Δεύτερο γύρο “βλέπουν” οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία: Για ενδεχόμενο νοθείας μιλούν οι Ολλανδοί




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει από τον πρώτο γύρο την πλειοψηφία που χρειάζεται για να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, αλλά αναμένεται να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο, δύο εβδομάδες αργότερα, κατέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου SONAR, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 3.000 ερωτηθέντων σε 26 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, δείχνει ότι ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 48,3% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ εξασφαλίζει ποσοστό 31,4%. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 29ης Μαΐου και 3ης Ιουνίου.

Σε ποσοστό άνω του 53%, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι θα ψήφιζαν τον Ερντογάν έναντι του Ιντζέ στον δεύτερο γύρο.

Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 42,2%. Οι σύμμαχοί του εθνικιστές του MHP εξασφαλίζουν το 7,1% των ψήφων.

Βάσει της έρευνας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP θα λάμβανε 39,5%.

Το φιλοκουρδικό HDP, ο πρώην ηγέτης του οποίου Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 142 έτη, συγκεντρώνει ποσοστό 10%, το όριο για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Η ηγεσία μπορεί να αλλάξει χέρια στην Τουρκία, αλλά υπάρχει κίνδυνος νοθείας, λένε οι Ολλανδοί
Υπαρκτή θεωρεί η ολλανδική εφημερίδα, NRC Handelsblad την πιθανότητα επικράτησης της αντιπολίτευσης στις τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί νοθεία.

Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα υπό τον τίτλο «η αντιπολίτευση έχει ελπίδες αλλά φοβάται νοθεία», κάνει λόγο για «αξιοσημείωτη αισιοδοξία» της αντιπολίτευσης και «βάσιμες ελπίδες» πολλών οπαδών του κοσμικού κράτους ότι η αντιπολίτευση θα καταφέρει αυτή τη φορά να ανατρέψει τα προγνωστικά και να εκθρονίσει τον πρόεδρο Ερντογάν συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στην τουρκική Βουλή. Όλες οι εκτιμήσεις πάντως συγκλίνουν στο ότι δεν πρόκειται να αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο και στο δεύτερο γύρο ο Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν ισχυρό υποψήφιο, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν στη συνέχεια ανοιχτά, αναφέρει η εφημερίδα.

Επισημαίνεται ότι οι αντίπαλοι του Ερντογάν αντλούν την αισιοδοξία τους τόσο από την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, την οποία και χρεώνουν εξ ολοκλήρου στον πρόεδρο Ερντογάν, όσο και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η τουρκική αντιπολίτευση δεν εμφανίζεται κατακερματισμένη. Ευχάριστη έκπληξη είναι γι’ αυτούς και η επιτυχής προεκλογική εκστρατεία που διεξάγει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Muharrem Ince και η απήχηση που δείχνει να έχει στον κόσμο. Με το νέο εκλογικό σύστημα ο Ερντογάν θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% για να καταφέρει να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δεν τον φέρνουν να ξεπερνάει το 40% των ψήφων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Όπως εξάλλου σημειώνεται, η αντιπολίτευση ‘βλέπει’ τις εκλογές αυτές ως την τελευταία ευκαιρία για να αποτραπεί η διολίσθηση της χώρας προς ένα απολυταρχικό καθεστώς, στο βαθμό που όλη η εκτελεστική εξουσία θα είναι στο εξής συγκεντρωμένη στα χέρια ενός και μόνου ανθρώπου, του προέδρου, με αποτέλεσμα η διάκριση των εξουσιών να πάψει να υφίσταται.

Από την άλλη μεριά, εκφράζονται πολλά παράπονα στην αντιπολίτευση ότι ο προεκλογικός αγώνας δεν διεξάγεται επί ίσοις όροις καθώς το 90% των ΜΜΕ βρίσκεται στα χέρια του Ερντογάν. Επιφυλάξεις εκφράζονται και για το αδιάβλητο των εκλογών, καθώς το κυβερνών κόμμα άλλαξε πρόσφατα τον εκλογικό νόμο κατά τρόπο τέτοιο που εγείρει υποψίες ότι μπορεί να επιχειρηθεί νοθεία. Ιδίως το φιλοκουρδικό κόμμα HDP θεωρεί ότι οι πρόσφατες αλλαγές έχουν ως στόχο να παρεμποδιστεί η προσέλευση στις κάλπες πολλών ψηφοφόρων του ώστε το κόμμα να μην καταφέρει να περάσει το εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή, καταλήγει η εφημερίδα.

“Ερντογάν-gate” στην Τουρκία: Έχει παγιδεύσει τα τηλέφωνά μας, καταγγέλλει η αντιπολίτευση

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ – ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: