Ποιος διαμορφώνει το γόητρο της ΕΛ.ΑΣ. κύριε υπουργέ; Κάν’ το, όπως με τον Μπουτάρη…




Της Ελισάβετ Σταυριανίδου

Καταδικαστέα η βία που ασκήθηκε προ ημερών κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή του Λευκού Πύργου, κατά την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ανεπιφύλακτα.

Δηλώσεις στήριξης προς το Γιάννη Μπουτάρη, κατακραυγή από φορείς, συλλόγους, πολιτικά πρόσωπα, τοπικούς άρχοντες.

  • Τέσσερις συλλήψεις. Τρεις καταδίκες. Δώδεκα ταυτοποιήσεις στο σύνολο τους. Και όλα αυτά μέσα, σε διάστημα μόλις έξι ημερών, με τις συλλήψεις να γίνονται την επόμενη κιόλας ημέρα της επίθεσης. Χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αξιωματικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, το οπτικοακουστικό υλικό, που έφτασε στα χέρια τους, από τη στιγμή της επίθεσης.

Σπάνιο φαινόμενο για τους διαπιστευμένους αστυνομικούς συντάκτες στη Θεσσαλονίκη, κάθε απόγευμα να ηχεί ένα νέο γραπτό μήνυμα στο κινητό τους και να αναφέρει νέες συλλήψεις, νέες προσαγωγές, νέες ταυτοποιήσεις. “Κάθε απόγευμα, αυτά θα έχουμε;”, το σχόλιο, μεταξύ άλλων, στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια (όχι για την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας και την έκβαση της υπόθεσης, αλλά για το “τρέξιμο” της μετάδοσης της είδησης).

Θα έλεγε κανείς πως στη συγκεκριμένη υπόθεση η Ελληνική Αστυνομία επέδειξε γρήγορα και άμεσα αντανακλαστικά, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη μεθοδικότητα, την αποτελεσματικότητα και το υψηλό της γόητρο.

Ως εδώ καλά.
Αλλά ως εδώ.

  • Εκτός από την υπόθεση Μπουτάρη, υπάρχουν άλλες υποθέσεις οι οποίες παραμένουν “ανοικτές” και για τις οποίες η κοινωνία της πόλης ζητά ακόμα απαντήσεις, τόσο από τις αστυνομικές, όσο και από τις εισαγγελικές αρχές.

Στο συλλαλητήριο για το όνομα των Σκοπίων

Οι Θεσσαλονικείς – και όχι μόνο – ακόμα περιμένουν απαντήσεις για όλα όσα συνέβησαν στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Επιθέσεις σε διερχόμενους που κινούνταν προς το συλλαλητήριο. Επιθέσεις σε διερχόμενο λεωφορείο, που μετέφερε πολίτες προς το συλλαλητήριο. Συνθήματα και αφισοκόλληση, κατά του Γιάννη Μπουτάρη, με τον ίδιο να σχολιάζει μια μέρα μετά: «Δεν είναι η πρώτη φορά. Και για τους Τούρκους και τους Εβραίους με κατηγορούν επειδή έχω συγκεκριμένη γραμμή».

Οργανωμένη κίνηση ομάδας ατόμων μέσα στην πόλη για τουλάχιστον μία ώρα. Επιθέσεις σε δύο καταλήψεις αντιεξουσιαστών. Εμπρησμός και ολική καταστροφή μίας από αυτές. Της Libertatia. Στη λεωφόρο Στρατού. Καταγραφή σε οπτικοακουστικό υλικό, που είχε στη διάθεσή της και μετέδωσε εκείνη την ημέρα, η ΕΡΤ3. Το υλικό στη διάθεση των αστυνομικών και των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες μάλιστα διέταξαν προκαταρκτική έρευνα για το σύνολο των περιστατικών που σημειώθηκαν εκείνη την ημέρα.

Πέρασε η πρώτη μέρα. Καμία ειδοποίηση προς τους δημοσιογράφους για συλλήψεις ή προσαγωγές, ή έστω ταυτοποιήσεις.

Δεύτερη μέρα σιγή.

Τρίτη μέρα σιγή.

Τέσσερις μήνες σιγή.

  • Δύο παρόμοια περιστατικά. Βία στο ένα. Βία και στο άλλο. Οπτικοακουστικό υλικό στο ένα. Οπτικοακουστικό υλικό στο άλλο. Τέσσερις συλλήψεις, δώδεκα ταυτοποιήσεις, στο σύνολο, στο ένα. ΜΗΔΕΝ στο άλλο.

Ποιος ορίζει, ΤΕΛΙΚΑ, κύριε Τόσκα την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας;

Ποιος διαχωρίζει τα περιστατικά, που έχουν ΕΝΑΝ, κοινό παρανομαστή;

Ποιος ευθύνεται για τους δύο διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης;

  • Πόσο αποτρεπτικά στην επίθεση Μπουτάρη άραγε, θα λειτουργούσαν τυχόν συλλήψεις ή προσαγωγές ή ταυτοποιήσεις, για όσα έγιναν την ημέρα του συλλαλητηρίου;

Ποιος σας…. καθησυχάζει ότι οι Θεσσαλονικείς δεν περίμεναν ΑΜΕΣΑ απαντήσεις και περιμένουν ακόμα;

Ποιος σας “εξουσιοδοτεί” να διαμορφώνετε το γόητρο της ΕΛ.ΑΣ;

Ή μήπως πιστεύετε, κύριοι της Εισαγγελίας, πως οι Θεσσαλονικείς έχουν ξεχάσει ή δεν περιμένουν απαντήσεις για το μαρτύριο της σταγόνας που πέρασαν πρόσφατα ή ακόμα και την παράλυση της πόλης, τον Ιανουάριο του 2017, με το χιονιά;

Σε μία πόλη, που αρκετά ταλαιπωρημένη και αφημένη στην τύχη της είναι, ικανοποιεί να αντιμετωπίζονται άμεσα περιστατικά βίας κατά του δημάρχου της, του πρώτου της πολίτη. Αλλά θα ικανοποιούσε ακόμα περισσότερο, να έχετε απαντήσεις για ΚΑΘΕ περιστατικό βίας που ασκείται σε πολίτες, ανώνυμους ή μη. Αντιεξουσιαστές ή μη. Χρυσαυγίτες ή όχι.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στον Γιάννη Μπουτάρη: “Ο,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: