Ο Τραμπάκουλας δεν είναι πια μαζί μας: Από την προσφυγιά και τη φτώχεια, στην κορυφή της σάτιρας




Καταξιωμένος κωμικός και σατιρικός ηθοποιός, ο Χάρρυ Κλυνν “σφράγισε” μια ολόκληρη εποχή.

Με τις μεταμφιέσεις του και το καυστικό του χιούμορ, κέρδισε τη συμπάθεια του κοινού και έβαλε το δικό του λιθαράκι στην ελληνική σάτιρα.
Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου του 1940 από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων και αναγκάστηκε να εργαστεί από τα 5 του χρόνια.

Μερικά χρόνια αργότερα συμμετείχε σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη. Το ταλέντο του ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και του χάρισε το πρώτο βραβείο αλλά και την πρόταση του Γιώργου Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.

Υπό τις συμβουλές και την καθοδήγηση του Οικονομίδη, σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Παράλληλα εμφανιζόταν σε διάφορα κοσμικά κέντρα της εποχής και ταβέρνες ως παρουσιαστής προγράμματος ενώ έκανε και τα δικά του νούμερα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 60 συμμετείχε στις θρυλικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου «Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια».

Ποιος ξεχνάει την ξεκαρδιστική σκηνή στο μπάνιο του σπιτιού της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Γιώργου Κωνσταντίνου…

… ή τον διάλογο με έναν πιτσιρίκο στην ταινία “201 καναρίνια”.

Την ίδια εποχή αρχίζουν οι πρώτες θεατρικές εμφανίσεις στο “Ακροπόλ” και το “Χατζηχρήστου”. Οι εμφανίσεις του τόσο στο σανίδι όσο και στη μεγάλη οθόνη τον κάνουν γνωστό στο ευρύ κοινό.

Απο το 1964 έως το 1974 ο Χάρρυ Κλύνν έζησε μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εργάστηκε σε ελληνικά κέντρα ως ηθοποιός και performer ενώ έγινε και stand up comedian, ένα νέο είδος που αργότερα έφερε στην Ελλάδα. Παράλληλα, συνεργάστηκε με το «Playboy» και άλλα περιοδικά.
Στην Αμερική παντρεύτηκε τη Χαρίκλεια, η οποία του χάρισε το πρώτο απο τα τρία του παιδιά, τον Νίκο. Στον Καναδά απέκτησε τον δεύτερο του γιο Αποστόλη, ενώ η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα.

Επιστροφή την Αθήνα

Τον χειμώνα του 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και εμφανίστηκε σε διάφορες μπουάτ της Πλάκας που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή.
Ευρύτερα γνωστός έγινε όταν κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Για δέσιμο», το 1978.
Ακολούθησαν κι άλλοι δίσκοι, ο ένας καλύτερος από τον άλλον, ενώ οι ταινίες που γύριζε έσπαγαν ρεκόρ εισιτηρίων.
Αργότερα ήρθε και η τηλεόραση με την AGB να τον χαρακτηρίζει ως τον “εμπορικότερο καλλιτέχνη της χιλιετίας”.
Ταυτόχρονα, σε όποιο θέατρο έπαιζε, σχηματίζονταν ουρές στα ταμεία ενώ τα τραγούδια του ακούγονταν συνεχώς από τα  ραδιόφωνα και τα κασετόφωνα κάθε σπιτιού.

Πανέξυπνος και πολυτάλαντος ασχολήθηκε με τη ζωγραφική αλλά και τη συγγραφή βιβλίων.

Τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο γενέθλιο δήμο του, στην Καλαμαριά, είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος.

Ο Χάρρυ Κλυνν δραστηριοποιήθηκε και στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο. Το 1980 ηγήθηκε της ποδοσφαιρικής ομάδας της γενέτειράς του, του “Απόλλωνα Καλαμαριάς”.

Πριν από περίπου δύο χρόνια έχασε τον πρωτότοκο γιο του και σκηνοθέτη, Νίκο.
Η απώλεια του στοίχισε πολύ και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε.

Τη νύχτα της Κυριακής, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

 

Ρεπορτάζ: hellasjournal

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: