Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ ανταλλάσσουν φιλιά προσερχόμενοι στις συνομιλίες. Φωτογραφία HellasJournal.Com

Τέλος για σήμερα οι συνομιλίες: Συνεχίζουν αύριο το πρωί οι κ. Κοτζιάς, Νίμιτς και Ντιμιτρόφ

Ολοκληρώθηκε για σήμερα ο κύκλος συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, στη παρουσία του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη. Οι συνομιλίες συνεχίζονται αύριο Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί…

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το γεγονός ότι συνεχίζουν και αύριο τις διαπραγματεύσεις “είναι μία όχι αρνητική εξέλιξη”. Μετά το τέλος της συνάντησης οι δύο υπουργοί έφυγαν από τα γραφεία του ΟΗΕ για να ενημερώσουν τους πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Οι δύο υπουργοί δεν έκαναν δηλώσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο…

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τελείωσε το γεύμα εργασίας μεταξύ των κ. Κοτζιά, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς. Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση στον 15ο όροφο του ΟΗΕ. Η διαπραγμάτευση “είναι ανοικτή” δήλωσε διπλωματική πηγή. Χωρίς χρονικό περιορισμό…

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι συνομιλίες για το Σκοπιανό, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ θα συνεχιστούν το απόγευμα, έγινε γνωστό από ενημερωμένη διπλωματική πηγή.

Η διακοπή γίνεται για να …φάνε. Πρόκειται ουσιαστικά για γεύμα εργασίας μεταξύ του κ. Νίμιτς, των δύο υπουργών και των αντιπροσωπειών

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό αν βρέθηκε σημείο συμφωνίας στην ονομασία και στα άλλα ανοικτά ζητήματα. Στο τραπέζι παραμένουν τα ονόματα “Nova Macedonia” και “Gorna (Upper) Macedonia”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ξεκίνησαν στις 10.30 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Στόχος τους είναι να συμφωνήσουν σε μία ονομασία και στην αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος, ούτως ώστε να μπορέσει η πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όρος για την ένταξη είναι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στην είσοδο του ΟΗΕ, και ανέβηκαν στον 15ο όροφο των γραφείων του ΟΗΕ, όπου γίνεται η συνάντηση και αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις 9 ώρα Ελλάδος.

Χθες ο κ. Κοτζιάς άφησε στη …σοφία του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την παραγωγή αποτελέσματος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Όπως είπε, ο κ. Κοτζιάς δεν περιμένει ότι ο κ. Νίμιτς θα καταθέσει συνθετική πρόταση, και σύμφωνα με όλα τα δεδομένα φαίνεται ότι θα επιμείνει στην ονομασία “Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία»).

Η ελληνική πλευρά, ως γνωστόν, θα δεχόταν την ονομασία “Gorna (Upper) Macedonia” (Βόρεια Μακεδονία), υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η σκοπιανή πλευρά δεν δείχνει διάθεση για συνταγματικές αλλαγές με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτει τις αναγκαίες ψήφους στη Βουλή.

Η σημερινή μέρα θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια καθώς οι επιλογές είναι δύο:

  • Ή θα συνεχιστεί το αδιέξοδο, που προκλήθηκε από την απόφαση των Σκοπιανών να υποβάλουν πρόταση, εκτός των πέντε που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς.
  • Ή θα υπάρξει συμφωνία στην ονομασία για να ακολουθήσουν οι αποφάσεις για την αλλαγή του Συντάγματος.

Εάν συμφωνηθεί το όνομα, τότε οι Σκοπιανοί θα λάβουν πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, αλλά αυτή δεν σημαίνει ότι αυτόματα γίνονται και μέλη της Δυτικής Συμμαχίας. Υπάρχει δρόμος ακόμα. Όμως θα έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι στο χέρι των Σκοπιανών να δείξουν ότι «είμαστε σε καλό δρόμο», όπως λένε οι ίδιοι, και τόνισε ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος.

«Αλλά», πρόσθεσε, «έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις».

Χθες το απόγευμα ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες παρουσία και του κ. Νίμιτς. Συζήτησαν το Σκοπιανό και ειδικά τις σημερινές διαπραγματεύσεις, αλλά και το Κυπριακό.

Μπορεί να γίνει έκπληξη σήμερα στο Σκοπιανό; Κυριαρχούν “Nova” και “Gorna (Upper) Macedonia”

Be the first to comment on "Τέλος για σήμερα οι συνομιλίες: Συνεχίζουν αύριο το πρωί οι κ. Κοτζιάς, Νίμιτς και Ντιμιτρόφ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*