Ο κόσμος γίνεται όλο και πιό επικίνδυνος για τους δημοσιογράφους αναφέρει έκθεση




Η επιθετικότητα κατά των δημοσιογράφων αυξάνεται και μερικές φορές ενθαρρύνεται ανοιχτά από πολιτικούς ηγέτες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που συντάχθηκε από τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα.

Όλο και περισσότεροι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες μειώνουν τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης στην δημοκρατική κοινωνία και αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους σας αντιπάλους τους καταφεύγοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε λεκτική κακοποίησης τους, αναφέρει η έκθεση.

Η Ευρώπη θεωρείται η περιοχή όπου η Ελευθερία του Τύπου είναι ασφαλέστερη, ωστόσο, τέσσερις χώρες της Ευρώπης είχαν δραματική πτώση στη φετινή λίστα, για προφανείς λόγους σε δύο περιπτώσεις: Η Μάλτα (18 θέσεις κάτω στην 65η θέση), η Τσεχία(11 θέσεις κάτω στην 34η θέση), η Σερβία (10 θέσεις κάτω στην 76η θέση) και η Σλοβακία (10 θέσεις κάτω στην 27η θέση). Από την άλλη πλευρά, τρεις από τις τέσσερις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης – η Σουηδία, η Ολλανδία και η Φινλανδία – είναι μέλη της ΕΕ.

Ο δείκτης για την ελευθερία του Τύπου δείχνει την επιρροή ισχυρών ηγετών όπως ο Πούτιν στην Ρωσία (148) και ο Σι Ζιπίνγκ στην Κίνα (176), οι οποίοι περιορίζουν τις ανεξάρτητες φωνές και ελέγχουν τα νέα και τις πληροφορίες. Ο πόλεμος επηρεάζει επίσης την ελευθερία του Τύπου. Φέτος, το Ιράκ (δύο θέσεις κάτω στην 160) εντάχθηκε στο “πολύ κακό” τμήμα του Δείκτη. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται συνολικά 22 χώρες, σημειώνοντας έτσι τον μεγαλύτερο αριθμό χωρών που έχουν βρεθεί στην κατηγορία αυτή μέχρι σήμερα.

Προστατεύοντας τους δημοσιογράφους

Σε διάστημα πέντε μηνών, η Ευρώπη θρήνησε για τον θάνατο δύο ερευνητικών δημοσιογράφων. Η , Μαλτέζα δημοσιογράφος, Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ο Σλοβάκος δημοσιογράφος, Γιαν Κούτσιακ και η αρραβωνιαστικιά του, Μαρτίνα Κουσνίροβα δολοφονήθηκαν το Φεβρουάριο. Και τα δύο περιστατικά έκαναν σαφές ότι η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν έκθεση της Μπάρμπαρα Σπινέλι (Ευρωπαϊκή Αριστερά , Ιταλία) στις 3 Μαΐου, με στόχο την προστασία της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η δημιουργία ανεξάρτητου ρυθμιστικού φορέα, ο οποίος θα συνεργάζεται με δημοσιογραφικές οργανώσεις για την παρακολούθηση και αναφορά βίας και απειλών.

* Πηγή: Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: