Ο Κιμ θέλει σταθερά τη Σύνοδο: Θετικές οι διαβουλεύσεις, λέει τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος




Πλήρης φαίνεται πως είναι η αντιστροφή του κλίματος μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας με τις δύο πλευρές να κάνουν θετικές προς τη Σύνοδο δηλώσεις και να μην αποκλείεται πλέον να υπάρξει συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Κιμ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως δεν έχει εγκαταλείψει – παρά την επιστολή που έστειλε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη – την ιδέα της Συνόδου και τόνισε: «Προχωρά πολύ καλά. Οπότε, εξετάζουμε την 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Επομένως, θα δούμε τι θα συμβεί».

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε Ιν που συναντήθηκε αιφνιδιαστικά με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, δήλωσε πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν επαναβεβαίωσε την ισχυρή θέλησή του για αποπυρηνικοποίηση της χώρας του και σύνοδο με τις ΗΠΑ.
Παράλληλα οι δύο χώρες της χερσονήσου συζητούν να υπογραφεί μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας μια αμοιβαία δεσμευτική συμφωνία μη επίθεσης ώστε η Πιονγιάνγκ να μην εκφράζει ανησυχίες για την ασφάλειά της.

“Για την επιτυχία της συνόδου κορυφής της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ, εξετάζουμε σε επίπεδο εργασίας διάφορους τρόπους για τη διάλυση των ανησυχιών της Βόρειας Κορέας όσον αφορά την ασφάλεια”, δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής προεδρίας σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: “Σε αυτό περιλαμβάνεται ο τερματισμός των εχθρικών σχέσεων, μια αμοιβαία δέσμευση μη επίθεσης, η έναρξη συνομιλιών για μια ειρηνευτική συνθήκη που θα αντικαταστήσει την σημερινή ανακωχή”.

Αξίζει να σημειωθεί πως τυπικά ο Πόλεμος της Κορέας (1950 – 1953) δεν έχει τερματιστεί ακόμα μιας και δεν υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών αλλά και των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: