Η γοητεία και η ορμή της νεότητας στο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης




Γοητεία, ορμή και αντισυμβατικότητα, χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη νεότητα, διακρίνουν τις ταινίες ενός ξεχωριστού αφιερώματος με το οποίο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο SKG Bridges Uprising Arts & Culture Festival – τη γιορτή πολιτισμού για νέους με άρωμα ευρωπαϊκού Νότου που διοργανώνεται στην πόλη.

Το αφιέρωμα με τίτλο “Ατίθασες Καρδιές” συνθέτουν οκτώ ταινίες, για κάποιες από τις οποίες το κοινό έχει τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με συντελεστές τους, ή με φοιτητές του Τμήματος Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

“Το αφιέρωμα αποτελείται οκτώ ταινίες σύγχρονης παραγωγής που επαναπροσδιορίζουν τη σχέση του σινεμά με τη νεότητα και χαρακτηρίζονται από τη γοητεία, την ορμή και την αντισυμβατικότητα της. Πρόκειται για ταινίες που μιλούν για νεότητα και το τι σημαίνει να είσαι νέος σε κάθε εποχή” δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη του Ελληνικού Τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελένη Ανδρουτσοπούλου.

“Το Φεστιβάλ διαχρονικά παρουσιάζει σε όλες τις δράσεις του (Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Ετήσιο Πρόγραμμα, Ταινιοθήκη) ταινίες που αναδεικνύουν τους νέους, τους προβληματισμούς, τις ελπίδες, τα όνειρα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν. Επόμενο ήταν από αυτά τα στοιχεία να προκύψει και ο τίτλος του αφιερώματος “Ατίθασες Καρδιές”, υπογράμμισε η κ. Ανδρουτσοπούλου.

“Ο Εγωιστής Γίγαντας” της Κλίο Μπάρναρντ, το φιλμ “Chevalier” της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, το “Όλοι θέλουν από λίγο!” του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το βραβευμένο με Όσκαρ “Moonlight”, του Μπάρι Τζένκινς, η ταινία “Πλατεία Αμερικής”, του Γιάννη Σακαρίδη, η “Πέτρα της Καρδιάς”, του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον και οι ταινίες “Κορίτσια”, της Σελίν Σιαμά και “Μυθικά Πλάσματα του Νότου”, του Μπεν Ζάιτλιν, είναι οι κινηματογραφικές δημιουργίες του αφιερώματος.

Απαντώντας στην ερώτηση αν αποκτούν οι ταινίες που επιλέχθηκαν νέα διάσταση, ενταγμένες σε ένα αφιέρωμα για τη σχέση κινηματογράφου με τη νεότητα, η κ. Ανδρουτσοπούλου, τόνισε: “Ασφαλώς, άλλωστε και ο ρόλος του προγραμματισμού ταινιών είναι οι ταινίες που επιλέγονται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ή αφιέρωμα, να διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για κάθε θεματική, να συνομιλούν μεταξύ τους και να ανοίγουν διάλογο με το κοινό”.

Οι προβολές των ταινιών θα είναι η αφορμή και για συζήτηση με συντελεστές τους, που έχουν προσκληθεί στη Θεσσαλονίκη. Οι θεατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία “Chevalier”, παρέα με τον πρωταγωνιστή της Γιώργο Πυρπασόπουλο και την “Πλατεία Αμερικής”, με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνη, οι οποίοι προλογίζουν τις ταινίες και συνομιλούν με το κοινό. “Παράλληλα, τις ταινίες του αφιερώματος θα παρουσιάσουν και φοιτητές του τμήματος Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα μας ταξιδέψουν μέσα από την νεανική, ιδιαίτερη και φρέσκια ματιά τους στις υπέροχες κινηματογραφικές ιστορίες” ανέφερε η υπεύθυνη του Ελληνικού Τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

“Βασικός ρόλος και στόχος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι να μυεί τις νέες γενιές στην τέχνη του κινηματογράφου. Να παρουσιάζει όλες τις νέες ανεξάρτητες δημιουργίες, τις νέες τάσεις, πρωτοποριακά ρεύματα και καλλιτέχνες που δεν διστάζουν να αρθρώσουν μια ξεχωριστή φωνή απέναντι στο κόσμο μας. Είναι οργανικό στοιχείο του Φεστιβάλ η συνεχής διαλογική του σχέση με τη νεολαία εντός και εκτός συνόρων, και γι΄ αυτό στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις κάθε νέα δράση που έχει στόχο να μυήσει τους νέους σε καινούργια μονοπάτια της τέχνης” υπογράμμισε η κ. Ανδρουτσοπούλου, αναφερόμενη στη συμμετοχή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο SKG Bridges Uprising Arts & Culture Festival.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα “Ατίθασες καρδιές” φιλοξενείται καθ’ όλη τη διάρκεια του #SKG Bridges Festival στις αίθουσες της Αποθήκης 1 (Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Στο φεστιβάλ πολιτισμού για νέους #SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival, που διοργανώνεται από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2018, με πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και υλοποιείται με τη σύμπραξη όλων των κρατικών πολιτιστικών φορέων της πόλης, καθώς και δημιουργικών ομάδων, συναντώνται, μουσική, σινεμά, θέατρο, χορός, φωτογραφία και performance, σε δράσεις ανοιχτές για το κοινό.

 

11/05/2018 17:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: