Ο Ερντογάν “μαστιγώνει” την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αλλά “σκοτώνει” την τουρκική λίρα




Υπερεξουσίες ακόμα και στην οικονομία και τη νομισματική πολιτική της χώρας του ονειρεύεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν διστάζει να το δηλώσει ευθαρσώς ακόμα και σε ένα μέσο όπως το Bloomberg που διαμορφώνει πολλές φορές ακόμα και τις αντιδράσεις των αγορών.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως ως πρόεδρος πρέπει να δείχνει αποτελεσματικός στη νομισματική πολιτική και μάλιστα ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας να καταγράφει τις εντολές του και στη συνέχεια να τις εκτελεί και μάλιστα άμεσα.

Ωστόσο οι αγορές που έχουν συνηθίσει σε δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και τεχνοκρατικούς χειρισμούς μακριά από σουλτάνους και φιρμάνια τιμώρησαν άμεσα το τουρκικό νόμισμα που γνώρισε ακόμα μια μέρα πτώσης.

Η τουρκική λίρα έφτασε μετά τις δηλώσεις σε νέο ιστορικό χαμηλό (4,399 λίρες / δολάριο), ενώ συνολικά οι απώλειες έχουν ξεπεράσει το 13% από την αρχή του έτους.

Βέβαια για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Ερντογάν είπε στη ίδια συνέντευξη πως η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θα έχει το δικαίωμα να αγνοήσει του Προέδρου, ο οποίος με τη νέα κατάσταση θα είναι και ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας.

«Θα αναλάβω την ευθύνη ως αδιαμφισβήτητος επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά με τα βήματα που θα γίνουν και τις αποφάσεις σε αυτά τα θέματα», δήλωσε στη συνέντευξή του που δόθηκε κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία.

Επιχειρώντας να δείξει ότι θα αναλαμβάνει και την ευθύνη των πράξεών του, ο Ερντογάν δήλωσε πως οι πολίτες με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουν ποιον να θεωρήσουν υπεύθυνο για τα όποια λάθη, ωστόσο δεν εξήγησε ποια θα είναι αυτά τα ΜΜΕ που θα τολμήσουν να μιλήσουν για λάθη μετά από τόσες φυλακίσεις και διώξεις δημοσιογράφων.

Ο Ερντογάν είναι σφοδρός επικριτής των υψηλών επιτοκίων, επιδιώκοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού για να ενισχύσει την οικονομία. Την Παρασκευή, τα χαρακτήρισε «μητέρα και πατέρα όλων των δεινών».

Στη συνέντευξή του επανέλαβε την άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. «Το επιτόκιο είναι η αιτία και ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα. Όσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο πληθωρισμός», δήλωσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας Halkbank, που κρίθηκε ένοχος από αμερικανικό δικαστήριο για την βοήθεια που προσέφερε στο Ιράν προκειμένου να παραβιαστούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, είναι αθώος και ότι το αντίθετο θα σήμαινε ότι η Τουρκία είναι ένοχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: