταση συναγερμού αλλά επαγρύπνησης. Τα μάτια από τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης δεν φεύγουν όλο το 24ωρο και για το παραμικρό υπάρχει ενημέρωση των επικεφαλής βάρδιας ώστε τα πάντα ν’ αναλύονται.

Ανώτατοι αξιωματικοί σημείωναν πως σε γενικές γραμμές, αν εξαιρέσει κανείς το σύνηθες των παραβιάσεων των τουρκικών μαχητικών, η Άγκυρα δείχνει αρκετά προσεκτική σε πολλές κινήσεις που γίνονται ώστε να μην προκαλέσει όχι την Ελλάδα αλλά κυρίως τη διεθνή κοινότητα στρέφοντας τα βέλη της ΕΕ και άλλων συμμάχων της χώρας μας εναντίον της, πράγμα που ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες έχει γίνει αρκετές φορές σε επίπεδο δηλώσεων.

Η ίδια επαγρύπνηση υπάρχει τόσο στο πολεμικό ναυτικό όσο και στην πολεμική αεροπορία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και κάθε ενεργή υπηρεσία που έχει να κάνει με τις πολύτιμες πληροφορίες και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι που έχει να κάνει με την άμυνα και την ασφάλεια καθώς εκείνος που θα έχει πρώτος την πληροφορία θα είναι σαφώς περισσότερο προετοιμασμένος για ν’ αντιμετωπίσει το οτιδήποτε πράγμα που είχε αποδειχτεί στον απόλυτο βαθμό με το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν μιας και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το σύνολο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν σε πλήρη ετοιμότητα ν’ αντιμετωπίσει οτιδήποτε χρειάζονταν.

Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Προμήθεια σύγχρονων μη επανδρωμένων αεροσκαφών μελετά τώρα η Πολεμική Αεροπορία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: