Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η πρόταση του κατοχκού ψευδοπρωθυπουργού Μουσταφά Ακιντζί για στρατηγική συμφωνία στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες και η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η επιλογή επιδιαιτησίας Κύπρου-Ισραήλ αν δεν βρεθεί μια διευθέτηση μεταξύ των εταιρειών που διεκδικούν δικαιώματα από το κοίτασμα “Αφροδίτη” και η κατεδάφιση των δεξαμενών πετρελαίου στην Λάρνακα στην παρουσία του Προέδρου είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Θετική εξέλιξη η πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί” γράφει ότι επιφυλακτική παρουσιάστηκε η κυβέρνηση αμέσως μετά την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί την περασμένη Δευτέρα για στρατηγική συμφωνία στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Ωστόσο χθες με δήλωση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη αποτελεί θετική εξέλιξη, ζητά όμως κάποιες διευκρινίσεις επί ορισμένων προνοιών του πλαισίου Γκουτέρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όλοι περιμένουν τον Γενικό Εισαγγελέα να δώσει λύση στην βουλευτική έδρα Λεμεσού. Αλλού γράφει ότι ξεκινά σήμερα η κατεδάφιση των δεξαμενών πετρελαίου στην Λάρνακα στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο “Πολίτης” υπό τον τίτλο “Ναι στο πλαίσιο, αλλά δεν συμφωνούν τι λέει” γράφει ότι τις διαφωνίες των δύο πλευρών στην ερμηνεία του πλαισίου Γκουτέρες, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της απόσυρσης των στρατευμάτων ανέδειξε η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στην πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο για κάποιου είδους διαιτησία από ξένο εμπειρογνώμονα αναφορικά με τα δικαιώματα ισραηλινής κοινοπραξίας στο απόθεμα του Αφροδίτη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα ηνία είναι στην Πολεοδομία για την αδειοδότηση ψηλών κτηρίων.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Δεν τσίμπησε ο Αναστασιάδης” γράφει ότι τα επικοινωνιακά παίγνια του Μουσταφά Ακιντζί δεν κατάφεραν να συμπαρασύρουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος χθες απάντησε στον κατοχικό ηγέτη ζητώντας την θέση του για εγγυήσεις και στρατεύματα. Αλλού γράφει ότι ένοχη σε όλες τις κατηγορίες βρέθηκε από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας γυναίκα που έκλεψε από εταιρεία σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ, ποσό που της ήταν εμπιστευμένο για την αποπληρωμή δανείου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Περιβαλλοντική Αρχή άναψε το πράσινο φως για την υλοποίηση του σχεδίου ευπρεπισμού και προσωρινού εξωραϊσμού της περιοχής της Αρχιγραμματείας στην Λευκωσία.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Με υπεκφυγές δεν ξαναρχίζουν συνομιλίες” γράφει ότι με υπεκφυγές που παραπέμπουν στην διγλωσσία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για να συνεχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά απάντησε ο Πρόεδρος στην πρόταση Ακιντζί. Αλλού γράφει ότι καζάνι που βράζει είναι η ξενοδοχειακή βιομηχανία αφού οι εργοδότες ξεκίνησαν νέες μεθοδεύσεις με στόχο την περαιτέρω συμπίεση των μισθών και των ωφελημάτων των εργαζομένων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Ενέργειας δεν έχει υποβάλει ακόμα πρόταση για νέες κατηγορίες ασθενών που θα επωφελούνται με την ειδική διατίμηση στο ηλεκτρικό.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Οι ηγέτες λογομαχούν για το πλαίσιο” γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στην πρόταση Ακιντζί για το πλαίσιο Γκουτέρες, αναφέροντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ιδιαίτερα η Τουρκία, πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν δέχονται τις παραμέτρους για την ασφάλεια, εγγυήσεις και στρατεύματα. Αλλού γράφει ότι Ισραήλ και Κύπρος θα προχωρήσουν στην επιλογή της επιδιαιτησίας, αν δεν βρεθεί μια διευθέτηση μεταξύ των εταιρειών που διεκδικούν δικαιώματα από το κοίτασμα «Αφροδίτη». Σε άλλο θέμα με φωτογραφία αναφέρεται στις διαμαρτυρίες που γίνονται στην Αρμενία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: