Το μέλλον της Ευρώπης και η μεγαλύτερη διαφάνεια, στο επίκεντρο της Ευρωβουλής




Η ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στην παραχώρηση υπηκοότητας ή άδειας παραμονής σε κράτη μέλη της ΕΕ, και το μέλλον της Ευρώπης και είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αυτή την εβδομάδα, ενώ αναμένεται επίσης το Σώμα να προχωρήσει στην ψήφιση νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ίση αμοιβή και την ίση εργασία για εργαζόμενους, οι οποίοι αποστέλλονται προσωρινά σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Την Τρίτη, η Ευρωβουλή αναμένεται να προχωρήσει στην επικαιροποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ισότητα αμοιβής και συνθηκών εργασίας των αποσπασμένων εργαζομένων και στη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραστεί ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ για το μέλλον της Ευρώπης την Τετάρτη, το πρωί, στο πλαίσιο συζήτησης που γίνεται μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των Ευρωβουλευτών. Έχουν ήδη προηγηθεί Ιρλανδία, Κροατία, Πορτογαλία, Γαλλία και Βέλγιο ενώ ακολουθούν τους επόμενους μήνες Ολλανδία και Πολωνία.

Το απόγευμα της Τετάρτης οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερους ελέγχους σε ό,τι αφορά τα προγράμματα κρατών – μελών για παραχώρηση δικαιωμάτων ιθαγένειας ή διαμονής ως αντάλλαγμα για την ανάληψη επενδύσεων.

Οι εργασίες του Σώματος άρχισαν σήμερα το απόγευμα με μια ειδική μνεία στην πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν, η οποία απεβίωσε πρόσφατα, και τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμη της. Σε αναφορά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι μίλησε για το πάθος και το θάρρος που χαρακτήρισε το έργο της κ. Φοντέν στην υπηρεσία των Ευρωπαίων πολιτών με τους παρόντες Ευρωβουλευτές να ξεσπούν σε θερμό χειροκρότημα προς τιμήν της εκλιπούσας.

Σε δική του αναφορά ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε τη συντριβή της ομάδας του για την απώλεια της Νικόλ Φοντέν, η οποία όπως είπε ήταν η πρώτη γυναίκα μέλος του ΕΛΚ που ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ειδική αναφορά έκανε σε πρόσφατη έκκλησή της να ξανακάνουμε την Ευρώπη «ένα εγχείρημα το οποίο θα ονειρεύονται οι πολίτες».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε επίσης και για την έναρξη σε ισχύ του νέου κανονισμού για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις 25 Μαΐου, κάνοντας λόγο για ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετήματα της ΕΕ. Οι πολίτες, είπε, θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ηρεμία στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι πρώτη στην προστασία των πολιτών παγκοσμίως.

Μεταξύ άλλων, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος την Τετάρτη, σε πανηγυρική συνεδρία του Σώματος.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ


ΚΥΠΕ – της απεσταλμένης μας Ήβης Μιτσίδου Phillips – Γαλλία/ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 28/05/2018 19:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: