Θα ηγηθούμε ξανά στο διάστημα και πολύ σύντομα θα πάμε στον Άρη, υποστηρίζει ο Τραμπ




Πολύ σύντομα θα πάμε στον πλανήτη Αρη, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να προβούν στη σύσταση μιας διαστημικής δύναμης για να καταστούν ηγέτες του διαστήματος.

Μιλώντας ενώπιον στρατιωτικών στην αεροπορική βάση Μιραμάρ των Πεζοναυτών, ο Πρόεδρος Τραμπ είπε:

«Επιτέλους, θα ηγηθούμε ξανά στο διάστημα. Πολύ σύντομα θα πάμε στον Αρη. Δεν θα πηγαίναμε στον Αρη εάν κέρδιζε η αντίπαλός μου (Χίλαρι Κλίντον)».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «θα δείξουν τον δρόμο για το διάστημα» σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή υστερούν αλλά κάνουν πολύ γρήγορα βήματα «τόσο γρήγορα που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί».

Ο κ. Τραμπ αναφερόταν όχι μόνο στη ΝΑΣΑ αλλά και σε πολλές αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες εισήλθαν σε μια κούρσα για το διάστημα, τόσο όσον αφορά τον διαστημικό τουρισμό όσο και το ποιος θα στείλει τον πρώτο άνθρωπο στον Αρη.

Εξάλλου, ο Αμερικανός Πρόεδρος παρουσίασε την ιδέα του για τη δημιουργία μιας «διαστημικής δύναμης» (Space Force) που θα επιχειρεί εκτός της ατμόσφαιρας της Γης.

Όπως έχουμε, είπε, τον στρατό, την αεροπορία, το ναυτικό κτλ, πρέπει να έχουμε και μια δύναμη που να προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο διάστημα, καθώς, όπως ανέφερε, το διάστημα είναι και αυτό θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων.

Τα σχέδια διάφορων υπηρεσιών και ιδιωτών για τον Αρη

Ο αποικισμός του Αρη θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ανθρωπότητας. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα πρέπει να έχει στη διάθεσή της δύο πλανήτες, τουλάχιστον, καθώς οι κίνδυνοι από το διάστημα είναι πολλοί.

Το διαστημόπλοιο Ωρίων της ΝΑΣΑ πρόκειται να στείλει τους πρώτους αστροναύτες στον πλανήτη Αρη μέσα στη δεκαετία του 2030.

Η ΝΑΣΑ και το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έκαναν πρόσφατα δοκιμαστική άσκηση στον Ειρηνικό Ωκεανό για το μελλοντικό σενάριο της επιστροφής του διαστημόπλοιου στη Γη.

Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς είπε ότι “θα στείλουμε ξανά Αμερικανούς αστροναύτες στο φεγγάρι, όχι μόνο για να αφήσουμε πίσω τα ίχνη και τις σημαίες μας, αλλά και για να θέσουμε τις βάσεις που χρειαζόμαστε για να στείλουμε Αμερικανούς στον Αρη και πέραν από αυτόν”.

Έκανε επίσης λόγο για `αντίπαλους` στη διαστημική κούρσα, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, `με επιθετικό τρόπο` αναπτύσσουν δυνατότητες παρεμβολών που “θα μπορούσαν να εμποδίσουν άκρως σημαντική στρατιωτική επιτήρηση, τα συστήματα πλοήγησης και τα δίκτυα επικοινωνίας”.

“Υπό το φως αυτής της απειλής, η Αμερική πρέπει να είναι κυρίαρχη στους ουρανούς όσο κυρίαρχη είναι στη Γη”, είπε.

Μίλησε ακόμη και για οικονομική ανάπτυξη στον τομέα του διαστήματος και είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να κυριαρχήσουν οικονομικά σε αυτόν τον τομέα.

Η αμερικανική βιομηχανία, πρόσθεσε, πρέπει να είναι η πρώτη δύναμη.

A handout photograph made available by NASA showing a self-portrait of NASA’s Mars rover Curiosity. EPA

Η Ρωσία εξάλλου, προχωρεί και αυτή με γοργά βήματα για κατάκτηση του Αρη.

Ο Γενικός Διευθυντής της ρωσικής διαστημικής εταιρείας Roskosmos, Ιγκόρ Καμαρόφ, αναφερόμενος σε μελλοντικές αποστολές στον Αρη δήλωσε ότι για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν έχει δοθεί εντολή στις επιχειρήσεις του διαστημικού τομέα να σχεδιάσουν νέους πυραυλοκινητήρες με υλικά υψηλής τεχνολογίας.

Οι ιδιωτικές εταιρείες επενδύουν δισεκατομμύρια στον τομέα αυτό.

Ο ιδιοκτήτης της διαστημικής εταιρείας SpaceX, δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ είπε ότι σε μόνο επτά χρόνια από τώρα η εταιρεία του θα στείλει τους πρώτους ανθρώπους στον Αρη. Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται η νέα τεχνολογία της εταιρείας προκειμένου το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι στον Αρη να γίνει πραγματικότητα.

Η SpaceX προγραμματίζει να εκτοξεύσει την πρώτη μη επανδρωμένη εμπορική αποστολή στον Αρη το 2022 και να στείλει επανδρωμένη αποστολή δύο χρόνια μετά. Οι πρώτοι άνθρωποι θα προετοιμάσουν το έδαφος για το μεγάλο όραμα του Μασκ που είναι η δημιουργία μιας αποικίας στον Αρη με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου στα επόμενα 50-100 χρόνια.

“Ο μακροχρόνιος στόχος μας είναι να καταστήσουμε τον Αρη φιλόξενο πλανήτη για τον άνθρωπο (terraforming) για να γίνει ένας όμορφος πλανήτης» είπε.

Εξάλλου, σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο ο πυρηνικός φυσικός Καθηγητής Θανάσης Οικονόμου του Πανεπιστημίου του Σικάγο, εκτίμησε ότι ο άνθρωπος θα πατήσει το πόδι του στον Αρη σε λιγότερο από 18 χρόνια. Ο Οικονόμου, ο οποίος σχεδίασε πάμπολλα διαστημικά εργαλεία και οχήματα που στάληκαν στο διάστημα και τον οποίο εμπιστεύτηκαν οι πιο γνωστές υπηρεσίες διαστήματος στον κόσμο, είπε ότι η επανδρωμένη αποστολή στον Αρη θα γίνει στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
03/05/2018 11:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: