Τρανταχτή παρέμβαση του Λευκού Οίκου για το Σκοπιανό: Ιστορική ευκαιρία η λύση, υποστηρίζει




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ηχηρή παρέμβαση στο Σκοπιανό έκανε χθες ο Λευκός Οίκος, που στους βετεράνους διπλωμάτες θύμισε την ανάμειξη στο Κυπριακό και σε άλλα διεθνή ζητήματα. Ο αντιπρόεδρος Μαίκ Πένς τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε να συνεχίσει τις προσπάθειες επίλυσης του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων από κοινού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θεωρεί ότι υπάρχει ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του προβλήματοε, που δημιούργησαν τα Σκόπια. Το τηλεφώνημα έγινε χθες το μεσημέρι (ώρα Ουάσιγκτον”. Ο κ. Πενς τόνισε πως ο παράγοντας του χρόνου είναι σημαντικός και πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

  • «Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς”, αναφέρει η ανακοίνωση, “μίλησε σήμερα (χθες) με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της “Μακεδονίας” Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας, και τόνισε ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

  • «Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Η ανακοίνωση στα αγγλικά ακολουθεί:

THE WHITE HOUSE
Office of the Vice President – May 19, 2018

 READOUT OF VICE PRESIDENT MIKE PENCE’S PHONE CALL WITH  GREEK PRIME MINISTER ALEXIS TSIPRAS

Vice President Mike Pence spoke today with Greek Prime Minister Alexis Tsipras to express appreciation for his leadership, along with that of “Macedonian” Prime Minister Zoran Zaev, on efforts towards resolving the longstanding name dispute.  They agreed that the parties have an historic opportunity to resolve this issue and that time is of the essence.

The Vice President encouraged Prime Minister Tsipras to continue working with Prime Minister Zaev on a mutually-acceptable agreement.  Resolution of this issue would promote stability and peace in the region.

Που είναι όλοι αυτοί που διαδήλωναν για την Μακεδονία; Ο Ζάεφ δίνει λίγα, απαιτεί πολλά…

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μαικ Πενς μίλησε με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για το Σκοπιανό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: