Την ενίσχυση των θεσμών της αυτοδιοίκησης ζητά η ΕΝΠΕ και το ΚΕΔΕ από τον Σκουρλέτη




« Δεν συνιστά μεταρρύθμιση» το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών « Κλεισθένης Ι» τονίζει σε δήλωσή του, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ενόψει της αυριανής κοινής συνέλευσης με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), στην οποία θα παραστεί και θα μιλήσει και ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης. Παράλληλα με πλειοψηφία απέρριψε η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» ως βάση διαλόγου με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και εκπροσώπων των κομμάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός υπογραμμίζει ότι «καμία μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γίνει ερήμην και πολύ περισσότερο ενάντια στην ίδια την αυτοδιοίκηση» και ζητεί τη διεξαγωγή «ενός ειλικρινούς, καλοπροαίρετου και ουσιαστικού διαλόγου με γνώμονα την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης». Επίσης υπενθυμίζει ότι η ΕΝΠΕ χει ήδη εκπονήσει και καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών και τα κόμματα πρόταση σχεδίου νόμου για τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, είναι η ακόλουθη:

«Από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια μέχρι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τις επενδύσεις, από τις πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας μέχρι το περιβάλλον, η αυτοδιοίκηση διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών. ‘Αρα, η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση δεν αφορά μόνο τους αιρετούς και τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες και τους δήμους, αφορά και επηρεάζει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Αφορά το παρόν και το μέλλον κάθε οικογένειας και κυρίως τις νέες γενιές.

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε, μετά από κυοφορία 14 μηνών και μετά το πρώτο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ, το υπουργείο Εσωτερικών δεν συνιστά μεταρρύθμιση. Κατά κοινή ομολογία, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αλλά δεν ασχολείται καν με τα πραγματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης. Τουναντίον, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ.

Επιπρόσθετα, το σχέδιο νόμου ούτε αποκεντρώνει νέες αρμοδιότητες με αντίστοιχους πόρους, ούτε απλοποιεί το ασφυκτικό γραφειοκρατικό πλαίσιο που κρατά δέσμια την αυτοδιοίκηση αλλά, αντίθετα, ενισχύει την επιτροπεία του κράτους στους ΟΤΑ. Ακόμη, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο μικρό, ευέλικτο, επιτελικό κράτος. Το σχέδιο νόμου εστιάζει μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, το οποίο, όμως, είναι το τελευταίο που αφορά σήμερα τον πολίτη. Τον αφορούν όμως αν μπορεί να εξυπηρετηθεί με αξιοπρέπεια σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Αν έχει σχολεία και παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά του. Αν έχει δρόμους και πεζοδρόμια για να μετακινηθεί με ασφάλεια και ταχύτητα. Αν οι δημόσιες υπηρεσίες είναι λειτουργικές και φιλικές προς τον πολίτη. Αν υπάρχουν δουλειές για να μη μεταναστεύουν τα παιδιά του στο εξωτερικό. Αν υπάρχει παραγωγή, αν υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις. Αν δεν τιμωρείται η παραγωγικότητα και η εργατικότητα με εξοντωτικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Αυτά αφορούν τον πολίτη. Συνεπώς, είναι αδήριτη ανάγκη και προφανώς όχι πολυτέλεια η μεταρρύθμιση στο κεντρικό κράτος. Και η κύρια οδός μεταρρύθμισης του κεντρικού κράτους είναι η τολμηρή και ριζοσπαστική αποκέντρωση με ουσιαστική ενίσχυση των θεσμών της αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών.

Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, έχοντας ως αρχή ότι καμία μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γίνει ερήμην και πολύ περισσότερο ενάντια στην ίδια την αυτοδιοίκηση, είμαστε – σταθερά, διαχρονικά, αποδεδειγμένα – υπέρ ενός ειλικρινούς, καλοπροαίρετου και ουσιαστικού διαλόγου με γνώμονα την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης.

Κι επειδή μιλάμε όχι με συνθήματα, αλλά με ξεκάθαρο λόγο και πράξεις, έχουμε εκπονήσει και καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών και τα κόμματα πρόταση σχεδίου νόμου για τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Για να μπορεί κάθε πολίτης να αποφασίζει για τις τοπικές υποθέσεις. Για να κάνουμε πράξη τη συλλογική ηγεσία: να καλούνται να αποφασίζουν εκείνοι οι οποίοι καλούνται και να υλοποιήσουν. Για Περιφέρειες με περισσότερες αρμοδιότητες σε περισσότερα πεδία πολιτικής, το απαραίτητο προσωπικό και τους απαιτούμενους πόρους να τις ασκήσουν καθώς και με κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να νομοθετούν για τα τοπικά ζητήματα και να δίνουν άμεσα λύσεις ρεαλιστικές, ανθρώπινες και αποτελεσματικές. Αυτά ιεραρχούμε ως ουσιαστικά ζητήματα, αυτά θα αναδείξουμε και θα συζητήσουμε αύριο στο δεύτερο συνέδριο της αυτοδιοίκησης, αυτά καλούμε την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν πράξη προς όφελος της κοινωνίας».

Με μεγάλη πλειοψηφία απέρριψε η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» ως βάση διαλόγου με το Υπουργείο Εσωτερικών

Ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: Λέμε ναι στο διάλογο αλλά για μεταρρυθμίσεις ουσίας. Δε θα επιτρέψουμε την απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης και τη διάλυση των δήμων μας.

Το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης Ι» δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση με το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ με ψήφισμά της.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης συμφώνησαν στη συνέχιση της διαβούλευσης με το Υπουργείο Εσωτερικών, στη βάση όμως των προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου του Υπουργείου.

Το κείμενο του ψηφίσματος θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στην αυριανή κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ –ΕΝΠΕ, στις 10 το πρωί, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και εκπροσώπων των κομμάτων.

Στο ψήφισμά της η Έκτακτή Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών, την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για την αποκέντρωση της εξουσίας και την ενδυνάμωση των θεσμών της Τοπικής Δημοκρατίας.

Επίσης δεσμεύεται εντός τριμήνου να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στη βάση των θέσεων που έχουν διαμορφωθεί στα συνέδριά της.

Καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους.

Κατά το κλείσιμο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε την πρόθεση της Αυτοδιοίκησης να συνεργαστεί με το Υπ. Εσωτερικών και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για θεσμικές αλλαγές ουσίας και μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην αποκέντρωση και την ενίσχυση της Τοπικής Διακυβέρνησης. Υπό την προϋπόθεση όμως, όπως ξεκαθάρισε, ο Υπουργός Εσωτερικών να λάβει σοβαρά υπόψιν του τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και να μην επιμείνει μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Μια τέτοια επιλογή, όπως ανέφερε, διαμορφώνει σκηνικό ρήξης για το οποίο θα φέρει ο ίδιος ο Υπουργός την ευθύνη.

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα καταψήφισε η Παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» με επικεφαλής το Δ. Μπίρμπα ο οποίος κατέθεσε δικό του ψήφισμα.

Η Παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής το Γ. Ιωακειμίδη, το μέλος του Δ.Σ. και Εκπρόσωπος του Συντονισμού Αιρετών Τ. Κανταράς καθώς και η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελ. Παντελάκη ψήφισαν παρόν και κατέθεσαν ο καθένας τη δική του πρόταση ψηφίσματος.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφασίζει:

1. Αυτό το Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολό του, ιδίως δε κατά

-το σκέλος των αρμοδιοτήτων,

-των πόρων,

-της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων,

– την πάταξη της γραφειοκρατίας,

-των ενδοαυτοδιοικητικών ανισοτήτων,

-καθώς και του περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

2. Η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ζητάει από τον Υπουργό Εσωτερικών, την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για την αποκέντρωση της εξουσίας και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας.

3. Η ΚΕΔΕ δεσμεύεται εντός τριμήνου να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στη βάση των θέσεων που έχουν διαμορφωθεί με τις αποφάσεις των Συνεδρίων των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών.

4. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, να δώσει προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της χώρας και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. Να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης που μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά πλήττει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και την τοπική δημοκρατία.

5. Εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ να καθορίσει τα περαιτέρω βήματα ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

10/05/2018 19:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Βέλλας
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: