Tο καθεστώς Ερντογάν φυλάκισε νεαρή δικηγόρο γιατί δεν άρεσαν οι αναρτήσεις της στο Twitter




Την ώρα που το κίνημα #ΤΑΜΑΜ γιγαντώνεται στην Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν προχώρησε στην φυλάκιση μιας ακόμα δικηγόρου λόγω των θέσεων  που πήρε στα κοινωνικά  μέσα δικτύωσης και οι οποίες θεωρήθηκαν ως  προπαγάνδα υπέρ του κινήματος του Γκιουλέν.

Η δικηγόρος  Σιμπέλ Σεβίντς Ντεβίς συνελήφθη την Τρίτη στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη , τρεις ημέρες μετά από ένα tweet με το οποίο απαντούσε σε επικρίσεις που δεχόταν από “τρολλ” του Ερντογάν

“Ως δικηγόρος, γνωρίζω ότι θα προσπαθήσουν να προσποιούνται ότι δεν είναι υποστηρικτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Το μέλλον είναι κοντά. Μην ξεχνάτε” έγραψε η Ντεβίς.

Η δικηγόρος Σιμπέλ Σεβίντς Ντεβίς

Η επίσημη κατηγορία εναντίον της, όπως αναφέρει η το Κέντρο Ελευθερίας Στοκχόλμης είναι “διάδοση προπαγάνδας για το κίνημα Γκιουλέν. Η φιλοκυβερνητική ημερίδα Hürriyet ανέφερε ότι η Deveci δημοσίευσε επίσης τα ακόλουθα tweets τη νύχτα του πραξικοπήματος:

“Δεν έχουμε επιχειρήσεις στους δρόμους. Οι στρατιώτες είναι δικοί μας! “

“Στρατιώτες, κάνε ό, τι είναι καλύτερο”

“Κάποιος προσπαθεί να ρίξει στρατιώτες ενάντια στους Τούρκους πολίτες”.

“Όλοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, του υπουργού Εσωτερικών και του προέδρου του AKP  καλούν τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους. Μην το κάνετε αυτό! ”

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ασκήσει μέχρι τώρα διώξεις σε  1.539 δικηγόρους. Συνελήφθησαν 580 και καταδίκασε 103 δικηγόρους σε μακρά φυλάκιση  μετά από  το αμφιλεγόμενο απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η πρωτοβουλία The Associated Lawyers Initiative

Αμέσως μετά το  αποτυχημένο πραξικόπημα, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ο  Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψαν την ευθύνη στο κίνημα Γκιουλέν.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν αρνήθηκε οτι  έχει κάποιο ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα και ζήτησε διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με αυτό, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν που αποκάλεσε την απόπειρα   “δώρο από τον Θεό”,  ξεκίνησε μια ευρεία εκκαθάριση απομακρύνοντας μέλη του κινήματος  από τα κρατικά θεσμικά όργανα,  και θέτοντάς τα σε κράτηση.

Η Τουρκία απέλυσε  περισσότερους από 150.000 δικαστές, δασκάλους, αστυνομικούς και δημόσιους υπαλλήλους από τις 15 Ιουλίου. Στις 13 Δεκεμβρίου 2017 το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι 169.013 άτομα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο  ποινικών κυρώσεων με αφορμή  το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε φυλάκιση έχουν καταδικαστεί ήδη 77.081 άτομα από τις 15 Ιουλίου 2016 έως τις 11 Απριλίου 2018.

Πηγή: SCF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: