Επιμένει ο Τραμπ στο διαχωρισμό παιδιών – γονέων για παράτυπους μετανάστες, παρά την κατακραυγή




Παρά τον σάλο που έχει προκαλέσει διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η πολιτική του χωρισμού των παιδιών από τους παράτυπους μετανάστες γονείς τους, ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να επιμένει στη στάση του, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η χώρα σε “καταυλισμό μεταναστών”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τον θλίβει η τύχη αυτών των παιδιών, που χωρίζονται αυτόματα από τις οικογένειές τους καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να φυλακίζει τους γονείς τους επειδή διέσχισαν παράνομα τα σύνορα.

Ταυτόχρονα όμως, ο Τραμπ επέρριψε και πάλι την ευθύνη για την κατάσταση αυτή στους Δημοκρατικούς που, όπως είπε, εμποδίζουν την έγκριση της μεταρρύθμισης στο μεταναστευτικό, μολονότι οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

“Αυτό που συμβαίνει είναι τόσο θλιβερό. Και αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί γρήγορα, θαυμάσια, και θα είχαμε ασφάλεια. Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ένα στρατόπεδο για μετανάστες, δεν θα γίνουν ένα κέντρο κράτησης προσφύγων”, δεσμεύτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος. “Εχουμε μπλοκαριστεί με αυτούς τους φρικτούς νόμους”, συνέχισε.

Για να υπογραμμίσει τα λεγόμενά του, νωρίτερα με ανάρτησή του στο Twitter είχε αναφερθεί στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη υποστηρίζοντας λανθασμένα ότι “η εγκληματικότητα αυξάνεται στη Γερμανία” και αφήνοντας να εννοηθεί ότι για αυτό ευθύνονται οι μετανάστες. “Μεγάλο λάθος που επιτράπηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους να έρθουν στην Ευρώπη, αλλάζοντας βίαια την κουλτούρα τους”, έγραψε.

Περισσότερα από 2.000 παιδιά έχουν χωριστεί από τους γονείς τους κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η πολιτική της “μηδενικής ανοχής” απέναντι στους παράτυπους μετανάστες, στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Εκατοντές από αυτά φιλοξενούνται, μαζί με άλλους ανηλίκους που έφτασαν μόνοι τους στα σύνορα, σε κέντρα υποδοχής κοντά στο Μεξικό.

“Είδα εκατοντάδες παιδιά συγκεντρωμένα σε τεράστια κλουβιά με κάγκελα, χωρισμένα από τις μαμάδες και τους μπαμπάδες τους” είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος επισκέφθηκε ένα τέτοιο κέντρο φιλοξενίας στο Τέξας την Κυριακή. Άλλοι αιρετοί αναμένεται να επισκεφθούν αυτούς τους χώρους σήμερα.

Στο φλέγον πολιτικό θέμα παρενέβη –γεγονός εξαιρετικά σπάνιο– και η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ που την Κυριακή είπε ότι “απεχθάνεται να βλέπει παιδιά χωρισμένα από την οικογένειά τους”.

Η πρώην πρώτη κυρία Λόρα Μπους έσπασε επίσης τη σιωπή της χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις και καταγγέλοντας μια “άσπλαχνη” πολιτική.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε επίσης “απαράδεκτη” αυτήν την πολιτική. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Στεφάν Νουτζαρίτς είπε ότι “δεν πρέπει να τραυματίζονται ψυχικά τα παιδιά, χωρίζοντάς τα από τους γονείς τους”.

Για την κυβέρνηση Τραμπ ωστόσο, η εξίσωση παραμένει απλή: δεν τίθεται κανένα θέμα αποφυλάκισης όσων δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και έχουν συλληφθεί μαζί με ανηλίκους οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να κρατηθούν μαζί τους. “Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να παίρνουν μαζί τους τα παιδιά τους για να αποκτούν ασυλία απέναντι στους νόμους μας”, επέμεινε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Η σκληρή αντιπαράθεση φαίνεται ότι έχει ως στόχο την προώθηση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού το οποίο έχει μπλοκάρει εδώ και μήνες στο Κογκρέσο. Ορισμένοι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί είχαν συμφωνήσει τον χειμώνα να ψηφίσουν υπέρ της χρηματοδότησης του Τείχους που θέλει να χτίσει ο Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό, σε αντάλλαγμα για τη νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων “Ονειροπόλων” (σ.σ. μεταναστών που έφτασαν στις ΗΠΑ όντας ανήλικοι και προστατεύονταν με βάση έναν νόμο που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση). Όμως η επιμονή του Τραμπ να συμπεριληφθεί στον νόμο και ένα όριο για τη νόμιμη μετανάστευση δεν βοήθησε να επιτευχθεί πρόοδος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, ο πρόεδρος ενδέχεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο αύριο Τρίτη.

“Αν κατασκευάσουμε το τείχος, αν περάσουμε έναν νόμο για να βάλουμε τέλος στην παρανομία, δεν θα χρειάζεται πλέον να αντιμετωπίζουμε αυτές τις φρικτές επιλογές”, υποστήριξε ο Τζεφ Σέσιονς από τη Νέα Ορλεάνη όπου σήμερα είχε οργανωθεί μια μικρή διαδήλωση.

Όμως η ιδέα ότι ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιεί τα παιδιά για να προωθήσει το πρόγραμμά του για το μεταναστευτικό εξοργίζει ακόμη και πολλούς Ρεπουμπλικανούς. “Τα παιδιά δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο διαπραγμάτευσης”, σχολίασε ο Τζεμπ Μπους, ο πρώην κυβέρνησης της Φλόριντας που διεκδικούσε το χρίσμα του κόμματος απέναντι στον Τραμπ για τις εκλογές του 2016.

“Ορισμένοι στην κυβέρνηση αποφάσισαν ότι αυτή η απάνθρωπη πολιτική θα ενίσχυε την επιρροή τους” στο Κογκρέσο, έγραψε στο Facebook ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπεν Σάσι. “Είναι απαράδεκτο. Οι Αμερικανοί δεν παίρνουν ομήρους παιδιά. Τελεία και παύλα”, κατέληξε.

Παρέμβαση Τραμπ για το μεταναστευτικό: “Οι Γερμανοί στρέφονται κατά της Μέρκελ”

18/06/2018 22:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: