Δεν …βιάζονται στα Σκόπια: Που πραγματικά στοχεύει ο Ζόραν Ζάεφ με τις καθυστερήσεις




Και ξαφνικά στα  Σκόπια …ξύπνησαν. Το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών θυμήθηκε ότι προέχει το κειμενο της Συμφωνίας και όχι η τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ότι δεν πρεπει να υπαρχει βιασύνη και ότι ακομη υπάρχει χρόνος μεχρι την Συνοδο Κορυφης της Ε.Ε. στις 28 Ιουνίου.

Με τις χθεσινές παρεμβάσεις τους, το σκοπιανο ΥΠΕΞ και ο πρωθυπουργός Ζαεφ σε ηπιότερους τόνους, επιβεβαίωσαν ότι τα Σκόπια όχι μονο δεν είναι  έτοιμα να κανουν το επομενο βημα, που συμπεριλαμβάνει την αποδοχή του erga omnes και την μέσω αναθεώρησης αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, αλλά ότι πρόκειται περί αναξιόπιστων συνομιλητών.

Τις τελευταίες εβδομάδες παίχθηκε ένα παιγνιδι εντυπώσεων από τα Σκόπια, με τον κ. Ζαεφ να κανει θετικές και αισιόδοξες δηλωσεις  κλείνοντας το μάτι στην erga omnes χρήση και την συνταγματική αλλαγη, και τον κ. Ντιμιτρόφ να μεταφέρει αυτή την «καλη προδιάθεση» στο τραπεζι της διαπραγμάτευσης ώστε να επιτύχει ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας.

Αυτό ακριβως εγινε την περασμένη Δευτέρα οπου οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ ανακοίνωσαν οτι ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και συνεπώς το επομενο βημα ανήκε στους δυο πρωθυπουργούς, που απλώς θα έβαζαν τις τελευταίες πινελιές σε μια συμφωνια που θα ειχε και erga omnes και αλλαγη συντάγματος.

Κι όμως ενώ η Αθήνα θεωρούσε οτι η διαπραγμάτευση εχει κλεισει πέραν της ανάγκης για επιβεβαίωση σε ανώτατο επιπεδο της επιλογής  της erga omnes χρησης από τους δυο πρωθυπουργούς ο ο κ. Ντιμιτρόφ ζητά ουσιαστικα νεα διαπραγματευση για να «μετουσιωθεί η καλη θέληση, από τις ομάδες εργασίας σε Κειμενο Συμφωνιας»..

Είναι προφανες ότι η δηλωση αυτή σε συνδυασμό με την προβολή του  νέου χρονοδιαγράμματος που θέτει η σκοπιανή πλευρά, για την Συνοδο Κορυφης της Ε.Ε. υποχρεώνει την Αθήνα να απορρίψει κάθε προσπαθεια νέας κωλυσιεργίας, καθως υπαρχει η εύλογη ανησυχία για τις πραγματικές προθέσεις της σκοπιανής πλευράς. Μια διαρκής διαπραγμάτευση και μαλιστα λίγες ημερες πριν από την Συνοδο Κορυφης της Ε.Ε., δεν βοηθά στην δημιουργία συνθήκων ειλικρινούς διαπραγμάτευσης και εντίμων συμβιβασμών, αλλα οδηγεί σε επικίνδυνα, μη νομιμοποιημένα παζάρια ευάλωτα σε εκβιασμούς, απειλές και πιέσεις.

Ετσι η Αθηνα οφείλει να ξεκαθαρίσει  σημερα το πρωι κιόλας, ότι δεν δέχεται καμια αλλαγή στα συμφωνηθέντα ουτε καθυστέρηση της διαδικασίας. Τα προβλήματα είναι πολλά, οι προκλήσεις μεγάλες, αλλα όλα είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες. Η αναβολή για λίγες ακομη ημέρες  στην λήψη των αποφάσεων, που ζητά ο κ. Ζάεφ δεν προκειται να αλλαξει καθολου το σκηνικο. Το  πιθανότερο είναι ότι δυσκολεύει το κλίμα και ισως αποκαλυψει τι ακριβως κρυβουν τα χαμογελα και η αισιοδοξία  του κ. Ζάεφ

N.M., HELLAS JOURNAL

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: