Στον Παυλόπουλο πάει ο πρωθυπουργός: Τον ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό




Για τις 9 το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε δύο συναντήσεις με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και για την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης σε δύο βασικές προϋποθέσεις για τη λύση: στη χρήση του ονόματος έναντι όλων και στη συνταγματική αναθεώρηση της πΓΔΜ που θα εξασφαλίζει την απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών και με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές του με τον κ. Ζάεφ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, υποστήριξε ότι η συζήτηση για το όνομα είναι «κενή περιεχομένου» αν δεν εκπληρωθούν οι δύο προϋποθέσεις της ελληνικής πλευράς, και αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του Τύπου για ύπαρξη νέας πρότασης σχετικά με το όνομα.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία ενημερώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρέθηκε το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι το συγκεκριμένο όνομα συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους, που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο. «Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα
19/05/2018 08:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: