Αυλαία για Ερντογάν και Ιντζέ στην Πόλη: Σήμερα η ώρα της κρίσης για τους δύο μονομάχους




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διεκδικεί μια νέα θητεία με ενισχυμένες εξουσίες, και ο κυριότερος αντίπαλός του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ που ενσαρκώνει τις ελπίδες της αντιπολίτευσης, ολοκλήρωσαν την προεκλογική εκστρατεία τους, μία ημέρα πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, οργανώνοντας μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι και δεινοί ρήτορες έκλεισαν με αυτόν τον τρόπο μια προεκλογική εκστρατεία κατά τη διάρκεια της οποίας διασταύρωσαν ουκ ολίγες φορές τα ξίφη τους.

Ανησυχώντας αναμφίβολα για το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη είχε ψηφίσει “όχι” στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, ο Ερντογάν πολλαπλασίασε τις τελευταίες ημέρες τις εμφανίσεις του στην πόλη. Ολοκλήρωσε χθες την προεκλογική εκστρατεία του εκφωνώντας τουλάχιστον πέντε ομιλίες σε διαφορετικές συνοικίες.

Ο Ιντζέ, ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) επέλεξε να κάνει μόνο μία μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Εξίσου μεγάλες ήταν και οι δύο προηγούμενες προεκλογικές συγκεντρώσεις του, στη Σμύρνη και την Άγκυρα, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι χθες κατέβασε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης “πέντε εκατομμύρια” ανθρώπους, αριθμός που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με την αστυνομία, στη συγκέντρωση αυτή στη συνοικία Μαλτεπέ μετείχαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Ο 54χρονος πρώην καθηγητής φυσικής παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα της Τουρκίας, σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν, αναφερόμενος στο αδύναμο νόμισμα, τις αυξημένες τιμές των προϊόντων και το άλυτο ακόμη πρόβλημα των περίπου 3,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

“Αλλά, αν νικήσει ο Ιντζέ (…) θα έχουν κερδίσει 80 εκατομμύρια άνθρωποι, θα κερδίσει η Τουρκία” είπε, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.

Κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν για τις επόμενες 36 ώρες ώστε να διασφαλιστεί ότι η ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψήφων θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα.

Στην απέναντι πλευρά του Βοσπόρου, ο Ερντογάν απέρριψε τους φόβους περί νοθείας, διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες. “Έχουμε λάβει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις”, τόνισε.

“Αύριο θα έχουμε μια Τουρκία εντελώς διαφορετική. Αύριο, οι διακρίσεις θα τελειώσουν”, δεσμεύτηκε εξάλλου ο Ιντζέ, υποσχόμενος μεταξύ άλλων να ξαναρχίσει τη διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να καταργήσει το Passolig, μια ταυτότητα που είναι αναγκαία για να μπορεί κανείς να παρακολουθεί ποδοσφαιρικούς αγώνες και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των φιλάθλων.

“Είμαστε υπέρ των δικαιωμάτων, του νόμου και της δικαιοσύνης. Τον στηρίζω (τον Ιντζέ) επειδή είναι ανεπιτήδευτος, έντιμος και φιλεύσπλαχνος” είπε μια οπαδός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Η χώρα μας χρειάζεται νέο αίμα, όπως τον Μουχαρέμ Ιντζέ, για αυτό βρίσκομαι εδώ”, είπε από την πλευρά της η 54χρονη Νουράι Ουγκουρλού που, όπως είπε, κατεβαίνει για πρώτη φορά σε προεκλογική συγκέντρωση γιατί ανησυχεί για την αύξηση του κόστους ζωής. “Η τιμή της πατάτας και των κρεμμυδιών εκτοξεύτηκε, πώς θα ζήσουμε σε μια τέτοια χώρα;” διερωτήθηκε.

Παρά το “ρεύμα” που φαίνεται ότι έχει τις τελευταίες ημέρες ο αντίπαλός του, ο 64χρονος Ερντογάν διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του ότι “Θεού θέλοντος, αύριο το βράδυ θα γιορτάζουν όλοι μαζί”. Απαντώντας στον Ιντζέ που εξέφρασε φόβους για νοθεία, επέμεινε ότι η Τουρκία είναι “κράτος δικαίου”. Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας του Ιντζέ, ο οποίος πάντως είναι βουλευτής τα τελευταία 16 χρόνια.

“Το να είσαι καθηγητής φυσικής είναι ένα πράγμα, να διαχειρίζεσαι μια χώρα είναι άλλο. Το να είσαι πρόεδρος απαιτεί εμπειρία, απαιτεί γνώση της διεθνούς κοινότητας”, επισήμανε.

Ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν ταυτόχρονα, έχοντας χωρίσει στα δύο την οθόνη τους, τις προεκλογικές συγκεντρώσεις σήμερα. Η δημόσια τηλεόραση TRT πάντως δεν μετέδωσε ούτε δευτερόλεπτο από την ομιλία του Ιντζέ.

Εκτός του Ερντογάν και του Ιντζέ, άλλοι τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία στις αυριανές εκλογές, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής του νέου κόμματος της εθνικιστικής δεξιά Iyi (“Καλό”) Μεράλ Ακσενέρ και ο φυλακισμένος Κούρδος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Μολονότι ο Ερντογάν εμφανίζεται ως απόλυτο φαβορί, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ενώ και το κόμμα του, το AKP, μπορεί να χάσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

Με βάση το νέο προεδρικό σύστημα ο νικητής των αυριανών εκλογών θα αποκτήσει διευρυμένες εξουσίες. “Θεού θέλοντος, η Τουρκία θα αρχίσει να πετάει μ’ αυτό το σύστημα… Μ’ αυτό το σύστημα θα πετύχουμε πράγματα που οι άλλοι ούτε καν φαντάζονται” είπε ο Ερντογάν στην πρώτη από τις πέντε σημερινές ομιλίες του, στη συνοικία Εσενιούρτ της Κωνσταντινούπολης.

Οι υποστηρικτές του εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι μόνο ο Ερντογάν μπορεί να εγγυηθεί την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. “Η σταθερότητα είναι σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο, πιστεύω ότι αφού περάσουμε στο νέο σύστημα ορισμένες αποφάσεις θα λαμβάνονται πολύ πιο γρήγορα. Η οικονομία θα ισχυροποιηθεί”, δήλωσε ο Μεχμέτ Εντζίν, ένας 52χρονος έμπορος επίπλων που παρακολούθησε την πρώτη συγκέντρωση.

«Ερντογάν τελείωσες» το μήνυμα Ιντσέ στην τελευταία συγκέντρωση πριν τις εκλογές, με 5 εκ. κόσμο

23/06/2018 19:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: