Στο Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» εορτάσθηκε η 45η επέτειος από το Κίνημα του Ναυτικού




Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, γιορτάστηκε φέτος η 45η επέτειος από το Κίνημα του Ναυτικού επί του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», στο ‘Αλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης, στη Μαρίνα Φλοίσβου.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ως ήρωες της εποχής μας τα μέλη του πολεμικού ναυτικού, που «με γενναιότητα, αυτοθυσία, ψυχική δύναμη και σθένος, όρθωσαν το ανάστημά τους, σε ένα στυγνό καθεστώς, το οποίο κατέλυσε το σύνταγμα και κάθε έννοια σεβασμού των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων των Ελλήνων».

Ο ΥΕΘΑ τόνισε ακόμα πως «το μήνυμα του αγώνα τους παραμένει διαχρονικό. Επικαιροποιείται μπροστά σε κάθε δυσκολία, σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας».

Επιπρόσθετα, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε πως «κάθε μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση επιτυγχάνεται με υπέρβαση, με αγώνα συλλογικό και κοινωνική προσπάθεια ανιδιοτελή. Και αυτό το οποίο απολαμβάνουμε και δυστυχώς το θεωρούμε δεδομένο, αποτελεί τον καρπό της αυτοθυσίας πολλών καθημερινών ανθρώπων. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται. Είναι καθημερινός. Αφενός για να βελτιώσουμε την ποιότητα των θεσμών και προπάντων την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών του πολιτικού μας συστήματος, εμβαθύνοντας στην προστασία των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Αφετέρου για να προασπίσουμε το πολίτευμά μας από ακραίες και μισαλλόδοξες φωνές, που επιχειρούν να υποβαθμίσουν το τεράστιο θεσμικό, ιστορικό και αξιακό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας».

Τέλος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε πως «αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σήμερα, αποτελούν στυλοβάτη του έθνους, αλλά και των δημοκρατικών θεσμών, εγγύηση για την εθνική μας ασφάλεια από κάθε εξωτερική απειλή».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, τόνισε στην ομιλία του: «Το Κίνημα του Ναυτικού αποτελεί κορυφαία στιγμή αντιδικτατορικής δράσης και συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του πολεμικού ναυτικού. Συνεπώς αποτελεί υποχρέωση μας, αφενός μεν η απότιση φόρου τιμής στον αγώνα των στελεχών μας για την επάνοδο της δημοκρατίας, και αφετέρου η ανάδειξή του στις νεότερες γενιές και η διαφύλαξή του στην ιστορική μνήμη του έθνους».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το δημοκρατικό Κίνημα του πολεμικού ναυτικού είχε μεγάλη απήχηση σε όλο τον ελεύθερο και πολιτισμένο κόσμο και απέδειξε ότι στην χώρα μας υπάρχουν αξιωματικοί, οι οποίοι, όχι μόνο δεν στήριξαν την δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά στράφηκαν ενεργά και αποτελεσματικά εναντίον της».

To παρών στην εκδήλωση έδωσαν, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Τραγάκης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης συνοδευόμενος από την σύζυγο του Μαριάννα και ο αδερφός του Γιώργος Βαρδινογιάννης. O αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των γενικών επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και αντιπροσωπείες τους, πρώην υπουργοί, επίτιμοι αρχηγοί, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, οι εν ζωή καθώς και οι συγγενείς των αποθανόντων συμμετεχόντων στο Κίνημα του Ναυτικού, η οικογένεια του αείμνηστου ναυάρχου Νικόλαου Παππά, μέλη του πληρώματος του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ», εν αποστρατεία στελέχη του πολεμικού ναυτικού και μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας.

21/05/2018 23:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: